Koalicija: Vodstvo RTVS naj novemu svetu omogoči polnopravno delovanje

Slovenija 23. Feb 202318:20 9 komentarjev
RTV Slovenija
Foto: Borut Živulović/BOBO

V koaliciji ocenjujejo, da je svet RTV Slovenija z objavo večine članov v uradnem listu konstituiran, s tem pa je starima programskemu in nadzornemu svetu prenehal mandat. Vodstvo RTV Slovenija pozivajo, naj "novemu svetu omogoči polnopravno delovanje".

Odločitev ustavnega sodišča o zadržanju dela novele zakona o RTV Slovenija in konstituiranje novega sveta javne radiotelevizije, ki pa ne sme delovati, sproža vprašanje, kateri organi RTVS so sploh delujoči. V koaliciji so prepričani, da je bil s sredino objavo devetega člana sveta Radiotelevizije Slovenija v uradnem listu ta organ konstituiran, s tem pa je prenehal mandat starima programskemu in nadzornemu svetu. “Zato v koaliciji pričakujemo, da bo vodstvo RTV Slovenija novemu svetu omogočilo polnopravno delovanje. V nasprotnem primeru bo javni zavod ostal brez operativnega organa upravljanja in nadzora,” so poudarili v Gibanju Svoboda, SD in Levici. V sporočilu za javnost so izrazili pričakovanje, da bo ustavno sodišče v najkrajšem možnem času sprejelo odločitev, “s čimer bodo odpravljene nejasnosti glede vodenja in nadzora, ki jih je prinesla odločba o začasnem zadržanju”.

Preberite še: Svet RTV Slovenija konstituiran, delovati ne sme

V vladajočih strankah so še poudarili, da je ustavno sodišče z začasno odredbo avtonomno delujoči civilni družbi začasno razveljavilo podlago za upravljanje javne RTVS in s tem poseglo v svobodo izražanja, pravico do obveščenosti in pravico do upravljanja javnih zadev. “Javni interes ne more biti zaščita posameznih funkcionarjev, temveč nepristransko in strokovno delo novinarjev RTV Slovenija. Ti so že več kot leto dni ujetniki stranke SDS, ki je stari zakon zlorabila za to, da si je zagotovila obvladovanje vodilnih mest na RTVS, v nadaljevanju pa je z zaposlovanjem kadrov, ki so povezani s SDS, povsem izničila dolgoletna prizadevanja RTV Slovenija po doseganju visokih standardov poročanja. Takšna RTV Slovenija, ki jo gledamo danes, ni v javnem interesu,” so izpostavili v koaliciji.

Tudi po oceni ministrica za kulturo Aste Vrečko je svet RTVS z objavo večine članov v uradnem listu konstituiran, s tem pa je potekel mandat dosedanjima programskemu in nadzornemu svetu. Vendar pa novi svet zaradi odločitve ustavnega sodišča o zadržanju dela novele zakona o RTVS ne more začeti delovati, je poudarila. Ministrica za kulturo je po današnji seji vlade še navedla, da razmere na RTV Slovenija niso dobre in da se na ministrstvu vsak dan intenzivno ukvarjajo s tem, kako javno radiotelevizijo spraviti na raven, da bo lahko ustrezno delovala. Dodala je, da vlada razmišlja o različnih možnostih in da je v pripravi še en zakonski predlog.

Preberite še: Ustavna presoja: Soočenje Aste Vrečko in Petra Gregorčiča o RTV Slovenija

asta vrečko
Egon Parteli/N1

V sredo so bili v uradnem listu objavljeni sklepi o imenovanju šestih članov sveta RTV Slovenija, že prej pa so bila objavljena tri imenovanja. To pomeni, da je v tem organu zapolnjenih devet od 17 mest, 18. člen novele zakona o RTVS, ki ga ustavno sodišče ni zadržalo, pa določa, da je “svet konstituiran, ko so v Uradnem listu Republike Slovenije objavljeni sklepi o imenovanju oziroma izvolitvi večine vseh članov sveta”. Ker je ustavno sodišče zadržalo “dokončno uveljavitev nove ureditve”, pa novi svet ne sme delovati. Vendar več pravnih strokovnjakov izpostavlja, da je s konstituiranjem sveta RTVS prenehal mandat programskemu in nadzornemu svetu. Ustavno sodišče namreč ni zadržalo izvajanja člena, ki določa, da stara programski in nadzorni svet nadaljujeta delo (le) do konstituiranja novega sveta RTVS. “V trenutku konstituiranja novega sveta bo torej obstajal novi svet, ki zaradi začasne odredbe ustavnega sodišča ne bo smel delovati (izvajati svojih nalog), stari programski in nadzorni svet pa bosta ostala brez pravne podlage za svoje delovanje. Javna RTV se bo torej znašla v situaciji, ko razen v. d. direktorjev ne bo imela delujočih organov,” je v odklonilnem ločenem mnenju k sklepu ustavnega sodišča o zadržanju treh členov novele zakona o RTVS navedla sodnica Špelca Mežnar.

V svet RTVS so bili doslej imenovani predstavnica Evangeličanske cerkve Klaudija Sedar, ki jo je med predlaganimi kandidati registriranih verskih skupnosti izbrala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Informacijski pooblaščenec je na podlagi javnega poziva organizacijam, ki so dejavne na področju medijev, razvoja informacijske družbe in zagotavljanja transparentnosti, imenoval univerzitetno diplomirano novinarko Špelo Stare, ki jo je predlagalo Društvo novinarjev Slovenije. Varuh človekovih pravic je za člana sveta RTVS iz vrst nevladnih organizacij s področja varstva človekovih pravic izbral direktorja CNVOS Gorana Forbicija.

Olimpijski komite Slovenije se je na podlagi javnega poziva nacionalnim in občinskim športnim zvezam ter drugim športnim organizacijam odločil za nekdanjega vrhunskega kajakaša Andraža Vehovarja. Nacionalni svet za kulturo je v svet RTVS imenoval diplomiranega novinarja Igorja Prassla ter diplomiranega gledališkega in radijskega režiserja Aleša Novaka, svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja pa direktorico fundacije Umanotera Gajo Brecelj.

Slovenska akademija znanosti in umetnosti je na predlog Znanstvenoraziskovalnega sveta SAZU v svet RTVS imenovala filozofa Tadeja Troho. Svet delavcev javne radiotelevizije je v omenjeni organ izbral svojo podpredsednico Ilinko Todorovski, volitve petih predstavnikov zaposlenih na RTV Slovenija pa potekajo danes.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje