Poletni vrh epidemije: Aktivno okuženih do štirikrat več od uradnih podatkov

Koronavirus 27. Jul 202213:49 > 15:51 1 komentar

V ljubljanskem kliničnem centru na navadnem covidnem oddelku zdravijo 89 bolnikov, 10 bolnikov na intenzivnem oddelku, je predstavil statistiko Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. O odločitvi Avstrije, ki bo s prvim avgustom odpravila obvezno karanteno za okužene, Jereb meni, da je ta ekonomsko učinkovita, nikakor pa zdravstveno sprejemljiva.

V torek so v Sloveniji odkrili 1.964 okužb s koronavirusom, po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 22.648 aktivnih primerov okužbe. V slovenskih bolnišnicah je hospitaliziranih 315 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi covida-19 in s covidom-19, kar je šest več kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je bilo v torek s potrjeno okužbo skupno 19 bolnikov, enako kot dan prej.

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Jereb je predstavil trenutno stanje glede epidemije covida-19 v UKC Ljubljana.

“Kar se tiče številk novookuženih, ocenjujemo, da smo dosegli vrh. Temu v korist govorijo številke,” je dejal Jereb in doda, da povprečno število okuženih v zadnjem tednu ostaja enako. “Zdravstveni sistem je obremenjen, v populaciji je uradno 22 tisoč aktivno okuženih, a realno bistveno več. Govorimo tudi do trikrat ali štirikrat višji številki, kar predstavlja pritisk za zdravstveni sistem – tako za primarno zdravstvo, urgence in bolnišnice,” je povedal Jereb in dodal, da se pritok novookuženih, ki potrebujejo hospitalizacijo, ustavlja. “Ne gre več za tako strm porast, pričakujemo, da bo število v drugi polovici avgusta začelo upadati.”

V UKC Ljubljana na navadnem covidnem oddelku zdravijo 89 bolnikov. Intenzivno terapijo potrebuje deset bolnikov. “Večji del pacientov je sprejetih zaradi drugih zdravstvenih problemov, med 25 in 30 odstotkov je sprejetih zaradi okužbe same, podobno razmerje je na intenzivnih oddelkih,” je povedal Jereb. Hospitalizirani so tudi trije otroci, prav tako je pozitivna tudi ena porodnica v porodnišnici. “Samo en otrok potrebuje kisik, druga dva pa sta sprejeta zaradi drugih bolezni.” Povprečna starost na covidnem oddelku je 78 let, na intenzivnem oddelku je 71. Med hospitaliziranimi je nekoliko višji delež (med 35-40 odstotkov) cepljenih kot v četrtem in petem valu. Še vedno pa prevladujejo bolniki, ki niso cepljeni, je dejal Jereb.

Jereb je še pojasnil, da cepiva proti omikronu še ne moremo kmalu pričakovati. Po njegovih navedbah ga ne bo do konca septembra oziroma oktobra. “Čakanje na to cepivo ni prava odločitev, zlasti to velja za posameznike iz ogroženih skupin,” je povedal in dodal, da stroka rizične posameznike priporoča drugi ali prvi poživitveni odmerek, če slednjega še niso prejeli.

Komentiral je tudi odločitev sosednje Avstrije, ki bo s prvim avgustom odpravila obvezno karanteno za okužene. Tisti s pozitivnim testom na okužbo, ki se ne bodo počutili bolni, bodo lahko ob pogoju nošenja maske FFP2 lahko odšli po opravkih. “Ta poteza ekonomsko učinkovita, nikakor pa zdravstveno sprejemljiva. Strokovno je ne moremo zagovarjati. Osnovno vodilo je, da bolni ljudje ne hodijo naokoli,” je dejal.

UKC Maribor imajo trenutno hospitaliziranih 62 bolnikov, od tega je na intenzivnem zdravljenju sedem pacientov, na akutnem oddelku pa 24 pacientov. Povprečna starost pacientov na akutnem oddelku je 80,5 leta, na intenzivnem oddelku pa 72,4 leta.

Sicer sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.645, kar je 21 več kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1.070, kar je šest več kot dan prej. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 22.648 aktivnih primerov okužb, kar je 100 več kot dan prej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje