Višje položnice? “Treba je oceniti, koliko je prebivalstvo zmožno prenesti”

Gospodarstvo 12. Jun 202305:52 20 komentarjev
omrežje elektrika daljnovod
Žiga Živulović jr./Bobo

"Izjemno povečane potrebe po dodatnih naložbah zaradi doseganja ciljev iz nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) bodo v prihodnjih letih bistveno vplivale na višino omrežnine," v komentarju osnutka posodobljenega NEPN opozarja Agencija RS za energijo. Agencija pisce NEPN poziva, naj te vplive na omrežnino, ki danes predstavlja približno tretjino zneska na položnici za elektriko, jasno zapišejo v dokument in tudi ocenijo, "koliko je gospodarstvo oziroma prebivalstvo dejansko zmožno prenesti".

Agencija RS za energijo, regulator trga z električno energijo, ki med drugim določa višino omrežnine, je v komentarju k javni razpravi o osnutku nacionalnega podnebnega in energetskega načrta (NEPN) podala svoj pogled na to, zakaj je slovensko distribucijsko omrežje v slabem stanju in kako bo na odjemalce vplival zeleni prehod.

Ozko grlo

Medtem ko država poskuša s subvencijami spodbujati nameščanje sončnih elektrarn, upravljalci omrežja ponekod zavračajo vloge za soglasje za priključitev zaradi prešibkega omrežja.

Sistemski operater distribucijskega omrežja (Sodo) je v lani sprejetem Razvojnem načrtu distribucijskega omrežja 2023–2032, ki ga je januarja potrdila tudi Agencija RS za energijo, izračunal, da bi morali za izvedbo zelenega prehoda v omrežje v desetih letih vložiti 3,5 milijarde evrov.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v zadnjem letu distributerje pozivalo, da naj se zadolžijo in okrepijo investicijska vlaganja (o tem smo pisali tukaj). Nekaj premikov se že dogaja: aprila je vlada dala soglasje za 78-milijonsko zadolžitev Elektra Primorska in Elektra Maribor pri Evropski investicijski banki (EIB).

Več vlaganj v omrežje, višja omrežnina

Vlaganja v omrežje do zdaj niso sledila tempu, ki smo ga napovedali v prvem NEPN, sprejetem februarja 2020. Pisci posodobljene različice načrta, ki jo moramo do junija prihodnje leto predložiti Evropski komisiji, so zdaj ugotovili, da je “neizvajanje ukrepov in nedoseganje ciljev NEPN na tem področju alarmantno”.

Agencija RS za energijo je v komentarju, ki ga je podala v javni razpravi, pritrdila tej oceni in navedla, da je stanje omrežja “kritično oziroma celo slabše” kot ob sprejetju NEPN pred tremi leti. Kot ključni razlog je navedla “neustrezno naložbeno politiko distribucijskih podjetij”, obenem pa opozorila, da se bo s krepitvijo vlaganj v omrežje povečeval tudi znesek omrežnine na položnicah odjemalcev.

Ta je namreč odvisen od višine naložb distributerjev. Agencija pri izračunu upravičenih stroškov distributerjev, ki se pokrijejo z omrežnino, med drugim upošteva amortizacijo in reguliran donos na sredstva, višina teh stroškov pa je odvisna od naložbene politike podjetij oziroma obsega naložb, ki jih podjetja načrtujejo v razvojnih načrtih.

Agencija je ocenila, da bi se omrežnina, če bi sledili dinamiki naložb iz veljavnega razvojnega načrta distribucijskega sistema električne energije za obdobje od 2023 do 2032, samo iz amortizacije in reguliranega donosa na sredstva v povprečju povišala za 45 odstotkov. “Ob upoštevanju dinamike naložb bi bil v začetnih letih desetletnega obdobja dvig omrežnine nekoliko nižji od povprečnega, v zadnji tretjini obdobja pa bi bil potreben dvig omrežnine med 80 in 100 odstotki.”

Ocena potrebnih vlaganj v omrežje po letih in distributerju:

Razvojni načrt SODO
Razvojni načrt SODO

Omrežnina je že danes pomembna postavka na položnici za elektriko. Njena višina je odvisna od porabe v visoki oziroma nizki tarifi, praviloma pa predstavlja okoli tretjino končnega zneska. Spodaj primer obračuna cene električne energije.

omrežnina

Agencija je v komentarju navedla, da je “nujno treba te vplive jasno zapisati v posodobljenem NEPN in tudi oceniti, koliko je gospodarstvo oziroma prebivalstvo dejansko zmožno prenesti”.

Na drugi strani pa je po mnenju agencije treba določiti jasne zaveze za operaterje omrežja za pridobivanje nepovratnih sredstev. Za brezplačno prevzeta oziroma nepovratna sredstva agencija namreč ne priznava reguliranega donosa na sredstva, posledično pa bi financiranje naložb s temi sredstvi znižalo potreben dvig omrežnine in posledično obremenitev odjemalcev.

Za komentar navedb agencije smo v petek prosili tako ministrstvo za okolje, podnebje in energijo kot vseh pet elektro distributerjev. Na ministrstvu so nam odgovore obljubili za danes, odgovore distributerjev še čakamo.

Nov način obračunavanja omrežnine

Prav zaradi zelenega prehoda agencija z novim letom uvaja tudi nov sistem obračunavanja omrežnine, s katerim želi ustvariti pogoje za prilagajanje odjema in čim bolj učinkovito rabo omrežij.

Določenih bo pet blokov z različno tarifno postavko, ki se bo razlikovala glede na obdobje v dnevu, delovni ali dela prost dan in glede na višjo oziroma nižjo sezono. Bolj bo omrežje obremenjeno, višje bodo postavke, in obratno. Več tukaj

Do januarja 2026 bo sicer veljalo prehodno obdobje, v katerem se odjemalcem ne bo obračunala presežna moč, bodo pa na računih obveščeni o prekoračitvah dogovorjene moči in stroških, ki bi jim lahko nastali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje