V Galeriji CD prva samostojna razstava osrednje evropske umetnice 20. stoletja

Kultura 27. Feb 202415:47 0 komentarjev
Maria Lassnig
Maria Lassnig (Foto: PROFIMEDIA)

V Galeriji Cankarjevega doma (CD) bodo drevi odprli razstavo Marie Lassnig. Prva samostojna razstava mednarodno priznane avstrijske umetnice na Slovenskem združuje 78 risb, štiri oljne slike in videa. Umetnica sodi med osrednje osebnosti evropskega likovnega sveta 20. stoletja. Poznana je zlasti po svojih psihološko ekspresivnih avtoportretih.

Kot so zapisali v CD, je Maria Lassnig poznana tudi po konceptu Body Awareness (zavedanje telesa). Na svoji umetniški poti je ustvarila bogat slikarski in risarski opus, posvečala se je tudi filmskemu ustvarjanju. Svetovno slavo je dosegla razmeroma pozno, ko je dopolnila 70 let.

Sokurator razstave in direktor Maria Lassnig Foundation Peter Pakesch je na današnji novinarski konferenci v CD povedal, da je Maria Lassnig še danes nadvse aktualna, zlasti med mladimi umetniki. Kot je še povedal, je odločitev za razstavo, osredinjeno na risbe, prišla ob ugotovitvi, kakšno tehtnost ima ta del njenega opusa, saj prikazuje umetnico najvišje celovitosti in aktualnosti.

Po besedah vodje razstavnega programa CD in sokuratorice razstave Katarine Hergouth so razstavo zasnovali na način, da obiskovalca popelje na popotovanje skozi umetničino življenje, kronološko sledenje pomembnim krajem in prelomnicam pa je pospremljeno z umetniškimi deli, nastalimi v posameznem obdobju.

Umetnostna zgodovinarka Claire Hoffmann je v katalogu ob razstavi med drugim zapisala, da risba ne zavzema le količinsko pomembnega mesta v ustvarjanju Marie Lassnig, ampak se v njej sooča z osrednjimi problemi iskanja umetniške identitete in razmerja do svojega telesnega položaja.

Razstava Marie Lassing v  nizozemskem muzeju Stedelijk
Razstava Marie Lassing v nizozemskem muzeju Stedelijk (Foto: PROFIMEDIA)

“Maria Lassnig se tako v risbi kot z njo pozicionira kot neodvisna umetnica, ki se želi vpisati v moški kanon in v njem tudi pričakuje mesto zase, s tem da subjektivni izhodiščni položaj med risanjem in samo dejavnost risanja kot procesa iskanja podobe uporablja refleksivno, kompozicijsko in prostorsko produktivno,” so njene besede navedli v sporočilu za javnost.

Maria Lassnig se je rodila leta 1919 na avstrijskem Koroškem. Slikarstvo je študirala na dunajski Akademiji upodabljajočih umetnosti. Po diplomi se je vrnila v Celovec, kjer je njen atelje postal shajališče umetnikov in pisateljev. Veliko se je posvečala raziskovanju in ustvarjanju v umetniških tokovih ekspresionizma in nadrealizma.

Ob prejetju štipendije leta 1951-52 je večkrat odpotovala v Pariz, kjer je odkrila informel. Na Dunaju se je pridružila avantgardni skupini Hundsgruppe (Pasji trop) ter se tesneje povezala z umetniškim krogom okoli Galerie St. Stephan in s pisatelji Wiener Gruppe (Dunajska skupina).

Maria Lassnig
Maria Lassnig (Foto: PROFIMEDIA)

Od leta 1960 je bivala v Parizu, kjer se je njena umetniška produkcija v slikarstvu in grafiki osvobodila stilističnih omejitev. Leta 1968 se je preselila v New York in odkrila (animirani) film. Pri 60. letih je prejela profesuro na dunajski Univerzi uporabne umetnosti. Leta 1988 je bila prva ženska prejemnica velike državne nagrade Republike Avstrije za likovno umetnost.

Od poznih 90. let minulega stoletja se je s t. i. Drastische Bilder (Drastične slike) posvečala velikim eksistencialnim temam. V poznejšem obdobju je dosegla mednarodno slavo in se uveljavljala s pomembnimi samostojnimi razstavami na svetovnih prizoriščih. Njena dela so danes v zbirkah muzejev, kot so MoMA v New Yorku, dunajska Albertina in Stedelijk v Amsterdamu. Leta 2013 je prejela zlatega leva za življenjsko delo Beneškega bienala. Umrla je leta 2014.

Razstava, ki je nastala v sodelovanju z Maria Lassnig Foundation, Neue Galerie v Gradcu in sixpackfilm ter s podporo Avstrijskega kulturnega foruma Ljubljana, bo na ogled do 18. avgusta.

Razstava Marie Lassing v  nizozemskem muzeju Stedelijk
Razstava Marie Lassing v nizozemskem muzeju Stedelijk (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!