Postopki glede izplačila Makarovič zaključeni. Plakete na ministrstvu ne najdejo

Kultura 18. Jul 202318:54 6 komentarjev

"Postopki, kar se tiče izplačila Svetlani Makarovič, so zaključeni," je dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko in v isti sapi dodala, da v arhivu in na ministrstvu niso našli plakete, ki je bila del Prešernove nagrade za življenjsko delo, ki jo je umetnica leta 2000 zavrnila. "Možnost, kako bi jo lahko vročili, še iščemo," je še povedala ministrica za kulturo.

Kot smo že pisali, je bila pesnici in pisateljici Svetlani Makarovič denarna nagrada, ki jo je prejela leta 2000 kot del Prešernove nagrade za življenjsko delo in jo je umetnica zavrnila, nakazana 16. junija – v višini 8.346 evrov.

“Postopki, kar se tiče izplačila, so zaključeni. Izplačilo Svetlani Makarovič je bilo po zahtevku nakazano in izplačano. Kar se tega tiče, je ministrstvo svojo vlogo posrednika opravilo. Žal v arhivu in na ministrstvu ni bilo mogoče najti plakete, tako da še iščemo možnost, kako bi jo lahko vročili. To še moramo pregledati,” je ob robu obiska Bolnice Franje, ki jo je močno prizadelo četrtkovo neurje, povedala ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Spomnimo, da je umetnica pred podelitvijo letošnjih Prešernovih nagrad izrazila pričakovanje, da ji bo nagrada za življenjsko delo vrnjena. Željo je izrazila po tem, ko so se v javnosti razširile govorice o domnevnih zlorabah patra Marka Rupnika in vprašanju upravičenosti njegove Prešernove nagrade za življenjsko delo, zaradi katere je leta 2000 Prešernovo nagrado zavrnila.

Izplačilo Makarovič je pred dnevi obravnavala tudi komisija državnega zbora za nadzor javnih financ. S štirimi glasovi za in tremi proti so bili sprejeti sklepi predlagatelja NSi, da naj izplačilo nagrade preverita računsko sodišče in komisija za preprečevanje korupcije ter da komisija pozove ministrstvo za kulturo, da naredi vse, da se sredstva, izplačana Svetlani Makarovič, vrnejo v proračun in da komisija priporoči ministrstvu za finance, da opravi nadzor nad porabo omenjenih sredstev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje