Psihološko pronicljivi prvenec Tanje Špes žanje pohvale in pobira nagrade

Kultura 27. Feb 202310:15
Nedaleč stran
L.T.

Prvenec Tanje Špes sestavljajo kratke zgodbe z elementi znanstvene fantastike, antiutopije, kriminalke in grozljivke, a s temelji trdno v psihološkem realizmu. O kratkoprozni zbirki, ki ne napoveduje le prihodnosti, ampak tudi nov in samosvoj literarni glas, je glavni urednik Cankarjeve založbe Aljoša Harlamov.

”Tanja je tak zanimiv, ne bom rekel fenomen, ampak vseeno, saj uredniki dobimo zelo veliko tekstov, a le majhen odstotek nas navduši. Včasih je lahko to malo deprimirajoče. Ko sem prebral prvo Tanjino zgodbo in drugo, še tretjo, sem hitro ugotovil, da je to nekdo, ki zna pisati dobre zgodbe, in da je to nekaj, kar bi lahko izdali. To je eden večjih užitkov uredniškega dela in pri Tanji se je točno to zgodilo, ko sem prebral njene zgodbe,” je za uvod ob predstavitvi knjige Nedaleč stran povedal Harlamov in nadaljeval: ”Tanja je zelo psihološo pronicljiva avtorica, ker se s tem ukvarja tudi poklicno, in pravzaprav se vse njene zgodbe dogajajo v prihodnosti, ki bi lahko prišla ali je morda celo že malo tukaj.”

aljoša harlamov
L. T.

31-letno avtorico zanimajo ljudje, njihova duševnost in človečnost v svetu skrajnega (samo)nadzora, ki ga usmerjajo kibernetika in algoritmi. Zgodbe sestavljajo skoraj enotno podobo prihodnosti, ki je le nedaleč stran in izhaja iz družbenih silnic, tehnoloških možnosti in psiholoških profilov naše sedanjosti.

”V zbirki je 17 zgodb, postavljene pa so v neki svet, kjer lahko s pomočjo tehnologije s svojimi spomini, čustvi, mislimi počnejo stvari, ki jih mi ne moremo. Nekateri liki se pojavljajo v več zgodbah, a morda to ni močno nakazano in je treba zgodbe večkrat prebrati,” je za uvod povedala Tanja Špes, ki je po poklicu psihologinja: ”Nekaj časa sem delala pri projektu na Slovenski filantropiji, nato sem dve leti delala na osnovni šoli kot psihologinja za dodatno strokovno pomoč, zdaj pa delam na fakulteti v Mariboru, na oddelku za psihologijo. Zraven še študiram psihoterapijo, tako je človeška duševnost nekaj, kar me zanima, zato je v mojih zgodbah tudi veliko poudarka na spominu, čustvih in mislih.”

Nedalec stran
MK

Mlada pisateljica je imela vedno rada knjige, zato ni nič nenavadnega, da je knjigo tudi napisala: ”Vedno sem rada brala in pisala, in da bi izšla moja knjiga, je bila vedno velika, velika želja. Nekaj časa se mi je to zdelo nedosegljivo, zato sem zares vesela, da so se mi uresničile te želje.” Tanja Špes je za svoje kratke zgodbe že prejela mednarodno nagrado energheia, dvakrat pa je bila nominirana za najboljšo kratko zgodbo revije Sodobnost.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.