V Londonu velika razstava fotografij trpeče ljubimke Pabla Picassa (FOTO)

Kultura 24. Jun 202414:05 0 komentarjev
Dora Maar
Dora Maar (Foto: Louisa TregerX)

Dora Maar je znana kot Picassova "ženska, ki joče", trpeča ljubimka, ki je Pabla Picassa navdihnila, da jo je večkrat upodobil v solzah. V Galeriji Amar v Londonu so na ogled postavili razstavo njenih fotografij, odkritih v njeni zapuščini, s katero jo želijo predstaviti kot pionirsko nadrealistično umetnico.

Razstava združuje redke nadrealistične fotograme in intimne fotografije iz njenega obdobja s Picassom. Med njimi sta dva portreta Picassa iz 30. let minulega stoletja ter fotografija, ki prikazuje nastanek njegove znamenite slike Guernica. Fotografije so bile pred dvema letoma kupljene na dražbi, javnost jih ima sedaj priložnost videti prvič, poroča spletni portal The Guardian.

V Parizu rojena Dora Maar je bila priznana eksperimentalna fotografinja. Njena dela so bila vključena v mednarodno nadrealistično razstavo leta 1936 v Londonu, kjer sta razstavljala tudi Salvador Dali in Man Ray, ko jo je francoski pesnik Paul Eluard predstavil Picassu.

“Ko je Dora spoznala Picassa, je že veljala za nadarjeno umetnico in njene fotografije za revolucionarne,” je povedal kustos razstave Amar Singh. “Toda Picasso je želel imeti popoln nadzor, poleg tega je izvajal psihološko nasilje ter jo je odvrnil od fotografije,” je dodal.

Dora Maar je bila, ko sta se spoznala, levičarska aktivistka. “Picassa je navdihnila, da je naslikal Guernico – pred tem ni ustvaril nobene politične slike,” je povedal Singh. “Ne verjamem, da bi Guernica nastala brez Dore Maar. A je bila iz te zgodbe povsem izbrisana,” je še povedal.

Fotografija Pabla Picassa, ki jo je posnela Dora Maar (
Fotografija Pabla Picassa, ki jo je posnela Dora Maar (Foto: PROFIMEDIA)

Velik vpliv na Picassovo umetnost

V času krize je Dora Maar v sugestivnih črno-belih fotografijah ujela slepe ulične prodajalce, delavce v trgovinah in otroke z ulice. Picassa je naučila nekaterih fotografskih tehnik in spodbujala njegovo politično ozaveščenost. “S svojo fotografsko prakso je vplivala na Picassovo umetnost, imela je velik vpliv na njegovo delo,” je povedal Antoine Romand, strokovnjak za Doro Maar.

Ena od fotografij na razstavi dokazuje, da je imela Dora Maar ekskluziven dostop do Picassovega studia, da je lahko fotografirala nastajanje Guernice.

Picasso je Doro Maar naslikal več kot 60-krat, po navadi v solzah. Leta 1943, tri leta pred koncem njunega razmerja, je spoznal svojo novo ljubico, Francoise Gilot. “Doro je psihološko mučil in posledično je doživela živčni zlom,” dodaja Singh. Po napotitvi v psihiatrično bolnišnico in terapiji z električnimi šoki se je Maar posvetila življenju v duhovni samoti in opustila fotografijo. Umrla je leta 1997.

Zanimanje za njeno delo je znova oživelo v zadnjem desetletju, njene fotografije je mogoče najti v stalnih razstavah muzejev sodobne umetnosti po vsem svetu. Njene redke nadrealistične fotografije dosegajo ceno 200.000 dolarjev, nekatere pa je še vedno mogoče dobiti za 6.000 dolarjev, še piše spletni portal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!