246 ur mesečno: “Očitno so delavci v Tušu pomembnejši od slovenskih vojakov”

Slovenija 30. Mar 202313:25 > 17:49 10 komentarjev
Slovenska vojska
Žiga Živulovič jr./BOBO

Po podatkih Sindikata vojakov Slovenije vojaki v zadnjih petih letih povprečno opravljajo 246 ur dela mesečno. Sindikat od ministra za delo Luke Mesca in v. d. glavnega inšpektorja za delo Luke Lukića zato zahteva ukrepanje, tudi kazenske ovadbe.

Sindikat vojakov Slovenije od ministra za delo Luke Mesca in v. d. glavnega inšpektorja za delo Luke Lukića zahteva ukrepanje, saj vojaki v povprečju v zadnjih petih letih mesečno opravljajo 246 ur dela. Pričakujejo, da bosta ministrstvo za delo in inšpektorat za delo ukrepala tudi s kazenskimi ovadbami, kot v primeru trgovskega podjetja Engrotuš.

Sindikat je spomnil na navedbe inšpektorata, da delavci v Engrotušu v enem mesecu opravijo več kot 200 ur, zato ministra in glavnega inšpektorja obveščajo, da sami že zadnjih pet let v povprečju delajo 246 ur.

Pozivu so priložili tudi tabelo 50 pripadnikov Slovenske vojske (SV). Ti so v preteklih petih letih v povprečju vsak mesec oddelali 57 ur več od polnega delovnega časa, določenega s pogodbo o zaposlitvi, ki predvideva 40 ur tedensko.

Ob tem naslovnika obveščajo tudi, da je vrhovno sodišče po predhodni odločitvi Sodišča EU odločilo, da je stalna pripravljenost na določenem kraju delovni čas. “Ministrstvo za obrambo pa še vedno zatrjuje, da je vse zakonito in v 1.700 tožbah pripadnikov SV zoper državo trdi enako,” so zapisali.

Od ljubljanske območne enote inšpektorata za delo je sindikat 19. decembra prejeli obvestilo o obravnavani zadevi. “Ob tem ne vemo, za kaj gre, v vsakem primeru, tudi če gre za zadevo, ki bi lahko bila odziv na naše javne objave in pisanja odgovornim ter poročanja medijev glede kršitev predpisov v SV na delovnopravnem področju, do danes nismo prejeli nobenega odgovora,” so zapisali.

“Žalosti nas, da se dopušča množično zavestno in načrtno kršenje pravic slovenskih vojakov, odgovoren inšpektorat pa se ukvarja s posredovanimi tujimi delavci,” so zapisali. Dodali so, da gre v obeh primerih za nujnost nadzora in ukrepanja. “A očitno so v Sloveniji posredovani tuji delavci v Engrotušu in drugje pomembnejši od slovenskih vojakov,” so še zapisali.

Inšpektorat: Za vojsko veljajo posebna pravila

Iz inšpektorata za delo so za STA odgovorili, da prijave, ki so jo prejeli s strani vojaškega sindikata obravnavajo, zato je ne morejo komentirati. “Sporočimo pa lahko, da za vojsko ter zaposlene vojake veljajo posebna pravila glede njihovih delovnih razmer,” so zapisali. Poleg zakonskih določil, ki izhajajo iz zakona o delovnih razmerjih, namreč za njih veljajo tudi posebna določila zakona o obrambi, zakona o službi v SV, pravila službe SV itd, pojasnjujejo.

“Kar se tiče ‘nerazumljivega’ odziva inšpektorata na prijavo Sindikata vojakov Slovenije, sporočamo, da so na podano prijavo prejeli avtomatski odgovor. V odgovoru, ki smo jim ga poslali, smo jih samo obvestili, da smo njihovo prijavo prejeli,” so še pojasnili na inšpektoratu.

“Izpostaviti želimo tudi, da inšpektorat prijavljene kršitve obravnava enako,” so še zapisali za STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje