8. marec: “Naj se sliši glas žensk”

Slovenija 08. Mar 202206:46 > 10:46 1 komentar
ženski čevlji, ženska
BOBO

Danes je 8. marec, mednarodni dan žensk. Dan, ko se vrstijo pozivi k večjemu napredku za enakost spolov ter opozorila o pomenu večje vključenosti ženk v gospodarske in politične sfere družbenega življenja. Več društev, nevladnih organizacij in sindikatov pa je za danes napovedalo shod na Kongresnem trgu, na katerem bodo predstavili položaj žensk v Sloveniji in svoje zahteve.

Na današnji dan, 8. marca, praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk. Pobudo za praznovanje današnjega dne kot mednarodnega dneva žensk je prva naslovila nemška feministka Clara Zetkin, rojena Eissner, ki se je od leta 1889 javno borila za pravice spregledanih. Na drugi mednarodni konferenci socialističnih žena leta 1910 v Köbenhavnu je predlagala, da bi dan žena praznovali kot mednarodni praznik. Leto kasneje so tako dan žensk prvič praznovali ne le v Nemčiji, Avstriji in Švici ter na Danskem, temveč tudi v Trbovljah.

Takrat so bile v ospredju zahteve po uveljavitvi volilnih pravic žensk, a ne le zahteve, da ženske lahko volijo, temveč tudi, da so izvoljene. Pa tudi po uveljavitvi pravice do zaposlitve, izobraževanja ter ukinitvi diskriminacije na delovnem mestu.

Osmi marec je kot mednarodni dan žensk z resolucijo leta 1977 razglasila generalna skupščina Združenih narodov. Zakaj so izbrali ravno današnji dan? 8. marca leta 1857 so v New Yorku ženske, zaposlene v tekstilni industriji, na spontani stavki protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizki plači. Kljub temu da se ženske že vsa ta leta borijo za enake pravice ter enake možnosti, pa enakost še zdaleč ni dosežena.

Naj se sliši glas žensk – 8. marca, 24. aprila in vsak dan

“Položaj žensk v Sloveniji se slabša. Ženske v vsej naši raznolikosti smo deležne posurovele javne komunikacije, ustrahovanja, poniževanja, podcenjevanja, spregledanosti, diskreditacij in nepriznavanja našega (pogosto neplačanega) prispevka družbi,” so zapisali v javnem pismu, pod katero se je podpisalo več kot 200 posameznic in organizacij, med drugim Društvo Iska, Ženski lobi Slovenije, sindikat Mladi plus, Transparency International Slovenia …

Letošnje leto se je začelo grozljivo, in sicer še z enim nasilno končanim življenjem ženske, pišejo v javnem pismu. Februarja je namreč v okolici Sevnice moški umoril partnerico, policiji se je predal sam, na postajo pa je s seboj pripeljal še šest mladoletnih otrok. Pred femicidom, ki je pretresel Slovenijo, sta se januarja zgodila še dva poskusa umora oziroma uboja partnerice, na Twitterju pa je na tisoče žrtev nasilja na Balkanu, ki so doslej molčale, spregovorilo pod okriljem ključnika #NisemPrijavila.

Po podatkih, ki jih je Center za človekove pravice prejel januarja 2022 od policije, so v letu 2021 v Sloveniji zakonci ali bivši zakonci oziroma intimni partnerji umorili štiri ženske. Priča smo primerom spolnega nadlegovanja, pojavljajo se tudi v šolah in na univerzah, so sporočili z urada varuha človekovih pravic Petra Svetine.

“Opazne so težnje k ukinjanju vsebinske prioritete enakosti spolov. Nakopičene neenakosti na številnih področjih – trgu dela, zdravju in reproduktivnih pravic, starosti, neformalni oskrbi, politični moči in moči v procesih odločanja, prisotnost vojn in izbruh zadnje vojne, ki prinaša pogubo ne le tamkajšnjim ljudem, ampak ogroža Evropo in ves svet – vračajo vsebino 8. marca v njegovo aktivistično izhodišče,” še pišejo v javnem pismu in ob tem vse ženske pozivajo, naj ne pozabijo na težko pridobljeno volilno pravico.

Več društev, nevladnih organizacij in sindikatov je za danes napovedalo shod na Kongresnem trgu, na katerem bodo predstavili položaj žensk v Sloveniji in svoje zahteve. Kot so napovedali podpisniki, bodo od pristojnih zahtevali, da se dosledno zavzemajo za mir in mirno reševanje vseh družbenih konfliktov, za dostojno delo in odpravo ekonomske diskriminacije ženk, za odpravo spolnih stereotipov, preprečevanje spolnega nasilja, dostopno spolno in reproduktivno zdravje in pravice ter udejanjanje paritetne in participativne demokracije. “Čas je, da se glas žensk sliši in upošteva. Ne zgolj 8. marca, temveč vsak dan,” še pišejo ter vse ženske, ki so za mir, enakost in vladavino ljudstva, vabijo, da se jim 8. marca ob 16. uri pridružijo na shodu na ljubljanskem Kongresnem trgu, 24. aprila pa na volitvah.

volitve, volišče
Žiga Živulovć jr./BOBO

“Kar so generacije pred nami gradile, moramo nadgraditi, ne rušiti”

“Enakost spolov je eno od temeljnih načel Evropske unije. A kljub siceršnjemu velikemu napredku, ki smo ga dosegli v zadnjih desetletjih, dandanes vrzeli med spoloma še vedno obstajajo. Na trgu dela ženske še vedno prevladujejo v slabše plačanih sektorjih, na vodilnih položajih jih je premalo, deležne so tudi nasilja in šikaniranja,” ob dnevu žensk sporoča varuh človekovih pravic Peter Svetina ter od tem dodaja, da je “treba opraviti z idejami, da je v pravice žensk dopustno posegati”.

“Poskrbeti je treba za večjo občutljivost družbe v zvezi z nasiljem, laično javnost pa izobraževati o možnih korakih ukrepanja v situacijah, ki lahko v najskrajnejšem primeru pripeljejo tudi do femicida. Nujno je ozaveščanje o tem, da družbo soustvarjamo in da obračanje glave stran ni ustrezno ravnanje,” poudarja varuh in opozarja potrebo po naslovitvi osnovnih vzrokov nasilja nad ženskami. “Treba je storiti več, da bi odnos in vedenje do žensk in deklet temeljila na spoštovanju enakosti žensk in moških ter neseksističnih stereotipih in vedenju,” so še zapisali v uradu varuha in dodali, da so bile vse pridobljene pravice skozi generacije izborjene in ne podarjene, zato moramo paziti, da nam nobena ne bo odvzeta. “Vse, kar so generacije pred nami gradile, moramo nadgraditi, ne rušiti. Pričakujem, da smo vendarle toliko zrela družba, da ne bomo dopustili premikov v smer retradicionalizacije,” še poziva varuh.

Pozdravil pa je tudi redefinicijo kaznivega dejanja posilstva, kar je eden od korakov v smeri prizadevanja za pravice žensk. “Uveljavitev tega modela sporoča, da v Sloveniji spoštujemo nedotakljivost telesa, da spoštujemo človeka in da ga varujemo pred vsemi zlorabami, družbi pa bi dala jasen signal, da poseganje v integriteto osebe ni dopustno v nobenem primeru,” še poudarja varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Peter Svetina
Borut Živulovič/BOBO

Slovenija po doseganju enakosti na delovnem mestu nad evropskim povprečjem

Ob mednarodnem dnevu žena so v Inštitutu Mediana v sodelovanju z WIN International, vodilnim svetovnim združenjem za raziskovanje trga in javnega mnenja, pripravili analizo stališč in mnenj, povezanih z enakostjo spolov, fizičnim in psihičnim nasiljem ter spolnim nadlegovanjem, sploh med ženskami.

Kot so ugotovili v analizi, v kateri je sodelovalo več kot 33 tisoč ljudi iz 39 držav sveta, pri percepciji zagotavljanja enakosti v različnih okoljih nastajajo pomembne razlike. Najbolj se sodelujočim v raziskavi zdi enakost spolov dosežena v domačem okolju, in sicer kar 70 odstotkom vprašanih.

“Enakost med spoloma se zdi v večji meri dosežena v naših domovih, veliko priložnosti in dela pa ostaja tako pri izenačevanju spolov na delovnih mestih, še posebej v politiki,” pišejo v povzetku raziskave in ob tem dodajajo, da Evropa v tem pogledu zaostaja za vodilno azijsko-pacifiško regijo. Slovenija pa, tako Mediana, pozitivno izstopa predvsem po doseganju enakosti na delovnem mestu, kjer je nad evropskim povprečjem.

Skrb vzbujajoče pa je, da je v preteklem letu vsaka šesta ženska na svetu doživela psihično ali fizično nasilje, še pišejo v povzetku raziskave in dodajajo, da je bila v Sloveniji nasilja deležna kar vsaka peta ženska. “Prav tako bi moral šokirati podatek, da je vsaka enajsta ženska na svetu v letu 2022 doživela spolno nadlegovanje, četudi je delež tovrstnega nasilja v Sloveniji (še) nizek,” so še zapisali.

“V preteklih dveh letih se je položaj žensk poslabšal”

“Za nami je več kot stoletje prizadevanj za izboljšanje družbenega položaja žensk. Še vedno pa nismo dosegli končnega cilja. Ne gre zgolj za to, v kakšni meri smo uresničili pravice žensk do izobraževanja, zaposlovanja in dedovanja, do ženske volilne pravice ter pravice do odločanja o lastnem telesu. Gre za celovit odnos doživljanja pomena in vloge ženske v sodobni družbi. Ko ženske za povprečno nižje plačilo sodelujejo v delovnih procesih, hkrati pa še vedno pričakujemo, da so ženske v vsakem hipu razumevajoče in vdane sopotnice, prijazne in ljubeče mamice ter potrpežljive gospodinje.

V preteklih dveh letih se je položaj žensk dodatno poslabšal. Breme epidemije nikakor ni bilo enakomerno porazdeljeno. Po večini ste bile ve tiste, ki ste morale delo od doma usklajevati s skrbjo za otroke in njihovo šolanje. Močno izpostavljene in obremenjene so bile številne, zaposlene v kritičnih poklicih v zdravstvu, negi, šolstvu, sociali, trgovini. V obdobju zaprtja družbe pa se je, žal, povečalo tudi družinsko nasilje. Na družbenih omrežjih se je razrasla sovražna retorika do žensk, ki sicer izhaja iz nekih drugih časov, ko je bila ženska vloga omejena zgolj na materinstvo in vodenje gospodinjstva.

Zato je prav, da vso pozornost in energijo ob današnjem 8. marcu usmerimo v prizadevanja za izboljšanje družbenega položaja žensk. Letos mineva 80 let od uvedbe aktivne in pasivne volilne pravice za vse polnoletne ženske in 30 let od konstituiranja državnega zbora. Vstopili smo v supervolilno leto, zato si lahko ob letošnjem osmem marcu iskreno zaželimo, da bi se ženske v večjem številu odločale za aktivno vlogo v politiki in bi svojo moč v procesih odločanja izkoristile v dobro vseh prebivalcev naše Slovenije,” je v poslanici ob 8. marcu zapisal predsednik državnega zbora Igor Zorčič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje