Simoniti: Ta hiša je bila neprimerna, še preden je prišel ta minister

Slovenija 25. Nov 202107:13 > 10:17 9 komentarjev
Minister za kulturo Vasko Simoniti
BOBO

Minister za kulturo Vasko Simoniti se je vendarle odzval na odstop ravnatelja Drame Igorja Samoborja. Medtem ko je Samobor med razlogi za odstop na začetku tedna navedel, da ministrstvo za kulturo ne spoštuje zavez glede nujne obnove stavbe Drame, je Simoniti v oddaji Odmevi zagotovil, da se bo obnova zgradbe nadaljevala. Za obnovo bi po novem osnutku programa za kulturo namenili 21 milijonov evrov oziroma polovico manj, kot je bilo predvideno sprva. Simoniti je prav tako zavrnil očitke, da se ministrstvo ni odzvalo na vdor vode v Dramo septembra, ko je v prestolnici padla večja količina dežja.

Minister za kulturo Vasko Simoniti se je v sredini oddaji Odmevi na RTV Slovenija prvič odzval na odstop ravnatelja Drame Igorja Samoborja, ki je na začetku tedna presenetil z odstopom s položaja ravnatelja Drame. Simoniti je odgovoril na očitke Samoborja, da ministrstvo za kulturo ne spoštuje zavez o prepotrebni obnovi stavbe Drame.

Simoniti je v pogovoru za TV Slovenija dejal, da sta se s Samoborjem štirikrat srečala, s čimer je zanikal obtožbe, da ministrstvo ni komuniciralo z gledališčem. Kot je povedal, je bil ravnatelj Drame “eden prvih direktorjev, s katerimi sem se srečal, tudi že lansko leto, in da se naklonjenost ni nikoli zmanjšala”. Dodal pa je, da je zavrnil srečanje “na štiri oči”, ker gre pri obnovi za milijonske zneske. In ker je obnova kompleksen projekt, se mu zdi logično, da se na obeh straneh postavljajo določena vprašanja.

Po njegovih besedah je bil projekt najprej ocenjen na približno 60 milijonov evrov brez davka oziroma okoli 75 milijonov evrov z davkom. Nato se je ocena zmanjšala na 45 milijonov brez davka. “To so izredno velike številke, ki zahtevajo seveda tudi natančne odgovore tistega, ki to financira. To je država, za katero pa je seveda odgovoren minister,” je pojasnil.

Na očitke, da Samobor ni prejel revizije, ki jo je zahteval, je odgovoril, da je ta na ministrstvo prišla pretekli četrtek, v petek pa so “jo dobili v roke”. Ob tem se mu zdi zanimivo, da je Samobor odstopil v ponedeljek. V reviziji naj bi pisalo, da se ne da natančno določiti cene prenove, zato so bila v tem času velika odstopanja pri zneskih. V osnutku novega programa za kulturo naj bi prav tako pisalo, da se začetek prenove s prihodnjega leta prestavi na leto 2023, ob tem pa je nova ocena investicije 21 milijonov evrov.

Igor Samobor je v torek nastopil v oddaji N1 STUDIO. V oddaji je pojasnil, zakaj meni, da je odnos ministra za kulturo odklonilen, kaj bi lahko njegov odstop spremenil in ali Drama postaja novi STA. Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko pogledate tukaj:

Minister Simoniti o nerešenih vprašanjih in prvenstvu Drame

Na vprašanje, zakaj ministrstvo prenovi namenja manj denarja, je odgovoril, da “minister ni prekinil financiranja, niti ni zadržal ali odrekel svoje naklonjenosti. Vendar želi imeti transparentno in jasno podobo, za kaj gre kaj.” Dodal je še, da so za vzdrževanje v preteklih letih namenili štiri milijone evrov, v zadnjem letu in pol pa 2,3 milijona evrov.

“Ta hiša je bila neprimerna, še preden je prišel ta minister,” je komentiral Simoniti, ki se je prav tako odzval na očitke, da ni reagiral ob vdoru vode Dramo ob močnem deževju pred tedni. “Govorilo se je, da ministrstvo ni reagiralo na vdor vode v Dramo, kar seveda ni res. Javnost je treba obvestiti, da je ministrstvo reagiralo takoj in je poslalo izvedenca ter plačalo 330.000 evrov, da se izvede ta sanacija. Zdaj bomo videli, kako naprej. Kar ima hiša zagotovljeno, so tiste osnove, da lahko deluje nemoteno v okvirih, ki so bili dani že pred tem,” je povedal.

Po zatrjevanju Simonitija je v povezavi s prenovo več vprašanj še vedno nerešenih. Med drugim naj ne bi bilo povsem razrešeno vprašanje zemljišč, poleg tega naj ne bi imeli soglasja stanovalcev, prenova pa da bi šla globoko v zemljo in spodjedala tako Dramo kot sosednjo Nemško hišo. Zato je prosil za zagotovitve, da prenova ne bi bila nezakonita ali škodovala okoliškim objektom.

Ob tem je še dodal, da se bo proces prenove nadaljeval, a pod pogoji transparentnosti, jasnosti in nedvoumnosti.

Na vprašanje, ali meni, da bo s Samoborjevim naslednikom bolje sodeloval, je Simoniti odgovoril z besedami: “Proti gospodu Samoborju nimam nič in tudi ta naklonjenost ministrstva se je izrazila tako, da je tudi letos dvignilo koeficient programske vrednosti z 8 na 9. Gospod Samobor je pred letom dni izražal bojazen, da bo ta številka padla. Vendar je obratno.” Ob tem je dodal, da nima težav “ugotoviti in priznati SNG prvenstva v našem državnem prostoru”.

igor samobor
Žiga Živulovic jr./BOBO

Umetniki ob Samoborjevem odstopu opozorili na neustrezno vodenje kulturne politike

Na Samoborjev odstop so se odzvali tudi v Združenju dramskih umetnikov Slovenije. Zapisali so, da bo njegov umik priložnost, da se javnost seznani s celostno problematiko delujočih na področju umetnosti in kulture v državi. Po njihovem mnenju odstop odraža resnost položaja neodgovornega vodenja kulturne politike vse od osamosvojitve.

V pisnem odzivu Društva gledaliških režiserk in režiserjev so prav tako opozorili, da je prenova zgradbe “v javnem interesu”, saj nima le “izjemnega zgodovinskega in državotvornega pomena, temveč na simbolni ravni predstavlja celotno slovensko umetnost in kulturo”. Dodali so, da v društvu z ogorčenjem spremljajo zavlačevanje z obnovo in zaostritev komunikacije z ministrstvom, ki je privedla do odstopa Samoborja. Odgovorne na ministrstvu so še pozvali, naj “nemudoma omogočijo nemoteno nadaljevanje sanacije dotrajane gledališče zgradbe”.

Dogajanje okrog Drame je ta teden zaznamoval tudi napis Sramota, ki se je včeraj pojavil na tleh pred vhodom v stavbo.

Drama Sramota
Saša Despot/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje