Založniki ministrico pozivajo, naj agenciji za knjigo zagotovi dodatna sredstva

Kultura 23. Apr 202415:48 0 komentarjev
Ministrica za kulturo Asta Vrečko
Ministrica za kulturo Asta Vrečko (Foto: Klara Bokan/BOBO)

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev se pridružuje pobudam več združenj, da se Jaku zagotovijo dodatna sredstva. Tako tudi založniki pozivajo ministrstvo za kulturo oz. ministrico Asto Vrečko k več sredstvom za agencijo. Hkrati pozivajo svet in direktorico Jaka k preveritvi načina izbora izvajalcev programov, povezanih s knjigo.

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije, ki, kot so spomnili, združuje 95 odstotkov slovenskih založnikov in knjigotržcev, je na svoji seji sprejela izjavo, v kateri “odločno in enotno nasprotujejo krčenju javnih sredstev za pisano slovensko besedo“.

Po skoraj osemmilijonskem slovenskem vložku v gostovanje Slovenije na največjem knjižnem sejmu v Frankfurtu ter v gostovanje na največjem knjižnem sejmu otroške in mladinske literature v Bologni “bo Slovenija pisani besedi, prek izbora in sofinanciranja javnih kulturnih programov v letu 2024 namenila realno 20 odstotkov manj sredstev, kot jih je še leta 2021”, so spomnili založniki.

Kot so poudarili, so zaskrbljeni, ne samo zaradi upada sredstev za javne kulturne programe, ampak tudi zaradi izbora izvajalcev, ki v nasprotju z obljubami ministrstva za kulturo o spodbujanju odličnosti, boju s prekarnostjo v kulturi ter transparentnim razdeljevanjem javnih sredstev po njihovem mnenju potrjuje ravno nasprotno.

Zaradi tega pozivajo ministrico Asto Vrečko, da Javni agenciji za knjigo RS (Jak) zagotovi dodatna sredstva, svet agencije ter direktorico pa, da ponovno preverita smotrnost svojih odločitev, povezanih z izborom ter načinom izbora izvajalcev javnih kulturnih programov, povezanih s knjigo. Z izjavo bo zbornica seznanila tudi evropsko združenje založnikov FEP – Federation of European Publishers ter mednarodno združenje založnikov IPA – International Publishers Association, katerih člani so, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!