Ozko grlo zelenega prehoda: koliko bomo morali vložiti v elektro omrežje?

Gospodarstvo 20. Jan 202311:51 0 komentarjev
Elektrièni daljnovodi elektrika energetika
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Ob naraščajočem zanimanju za sončne elektrarne, toplotne črpalke, nenazadnje tudi električne avtomobile, upravljavci elektro omrežja opozarjajo, da bo to postalo ozko grlo zelenega prehoda. Sistemski operater distribucijskega omrežja (Sodo) je izračunal, da bi morali v omrežje v desetih letih vložiti 3,5 milijarde evrov, kar je več kot četrtina letnega proračuna Slovenije. Za občutek: letos distributerji predvidevajo za 70 milijonov evrov investicijskih vlaganj, po načrtu bi morali vložiti 190 milijonov evrov. Ovira pa niso le finance, temveč tudi kadri in izvajalci.

Agencija RS za energijo, energetski regulator, je potrdila razvojni načrt distribucijskega omrežja, ki ga vsaki dve leti spiše Sistemski operater distribucijskega omrežja (Sodo). Načrt med drugim razkriva potreba vlaganja v omrežje, če želimo izvesti zeleni prehod.

Pri tem povejmo, da je načrt usklajen s celovitim nacionalnim energetskim in podnebnim načrtom iz leta 2020, trenutna vlada pa pripravlja prenovo tega načrta, s katerim si želi zeleni prehod še pospešiti. Ob septembrski napovedi prenove NEPN je minister za infrastrukturo Bojan Kumer predstavil analizo dosedanjega izpolnjevanja ukrepov iz obstoječega NEPN, ki je pokazala, da je stanje omrežja “alarmantno”.

“Da bi bilo omrežje vzdržno in bi sledilo vse večji porabi, bi morali vlaganja povečati za dvakrat ali celo trikrat,” je takrat dejal Stane Merše z Instituta Jožef Stefan, ki je vodilni partner konzorcija pripravljavcev NEPN.

Preberite še intervju z Aleksandrom Mervarjem, ELES: “Če se bodo ljudje začeli množično ogrevati na elektriko, bo sistem počepnil”

razvojni načrt distribucijskega omrežja
Razvojni načrt SODO

Načrtovana vlaganja daleč pod ciljnimi

In to zdaj potrjuje razvojni načrt SODO: če želimo zeleni prehod, moramo do 2032 v omrežje vložiti 3,5 milijarde evrov. Tri četrtine tega bi morale predstavljati naložbe v nizko- in srednjenapetostno omrežje.

Kot izhaja iz zakona o izvrševanju proračuna za 2023 in 2024, letos elektro distributerji načrtujejo za 70 milijonov investicij, po razvojnem načrtu bi jih morali za 190 milijonov evrov (od tega 132 milijonov evrov za novogradnje, ostalo pa za rekonstrukcije obstoječih). Za prihodnje leto so ponovno predvidena vlaganja v višini 70 milijonov evrov, po načrtu bi morali vložiti 236 milijonov evrov.

Razrez po podjetjih in letih:

Razvojni načrt SODO
Razvojni načrt SODO

SODO pri tem v dokumentu navede, da razvojni načrt daje le oceno potrebnih naložb ob upoštevanju zastavljenih ciljev nacionalne energetske politike. ” Dejanske zmožnosti in njihova realizacija pa niso odvisne le od zagotovljenih finančnih virov, temveč tudi od fizične realizacije takega obsega naložb, saj v tem trenutku ni zagotovljenih kadrov in izvajalcev za izvajanje tolikšnega obsega investicij.”

Operater ocenjuje, da se bo zaradi posledic sedanje krize zaradi vojne v Ukrajini zeleni prehod zgodil še hitreje, kar bo močno povečalo zanimanje za transformatorje, kabliranje nizko in srednjenapetostnih vodov in drugo opremo na trgu. To se po navedbah v načrtu že kaže z višanjem cen. “Tako bo cena zelenega prehoda, ki zahteva
obsežne investicije v omrežje, bistveno višja od cene, načrtovane pred leti,” sklene SODO.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!