Kaj vemo o domnevnem morilcu Tupaca in kaj se je dogajalo na tisto usodno noč?

Kultura 30. Sep 202309:37 > 09:52 1 komentar
Tupac
Tupac Shakur (Foto: REUTERS)

Minevajo skoraj tri desetletja, odkar je umrl eden najbolj vplivnih glasbenih ustvarjalcev devetdesetih let prejšnjega stoletja Tupac "2Pac" Shakur. Včeraj pa policija v Las Vegasu aretirala 60-letnega Duana "Keffeja D" Davisa ter ga obtožila umora ameriškega raperja. Kaj vemo o domnevnem morilcu Tupaca, zadnjemu še živečemu očividcu njegove smrti, ter kaj se je dogajalo na tisto usodno noč?

Tupac Shakur se je rodil v vzhodnem predelu Harlema v New Yorku. Njegova mati je bila aktivna članica politične stranke črnih panterjev (ang. The Black Panther Party), s svojim očetom pa ni imel stikov, vsaj dokler ni zaslovel ter ga je oče poiskal.

Tupac, z umetniškim imenom 2Pac, je nizal uspeh za uspehom ter se s svojimi hiti zasidral visoko na glasbene lestvice. Leta 1991 je izdal svoj debitantski album 2Pacalypse Now. Njegova glasba je pogosto naslavljala vprašanja družbene neenakosti, njegov vpliv v svetu glasbe pa se je nadaljeval tudi po njegovi smrti. Za mnoge velja za najpomembnejšo ikono hip-hopa, njegovo delo pa je navdahnilo številne glasbenike, ki so se uveljavili v kasnejših letih.

Leta 2004 je posthumni singel Ghetto Gospel, ki vključuje vzorec pesmi Eltona Johna Indian Sunset, dosegel prvo mesto britanske lestvice singlov. Tupac je prodal več kot 75 milijonov plošč po vsem svetu, leta 2017 pa je bil sprejet v dvorano slavnih rock & rolla. V začetku letošnjega leta je prejel tudi zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih, s čimer je postal eden izmed 12 raperjev, ki so jo prejeli.

Kaj se je zgodilo tiste usodne noči?

V noči na 7. september 1996 so se Shakur in njegovo spremstvo, vključno s člani tolpe Mob Piru, udeležili boksarske tekme v hotelu MGM Grand v Las Vegasu. Ko so zapuščali boksarski dvoboj, se je vozilo, ki ga je vozil vodja založbe Death Row Records Marion Hugh “Suge” Knight Jr, ustavilo na semaforju, vzporedno se je pripeljal in ustavil še en avto in začelo se je streljanje.

“Izstreljenih je bilo 13 ali 14 nabojev, skoraj vsi pa so ciljali sovoznikovo stran vozila,” je tedaj dejal tiskovni predstavnik lasvegaške policije in dodal, da je policija zato prepričana, da je bil Shakur, ki so ga zadeli štirje naboji, namerna tarča napada.

Streli so bili izstreljeni iz belega Cadillaca, ki se je po streljanju odpeljal dalje, več podrobnosti pa vrsto let ni bilo znanih. Tupac je umrl teden dni kasneje, policija pa je preiskovala predvsem možnost nasilja med tolpami ter spora med raperji, saj je bil v tistem času Shakur v sporu z raperskim tekmecem Biggiejem Smallsom, znanim tudi kot Notorious B.I.G., ki je umrl marca leta 1997. Takrat sta bila oba raperja sredi rivalstva med vzhodno in zahodno ameriško obalo, ki je zaznamovalo hiphop sceno sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Tupac Shakur in Notorious B.I.G.
Tupac Shakur in Notorious B.I.G. (Foto: PROFIMEDIA)

Zadnja živa priča streljanja

Policija verjame, da je Duane Keith “Keffe D” Davis, moški, ki je bil aretiran v povezavi z umorom Shakurja, načrtoval  zločin z več drugimi ljudmi. “Mislim, da bi to najbolje opisali tako, da je Davis odločil, da bodo Tupaca ustrelili, streljal pa je nekdo drug. Davis je organiziral načrt,” je dejal Jason Johansson, poročnik metropolitanske policijske uprave Las Vegasa.

Tudi če Davis, sicer vodja tolpe South Side Compton Crips, ni bil tisti, ki je pritisnil na sprožilec pištole, je po zakonu Nevade še vedno lahko obtožen umora, in sicer zaradi državnega zakona o pomoči in napeljevanju.

Davis je možem v modrem znan že dolgo, zaradi preprodaje drog je bil med leti 1985 in 1989 zaprt tudi v zaporu, a je dajal, da ga izkušnja ni rehabilitirala, temveč ga je le utrdila kot gangsterja. Dogodkov iz leta 1996 se je spominjal tudi v svoji biografiji iz leta 2019 Compton Street Legend. Tako je priznal, da je bil v Cadillacu, iz katerega so sprožili strele, ki so ubili 25-letnega Shakurja. Pred dvema mesecema je policija preiskala tudi dom Davisove žene. Kot izhaja iz dokumentacije, so policisti iskali predmete, povezane z umorom Shakurja. Med hišno preiskavo so našli več računalnikov, mobilni telefon in trdi disk, več nabojev, številne fotografije in omenjene Davisove spomine.

Dom Davisa, ki ga je preiskala policija.
Dom Davisove žene, ki ga je preiskala policija. (Foto: PROFIMEDIA)

V knjigi spominov Davis piše, da je molk o umoru Tupaca prekinil 2010. Spregovoril je z zveznimi in lokalnimi oblastmi. Zaradi obtožb o drogah pa je takrat 46-letnemu Davisu grozila dosmrtna zaporna kazen. “Obljubili so mi, da bodo umaknili obtožnico, če jim bom pomagal,” je zapisal. Dodal je, da med zadnjimi še živečimi očividci streljanja.

Davis je med drugim priznal tudi, da se je v Južni Kaliforniji povzpel na sam vrh razvpite tolpe, kjer je vodil večmilijonski imperij s prekupčevanjem drog. Z družino se je v Kalifornijo preselil, ko je njegov oče dobil stavo na konjskem dirkališču. Preselili so se v družinsko sosesko srednjega razreda, kjer je Davis kmalu ugotovil, da je njegova družina edina temnopolta ter da bele družine od njih bežijo kot “ščurki, ko se prižgejo luči”.

Greg Kading, upokojeni detektiv losangeleške policije, ki je leta preiskoval Shakurjev umor, je za Associated Press povedal, da ni presenečen nad aretacijo Davisa. “Vsi drugi neposredni zarotniki ali udeleženci so vsi mrtvi,” je dejal Kading in Davisa označil za “zadnjega človeka, ki je ostal” (ang. last man standing).

Kot je še pojasnila policija na petkovi novinarski konferenci, sta bila Davisov nečak, sedaj že pokojni Orlando “Baby Lane” Anderson, in Shakur v kazinoju hotela, kjer se je odvil boksarski dvoboj, vpletena v prepir, ki se je stopnjeval v pretep. Tega so ujele tudi hotelske kamere, zato policija verjame, da je bilo streljanje povračilni ukrep. Ko je Davis leta 2018 javno priznal, da je bil v Cadillacu, iz katerega so bili izstreljeni streli, je trdil, da je bil v avtu tudi njegov nečak, a je ta vpletenost vselej zanikal.

Duane
Duane “Keffe D” Davis. (Foto: Las Vegas Metropolitan Police Department/REUTERS)

Enigma smrti oz. ali je Tupac še živ?

Že desetletja si mnogi zastavljajo vprašanje, ali je Tupac pred 27 leti resnično umrl. V tem času se je razširilo nešteto teorij o tem, kaj se je dejansko zgodilo tiste usodne noči. Med najbolj priljubljenimi je seveda ta, da je uprizoril svojo lastno smrt ter se skril v drugi državi.

Teoretiki zarot so namige in napovedi o lažni smrti našli tudi v njegovih hitih, denimo v pesmi Life Goes On, v kateri rapa o lastnem pogrebu. Dva dni po njegovi smrti pa je na albumu All Eyez on Me celo izšla pesem I Ain’t Mad at Cha, kjer je na videoposnetku uprizorjeno streljanje, v katerem naj bi bil Tupac ustreljen po prepiru s prijateljem.

Tupac Shakur na vozičku zapušča sodišče po streljanju.
Tupac Shakur na vozičku zapušča sodišče po streljanju. (Foto: PROFIMEDIA)

Vrsto let so mnogi trdili, da so umetnika videli na različnih lokacijah po svetu, med domnevnimi pričami je bila tudi Kim Kardashian, ki je leta 2012 trdila, da ga je opazila na letališču. Objavi na Instagramu, v kateri se je spraševala, če je Tupac morda še živ in še naprej dela na svoji glasbi, je priložila tudi slikovno gradivo domnevno živega raperja.

K splošni populaciji teorije, da je raper še živ, je veliko pripomogel tudi Suge Knight, človek, ki je s Tupacom tisto noč, ko je umrl. Leta 2017 je v dokumentarnem filmu namreč trdil, da je raper morda še med živimi. “Ko je 2Pac umrl, če je res …” je v intervjuju, ki ga je opravil v zaporu, dejal Knight.

Teorije in skrivnosti okoli njegove smrti ostajajo eden od razlogov, zakaj njegovo ime še vedno tako odmeva. Ob tem pa njegova prezgodnja smrt zagotovo vodi do vprašanja, kaj vse bi eno največjih imen v svetu hip-hopa lahko še doseglo, če teden dni za tisto usodno nočjo, ko je v avtomobilu čakal na zeleno luč, ne bi podlegel strelom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje