Zaradi dežja omejili vstop na Wacken, MetalDays obiskovalce povabil v Slovenijo

Kultura 03. Avg 202315:49 4 komentarji
Metalski festival Wacken
Foto: MetalDays/FACEBOOK

Zaradi močnega deževja in blata, ki je pokrilo območje za kampiranje, so organizatorji metal festivala Wacken v Nemčiji obiskovalcem, ki so karto za festival že kupili, sporočili, da se festivala ne bodo mogli udeležiti, saj so že dosegli "razumno mejo obiskovalcev". Pomoč so ponudili organizatorji festivala MetalDays v Sloveniji, ki bodo 500 obiskovalcem ponudili, da namesto festivala Wacken obiščejo MetalDays, ki te dni poteka v Velenju.

Organizatorji festivala metal glasbe v nemški vasi Wacken so le nekaj ur pred začetkom letošnje izvedbe sporočili, da na festivalskem območju ne sprejemajo več oboževalcev. Kot so objavili na Instagramu, so zaradi vremenskih razmer dosegli “razumno mejo obiskovalcev”.

Obiskovalci so na festival v deželi Schleswig-Hollstein na severozahodu Nemčije začeli prihajati že v torek, ko so tudi na severu divjala neurja. Močno je deževalo, njihove prihode pa so ovirali in ponekod tudi zaustavili blato in prometni zastoji. Večdnevno deževje je območje za kampiranje in ceste spremenilo v kaos. Več kampov je bilo polnih že opoldne, na podeželskih cestah pa so nastajali dolgi zastoji, saj so vozila obtičala v blatu.

Nekateri ljubitelji metala so iz avtomobilov vzeli stole za kampiranje ter se dobro razpoloženi in oboroženi s pivom usedli ob cesto. Drugi so svoje razočaranje izrazili na festivalskem Instagramu in od organizatorjev zahtevali boljše obveščanje.

Organizatorji so v torek zvečer zato razglasili, da ustavljajo prihod imetnikov vstopnic na festivalsko prizorišče, ki so tja prihajali v avtomobilih in avtodomih. Za situacijo so ocenili, da pomeni varnostno tveganje.

Festival Wacken velja za največji festival metal in hard rock glasbe v Evropi. Na devetih odrih festivala je v štirih dnevih predvidenih več kot 200 koncertov, med drugim bo na njem četrtič nastopila britanska zasedba Iron Maiden. Med večjimi imeni sta tudi skupini Megadeth in Helloween, napovedana pa je tudi nemška pevka Dorothee Pesch.

“Vse metalce v motornih vozilih vseh vrst pozivamo, da odpovedo potovanje v Wacken, če so že na poti, ali pa da ga sploh ne pričnejo. To velja do zaključka festivala,” so zapisali na svoji spletni strani in dodali, da obžalujejo, da so morali sprejeti takšno odločitev, kar se je zgodilo prvič v zgodovini festivala.

Napovedali so tudi, da bodo vozila, ki so že v neposredni bližini, poskušali prepeljati na prizorišče. Podatka o tem, koliko od pričakovanih 85.000 obiskovalcev je že na lokaciji, niso objavili. Soustanovitelj festivala Thomas Jensen je sicer izrazil upanje, da jih bo vsaj polovica, če ne več.

Pomoč iz Slovenije, kjer pa se prav tako obetajo neurja

Pomoč “oškodovanim” obiskovalcem, ki se festivala kljub karti v žepu ne bodo mogli udeležiti, je pomoč ponudil slovenski festival MetalDays, ki te dni poteka v Velenju.

“V znak solidarnosti z našim kolegom festivalom Wacken iztegujemo roko pomoči tistim, ki so jih prizadele ekstremne vremenske razmere. Wacken je mnoge prijazno prosil, naj se dogodka ne udeležijo, in mi, pri MetalDays, smo odprli svoja vrata, da sprejmemo obtičale obiskovalce,” so zapisali in naznanili, da bodo brez dodatnega plačila sprejeli 500 dodatnih obiskovalcev, ki se ne morejo udeležiti festivala v Nemčiji.

Prijazna gesta je na družbenih omrežjih doživela mešan odziv, saj je brez festivalske izkušnje ostalo mnogo več kot 500 obiskovalcev festivala Wacken. Ker festivala potekata istočasno, so številni opozorili, da v doglednem času do Slovenije ne bodo mogli pripotovati, še večjo težavo pa bi znale predstavljati ekstremne vremenske razmere, ki so te dni napovedane tudi pri nas.

Organizatorji MetalDays so tudi zato na Facebooku sporočili še, da “lahko festivalsko infrastrukturo doletijo izzivi” in se zaradi morebitnih nevšečnosti že vnaprej opravičili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje