Škotski umetnik prejel na stotine izvodov Orwellove distopične mojstrovine

Kultura 07. Maj 202412:00 0 komentarjev
george orwell 1984
Foto: PROFIMEDI

Škotski umetnik Hans K. Clausen je po pošti prejel že na stotine izvodov romana Georgea Orwella z naslovom 1984. Snuje namreč instalacijo, ki bo v začetku junija na ogled v občinski stavbi na otoku Jura, kjer je Orwell v hudi revščini in bolan konec 40. let minulega stoletja napisal omenjeni roman. Z njo bo obeležil izid romana pred 75 leti.

Izvode Orwellove distopične mojstrovine kiparju iz Edinburga po pisanju britanskega The Guardiana po pošti že več mesecev pošiljajo ljudje z vsega sveta. So različnih oblik in velikosti, med drugim prihajajo iz Ukrajine, Hongkonga, Peruja, Nemčije, Cape Coda in Sarajeva. Nekateri so v brezhibnem stanju, drugi so opraskani, z madeži od čaja, z veliko opombami ali spremenjeni v grafitarske umetnine.

Hans K. Clausen želi zbrati 1984 izvodov knjige, instalacijo bo v začetku junija tri dni razstavljal na otoku Jura. Po pisanju The Guardiana si je zamislil interaktivno, “živo” skulpturo, kjer bodo obiskovalci povabljeni, da odprejo in preberejo katerega od izvodov.

Junak Orwellovega romana Winston Smith je zaposlen na ministrstvu resnice in skrbi za preoblikovanje informacij. Ko začne razmišljati o uporu, si kupi zvezek in vanj skrivoma začne vnašati svoje misli o sistemu. Na ministrstvu za resnico najde Julijo, somišljenico, ki mu skrivoma preda sporočilo Ljubim te.

Do cilja pa mu manjka okoli 100 izvodov

“Svojega umetniškega projekta ne vidim kot političnega,” je povedal Clausen. “Skozi roman se plete politika, vendar se skozenj plete tudi ljubezenska zgodba, zato me zanima. Zanimajo me vse plasti,” je povedal. Dodal je, da je njegova instalacija, Knjižnica zmage in resnice Winstona Smitha, zasnovana kot “spomenik kljubovanju tiskani besedi”. Izvode romana še vedno zbira, do cilja pa mu manjka približno 100 zvezkov.

Clausen želi, da obiskovalci cenijo materialnost vsakega zvezka posebej: ruskega izvoda, natisnjenega na grob papir, brezhibno natisnjene japonske izdaje, ročno vezanega kanadskega zvezka na debelem papirju, zatohel vonj in porumenele robove najstarejših izvodov, intenzivne opombe in poudarke v drugih ter nestrokovna popravila z lepilnim trakom na knjigah s poškodovanimi hrbti.

Instalacija bo vključevala tudi zvočne knjige in filme. Zvočnice bodo predvajane prek dveh širokokotnih zvočnikov, ki bosta spominjala na vseprisotne zvočnike, ki so indoktrinirali prebivalce letališča v knjigi. Obiskovalci bodo videli tudi pisalno mizo s pisalnim strojem iz 40. let minulega stoletja in obtežilnikom za papir.

Clausen, ki projekt financira sam, upa, da bo instalacija gostovala naokoli. Zanimanje je že izrazila Orwellova fundacija, ki ima sedež na University College London.

Projekt je podprlo Orwellovo društvo, ki je bilo leta 2011 ustanovljeno pod pokroviteljstvom pisateljevega sina Richarda Blaira za promocijo njegovega dela. Po besedah predsednika društva Quentina Koppa so pogovori trajali nekaj časa. “Prepričali smo se, da gre za zelo pristno pobudo,” je dodal Kopp, ki je umetniku podaril izvod Penguinove knjižne izdaje v mehki vezavi iz 60. let minulega stoletja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!