Prenova drame: režiserji ogorčeni, Sviz o pravici do varnega delovnega okolja

Kultura 26. Nov 202115:52 > 16:19 0 komentarjev
Drama
N1

Društvo gledaliških režiserjev je po odstopu ravnatelja drame Igorja Samoborja opozorilo, da je prenova gledališča v javnem interesu. Zgroženi so, da je komunikacija s pristojnim ministrstvom pripeljalo do odstopa ravnatelja. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture je ministra Vaska Simonitija pozval, naj izvede pravočasno in transparentno imenovanje novega ravnatelja, ki naj bo v prid zaposlenim. Opozorili so, da imajo zaposleni pravico do varnega delovnega okolja.

V Društvu gledaliških režiserjev so se odzvali na razmere v SNG Drama Ljubljana, kjer je v ponedeljek odstopil ravnatelj Igor Samobor zaradi, kot je navedel, nespoštovanja zavez glede prenove hiše. Kot so poudarili, je ljubljanska Drama osrednja slovenska gledališka institucija, zato z ogorčenjem spremljajo zavlačevanje prenove.

Kot so zapisali v društvu režiserjev, je prenova dotrajane gledališke zgradbe SNG Drama Ljubljana v javnem interesu. “Gre za osrednjo slovensko gledališko institucijo, ki nima le izjemnega zgodovinskega in državotvornega pomena, temveč na simbolni ravni predstavlja celotno slovensko umetnost in kulturo,” so poudarili.

Zato z ogorčenjem spremljajo “zavlačevanje in oteževanje celovite prenove te tako pomembne ustanove”, obenem pa so “zgroženi tudi nad dejstvom, da se je komunikacija z ministrstvom za kulturo zaostrila in pripeljala do odstopa ravnatelja”.

V društvu zato pozivajo vse odgovorne na ministrstvu za kulturo, da nemudoma omogočijo nemoteno nadaljevanje sanacije dotrajane gledališke zgradbe, ki po njihovih besedah “vse bolj postaja tudi simbol sramotnega odnosa trenutne politične garniture do slovenske kulture,” še piše v pozivu, ki ga podpisuje upravni odbor Društva gledaliških režiserjev.

Drama
N1

Sviz Simonitija pozval, naj imenuje ravnatelja v prid zaposlenim

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter Sindikalna konferenca kulturnih organizacij Sviz pa sta danes ministra za kulturo Vaska Simonitija pozvala, da se imenovanje novega ravnatelja ali ravnateljice te osrednje slovenske gledališke ustanove izpelje pravočasno, transparentno in v prid tamkaj zaposlenim. Kot so zapisali, namreč prav ti “tvorijo javni zavod SNG Drama Ljubljana in so zaslužni za njegovo delovanje ter tako nesporno upravičeni do kakovostnega in strokovnega vodstva”.

Skladno z zakonom o uresničevanju javnega interesa za kulturo ravnatelja oziroma ravnateljico na podlagi javnega razpisa imenuje ustanovitelj javnega zavoda, seveda po predhodno pridobljenem mnenju sveta in strokovnega sveta. Glede na to, da je ena od možnosti, ki jo dopušča zakon, tudi ta, da ustanovitelj javnega zavoda ob javnem razpisu neposredno povabi h kandidaturi še druge posameznike, pa je Sviz v pozivu podčrtal pričakovanje, da resorno ministrstvo navedene možnosti ne bo zlorabilo.

Dodali so, da zaposleni in druga zainteresirana javnost pričakujejo, da bo kandidat, imenovan na funkcijo ravnatelja, oseba, ki bo poznala področje dela SNG Drama Ljubljana, ki bo dokazljivo imela ustrezne vodstvene sposobnosti in bo izpolnjevala vse zakonske pogoje, ki so zahtevani za opravljanje funkcije direktorja omenjenega javnega zavoda.

Drama
N1

Sindikat: Zaposleni imajo pravico do varnega delovnega okolja

Sindikat je spomnil še na ključno nalogo, ki jo ima ravnatelj oziroma ravnateljica – tj. da zastopa, predstavlja in organizira delo zavoda za opravljanje nalog, ki so opredeljene v sklepu o ustanovitvi. Dobra organizacija dela namreč predstavlja temelj za to, da delovni proces poteka nemoteno in da se izvršujejo pravice zaposlenih. Mednje spada tudi pravica do varnega in zdravega delovnega okolja ter ustreznih delovnih pogojev. Zaposleni v ljubljanski Drami v skladu s tem pričakujejo nadaljevanje in čimprejšnje dokončanje nujne obnove Drame, so zapisali.

Dodali so, da Sviz ob vsem zapisanem od resornega ministrstva nazadnje pričakuje tudi, “da bo zagotovilo, da bodo zaposleni v SNG Drama Ljubljana pravočasno in redno obveščeni o vseh zadevah, ki se tičejo nadaljnjih sprememb v povezavi s predčasnim odstopom zdajšnjega ravnatelja in imenovanjem novega kandidata”.

Samobor odstopil zaradi nespoštovanja zavez o prenovi gledališke hiše

Igor Samobor je ob svojem odstopu z mesta ravnatelja ljubljanske Drame kot razlog za to odločitev po osmih letih, odkar vodi to institucijo, navedel nespoštovanje zavez glede prenove gledališke hiše. Glavne očitke je naslovil na zdajšnjega ministra za kulturo Simonitija, ki da je dosedanja dogovarjanja glede financiranja prekinil.

Simoniti je v sredinem pogovoru za TV Slovenija povedal, da do njega nima osebnih zamer. Prav tako je zagotovil, da se bo postopek obnove zgradbe nadaljeval. Za obnovo bi po novem osnutku Nacionalnega programa za kulturo namenili 21 milijonov evrov, polovico manj, kot je bilo predvideno sprva. Po njegovih besedah je bil projekt izvorno ocenjen na okoli 60 milijonov evrov brez davka oziroma okoli 75 milijonov evrov z davkom. Nato se je ocena zmanjšala na 45 milijonov brez davka. “To so izredno velike številke, ki zahtevajo seveda tudi natančne odgovore tistega, ki to financira,” je poudaril.

Samobor je v četrtkovem odzivu ministru med drugim očital, da je številke glede ocenjene vrednosti prenove navajal iztrgane iz konteksta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!