V Kranju zaživelo društvo za gledališko in filmsko ustvarjanje

Kultura 06. Jun 202313:43 1 komentar
gledališče
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V gorenjski prestolnici je lani nastalo novo kulturno-umetniško društvo Slovensko narodno gledališče (SNG) Kranj. Društvo združuje gledališke in filmske umetnike iz vse Slovenije ter začenja z lastno gledališko ter filmsko produkcijo. V prihodnje načrtuje tudi vzpostavitev lastne gledališke hiše in filmskega studia.

Pobuda za ustanovitev društva se je rodila iz pogovorov igralca Igorja Korošca z umetniki, ki so tako kot on študirali in ustvarjali v tujini ter se nato vrnili v Slovenijo. Društvo združuje profesionalne ustvarjalce s področja uprizoritvenih umetnosti in filmskega sveta, od igralcev, režiserjev, scenaristov, snemalcev, koreografov, skladateljev, scenografov, kostumografov do producentov in filmarjev ter celo tržnikov.

Namen in delo društva, ki ga kot predsednik vodi Korošec, so predstavili na novinarski konferenci minuli mesec. Kot pojasnjujejo v gradivu za medije, je vizija društva širiti kulturo, pa tudi umetnost, med kar najširši krog ljudi in na ta način potrjevati pozitivno, vitalno ustvarjalno poetiko, ki ponuja nova obzorja in vsebine.

Ime društva SNG Kranj so si, kot so zapisali, izbrali na podlagi tega, da združujejo gledališke in filmske umetnike iz celotne Slovenije. Priložnost namreč ponudijo vsakomur, ki ima potencial in željo po ustvarjanju, ne glede na to, iz katerega kraja je. Kot so zapisali, želijo gledališču vrniti smeh, pozitivnost in navdih ter vzgojiti naslednjo generacijo, ki bo cenila slovensko kulturo in narod.

Namen ustanovitve društva je oblikovanje ustvarjalnega poligona, ki daje priložnost profesionalnim projektom, ki izstopajo iz trenutno prevladujoče gledališke poetike. Kot so pojasnili, tako na slovenskih kot na tujih gledaliških odrih že dlje časa opazujejo porast dekadentnih vsebin. “Veliko je preklinjanja, golote, nasilja. Verjamemo, da ni nujno, da je tako. Naše društvo povezuje ustvarjalce, ki si želijo ustvarjati onkraj takšne poetike,” so poudarili.

Za sezono 2023/2024 so si za cilj zadali oblikovati gledališki abonma in abonma za otroke ter izpeljati po tri gledališke premiere za odrasle in otroke. V lastni filmski produkciji pa želijo pripraviti mini serijo, resničnostni šov, serijo intervjujev z izbranimi umetniki, kratke filme in osnutek za celovečerni film, ki bi ga posneli v prihodnjih dveh do treh letih. Srednjeročni cilj je doseči prepoznavnost v slovenskem kulturnem prostoru in prodreti v tujino, desetletni cilj pa vzpostaviti lastno gledališko hišo in filmski studio.

Abonmajske predstave bodo zaenkrat na ogled v Kulturnem domu Kokrica, svojo gledališko produkcijo pa bodo širili z gostovanju po Sloveniji in festivalih v tujini. Izbrani filmski projekti bodo brezplačno dostopni preko spletnih platform. Gledalce želijo privabiti tudi v partnerstvu s šolami, lokalnimi ponudniki in sindikati ter s projekti, kot so natečaji, ustvarjalne delavnice in izobraževanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje