Umor v Sevnici: na policijsko postajo je s seboj pripeljal šest otrok

Črna kronika 03. Feb 202211:35 > 16:20
policija
Policijska uprava Novo mesto

V torek je v okolici Sevnice moški umoril partnerico. Policiji se je predal sam, na postajo pa je s seboj pripeljal šest mladoletnih otrok. Policija in center za socialno delo sta družino zaradi nasilja že večkrat obravnavala.

V okolici Sevnice je v torek moški umoril partnerico. Kot je pojasnil pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto Matjaž Štern, se je 47-letni moški v torek sam zglasil na policijski postaji. S seboj je imel šest mladoletnih otrok. “V pogovoru je policistom povedal, da njegova žena leži doma mrtva,” je dejal Štern. Policisti so iz pogovora razbrali sumljive okoliščine.

Na kraj so se nemudoma odpravili tako policisti kot nujna medicinska pomoč. Ob prihodu policistov so našli truplo 41-letne ženske. Med pregledom trupla so našli sledove nasilja, je pojasnil Štern. Zaradi suma na kaznivo dejanje se je preiskava začela takoj. Ogled kraja je vodila dežurna preiskovalna sodnica okrožnega sodišča v Krškem, sodelovala je še dežurna okrožna državna tožilka. “Policisti in kriminalisti so pozno v noč zbirali obvestila in preverjali okoliščine dogodka,” je rekel Štern.

Preiskovalna sodnica je odredila sodno obdukcijo, ki so jo opravili v sredo. Med njo so našli tako starejše kot nove poškodbe, zaradi teh je 41-letnica umrla. Ženska je umrla v torek dopoldne, nekaj ur pred prijavo.

Osumljenemu 47-letniku so policisti v torek odvzeli prostost in je v pridržanju, k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Krškem ga bodo privedli s kazensko ovadbo. Dejanje kriminalisti preiskujejo v smeri umora na posebno grozovit način. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora.

Za šest mladoletnih otrok je poskrbel pristojni center za socialno delo. Zaradi zaščite mladoletnih podrobnosti umora na policiji niso pojasnjevali.

O motivu za zdaj na policiji še ne morejo govoriti.

Zaradi nasilja družino že večkrat obravnavali

Družino so zaradi nasilja v družini že večkrat obravnavali, so navedli na policiji. Vključena sta bila tako policija kot tudi center za socialno delo. K posredovanju policije nikoli ni pozvala 41-letnica, ampak drugi občani. “Sodelovanja iz te družine ni bilo,” je rekel Štern in dodal, “bile so intervencije, bile so vključene vse institucije, tudi v okviru morebitnega zanemarjanja otrok.”

Preberite še:

Osumljenega 47-letnika so policisti v preteklosti večkrat obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja. A med njimi po besedah Šterna še ni bilo tovrstnega kaznivega dejanja. Moški je bil tudi nepravnomočno obsojen.

CSD: Žrtev ni omenjala ogroženosti ali nasilja v družini

S Centra za socialno delo (CSD) Posavje so sporočili, da so po obvestilu policije takoj poskrbeli za otroke in jih namestili v varno okolje, kjer jim je ves čas nudena podpora in pomoč, ki jo potrebujejo. “Družino smo na CSD poznali, odkar se je pred dobrimi štirimi leti na nas obrnila po pomoč pri uveljavljanju socialnih transferjev. Na CSD nismo bili seznanjeni s prijavo nasilja v družini, smo pa bili konec leta 2020 seznanjeni, da je oče otrok prijavil nasilje nad svojo ženo s strani tretje osebe,” so zapisali.

Dodali so, da so z žrtvijo opravili vrsto razgovorov in jo seznanili z možnostmi ukrepanja in varnega umika zanjo in otroke, če bi to potrebovala. “Prav tako smo staršema nudili pomoč pri vzgoji in oskrbi otrok in pri urejanju medsebojnih odnosov. CSD je pri tem aktivno sodeloval s policijo, zdravstvom, šolo in vrtcem. Gospa je vseskozi izražala brezpogojno zaupanje v moža in ni omenjala ogroženosti ali nasilja v družini,” so dodali.

Če doživljate nasilje v družini, poiščite pomoč!

Če nasilje v družini doživljate sami ali ste priča temu, da ga doživlja nekdo od bližnjih ali sosedov, poiščite pomoč. Pomagajo vam lahko:

– Policijo lahko pokličete na interventno številko 113 in brezplačno anonimno številko 080 12 00.
– Po pomoč se lahko obrnete tudi na najbližji center za socialno delo.

– Društvo SOS telefon je dosegljivo na telefonski številki 080 11 55 in elektronskem naslovu [email protected]. Telefonsko pomoč nudijo 24 ur na dan. Na telefonu nudijo tudi občasno pomoč pravnice in kriminalistke ter svetovanja tudi v angleškem, bošnjaškem, srbskem, hrvaškem in albanskem jeziku. Možna je vključitev v varno hišo (prilagojena tudi za gibalno ovirane) in individualno svetovanje ter svetovanje po elektronski pošti ali chatu.

– Društvo za nenasilno komunikacijo, ki nudi pomoč žrtvam in podporo povzročiteljem nasilja, je mogoče poklicati na telefonsko številko 01 4344 822 oziroma 031 770 120 ali pisati na elektronski naslov [email protected].

– Krizni center Društva ženska svetovalnica je na voljo na številki 031 233 211.