Umrl je arhitekt Stanko Kristl, avtor ljubljanskega UKC

Kultura 19. Jan 202411:16 > 17:00 0 komentarjev
Stanko Kristl
Stanko Kristl leta 2006 (Foto: TIna Kosec/BOBO)

V 102. letu je umrl arhitekt Stanko Kristl. V svoji dolgoletni karieri je sodeloval pri projektiranju mnogih znanih stavb v Sloveniji in po svetu. Med najbolj znanimi je stavba ljubljanskega Kliničnega centra. Za svoje delo je prejel več nagrad, nazadnje je lani postal častni meščan Ljubljane.

Kristl se je rodil 29. januarja 1922 v Ljutomeru. Bil je študent ene prvih generacij študentov arhitekta Edvarda Ravnikarja, pri katerem je diplomiral leta 1954. Med leti 1954 in 1959 je bil tudi njegov asistent.

Leta 1980 je začel poučevati na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Od leta 1996 do leta 2007 je predaval na Oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete. Za rednega člana SAZU je bil izvoljen leta 2011.

Njegova dela, kot so stanovanjski blok Prule na Prijateljevi ulici v Ljubljani, atrijske hiše na Borsetovi ulici v Ljubljani, trgovsko-stanovanjski blok na Šeleški ulici v Velenju, Osnovna šola dr. Franceta Prešerna v Kranju, vrtec Mladi rod na Črtomirovi ulici v Ljubljani, Splošna bolnišnica v Izoli in Diagnostično-terapevtsko-servisni objekti UKC Ljubljana, so ob svojem nastanku vznemirjala tako domačo kot mednarodno javnost in tako je še danes.

Ukc Ljubljana
Foto: Borut Živulović/BOBO

Kristlov bogat opus je dokaz, da arhitektura ni in ne sme biti zreducirana zgolj na zadovoljevanje potreb, na servis naročnikom in gradbeni industriji, ampak je zanj arhitektura mišljenje, intelektualno raziskovanje. V svojih projektih je nenehno preizpraševal bistvo osnovnih arhitekturnih programov, kot so stanovanje, šola, vrtec, bolnišnica, enodružinska hiša, ter jih vedno znova poskušal redefinirati.

Bil je zaslužni profesor Univerze v Ljubljani. Lani pa je ob Elzi Budau postal tudi častni meščan Ljubljana. Ob njegovi 100-letnici pa je postal tudi častni občan Ljutomera.

V svoji karieri je izvedel preko 60 projektov, za katere je prejel tudi številne državne nagrade in priznanja, tudi Prešernovo leta 1970. Leta 2006 je prejel Plečnikovo nagrado za življenjsko delo, leta 2018 pa ga je takratni predsednik republike Borut Pahor odlikoval s srebrnim redom za zasluge za edinstven prispevek k razvoju slovenske arhitekture.

Leta 2020 je prejel Župančičevo nagrado za življenjsko delo, 2021 pa najvišje priznanje Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, platinasti svinčnik.

stanko kristl
Stanko Kristl ob prejemu nagrade častni meščan Ljubljane (Foto: Nik Rovan/BOBO)

Stanko Kristl je arhitekt, ki je ustvaril izjemno, svojevrstno arhitekturo. Za njegovim značilnim in večplastnim raziskovalno-oblikovalskim pristopom je stalo temeljno vprašanje: Kaj je arhitektura v odnosu do človeka, je ob arhitektovi smrti za STA zapisala v. d. direktorice Muzeja za arhitekturo in oblikovanje MAO Maja Vardjan.

Maja Vardjan
Maja Vardjan (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Kot je še zapisala, njegova arhitektura temelji na nenehnem preizpraševanju obstoječih načinov bivanja in stavbnih tipologij ter na obsežnih raziskavah, ki so vključevale področja sociologije in psihologije in so ga vodila pri snovanju inventivnih prostorskih konceptov. “V središču njegovih projektov in raziskav je vedno človek: otrok, bolnik, učenec, posameznik, skupnost. Zato je njegova arhitektura tako pomembna in v odnosu do človeka in družbe vedno aktualna, tudi za prihodnost,” je sklenila direktorica MAO.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!