Želeli prepovedati strip o holokavstu, prodaja poskočila v nebo

Kultura 30. Jan 202217:46 > 18:08 1 komentar
maus, Art Spiegelman
Profimedia

Zatem ko je šola v Združenih državah Amerike prepovedala poučevanje grafičnega romana, naslovljenega Maus – Zgodba o preživetju, ki priča o grozljivem obdobju holokavsta, sta dve izdaji stripa avtorja Arta Spiegelmana skoraj razprodani.

Art Spiegelman v risani zgodbi upodobi grozljivo obdobje holokavsta. Avtorjev judovski oče Vladko Spiegelman pripoveduje zgodbo svojega življenja na Poljskem v času druge svetovne vojne, ko so Jude preganjali in jih zapirali v koncentracijska taborišča, ki ga je sam preživel. Judje so v stripu upodobljeni kot miši, Nemci kot mačke, Poljaki pa kot prašiči. Spiegelman je za grafični roman Maus – Zgodba o preživetju prejel Pulitzerjevo nagrado.

Pred nekaj dnevi pa se je po ZDA razširila novica, da je šolski odbor v Tennesseeju prepovedal njegovo poučevanje. Zmotile so jih kletvice (v romanu je uporabljena beseda prekleto) in sličica golote, čeprav je ta upodobljena na eni izmed miši.

Prodaja grafičnega romana Maus je po objavi novice poskočila v nebo. Na Amazonu se je med najbolje prodajanimi knjižnimi deli uvrstil na drugo mesto, kupci pa bodo morali na svoj izvod počakati do sredine februarja. Razprodana je tudi izdaja The Complete Maus, ki vključuje tudi drugi zvezek. Ta se je zavihtela na 3. mesto. Ne prva ne druga izdaja dela še na začetku tedna ni bila med 1000 najbolj prodajanih.

Maus
PROFIMEDIA

Spoegelman: Strah jih je

Art Spiegelman je za CNN dejal, da je zadevo težko razumeti. Člani šolskega odbora so se namreč osredotočili zgolj na nekaj kletvic in majhno sličico golote. Vsaj ne gre za to, da ne bi želeli poučevati dela judovskega avtorja, je dejal in dodal, da je zatem, ko je prebral transkript seje šolskega odbora, spoznal, da je težava večja in neumnejša.

“Poskušam razumeti, zakaj so se tako odločili,” je dejal Spiegelman, ki sicer meni, da se je lažje odločiti, da otroci knjižnega dela ne bodo obravnavali, pa četudi zaradi takšnega razloga, kot pa se s starši dogovoriti o izobraževanju o vrednotah. “Vrednote so predaleč od teh, ki jih sam prepoznam,” je dejal in poudaril, da je člane odbora verjetno strah tega, kako bi se lotili poučevanja tako grozne teme.

Deset članov šolskega odbora se je za cenzuro in odstranitev dela s šolskega kurikuluma sicer odločilo na podlagi osmih kletvic in “izredno majhne” slike gole miši.

Art Spiegelman je s staršema, ki sta preživela koncentracijsko taborišče Auschwitz, v Združene države Amerike prišel leta 1951. V Stripovskem romanu Maus je upodobil pričevanja očeta Vladka o življenju v času holokavsta.

maus spiegelman
PROFIMEDIA

Prepovedali tudi Najbolj modre oči in

A Spiegelmanov grafični roman ni edino literarno delo, ki so ga šole v ZDA prepovedale v zadnjem času. Šola v Misuriju je – v nasprotju z nasvetom revizijske komisije – prepovedala roman Najbolj modre oči (ang. The Bluest Eye) Toni Morrison, ki obravnava psihološke posledice rasizma skozi oči mlade temnopolte ženske, ki je živela med veliko depresijo.

Nobelovka Morrison je pred smrtjo ostro nasprotovala prepovedim knjig. Poskus prepovedi dela Pustolovščine Huckleberryja Finna Marka Twaina je označila za purističnega. Menila je, da gre za elementarno vrsto cenzure, namenjene pomirjanju odraslih in ne izobraževanju otrok. “Določene vrste travm so tako globoke, tako krute, da jih ne more pomiriti ne denar, ne maščevanje, ne pravica. Zgolj pisci lahko prevedejo takšno travmo, dajo žalosti pomen in izostrijo moralno domišljijo,” je dejala pisateljica.

V nekaterih šolah so prepovedali tudi delo Harper Lee Če ubiješ oponašalca (ang. To Kill a Mockingbird), roman, ki naslavlja problematiko rasne neenakosti in vprašanja posilstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje