Voda bo naraščala zelo hitro: “Takrat rešujemo svoja življenja, ne več lastnine”

Slovenija 02. Nov 202313:47 2 komentarja

V noči na petek bo Slovenijo prešla hladna fronta, ki bo s seboj prinesla obilne padavine. Poleg neviht in močnih nalivov bodo burno vremensko dogajanje spremljali tudi sunki vetra. Hidrolog agencije za okolje Janez Polajnar je opozoril, da nas ponoči in jutri čakajo jesenske poplave. Reke bodo močno naraščale, sprva na severozahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji. Po besedah direktorice Direkcije RS za vode Neže Kodre trenutno na vodotokih po vsej Sloveniji izvajajo izredne ukrepe. Na terenu pa je 212 ekip, ki čistijo, vzpostavljajo pretočnost vodotokov in popravljajo poškodbe na nasipih.

Slovenijo bodo v noči na petek znova zajele obilne padavine, ki bodo s seboj prinašale nevihte in močne nalive. Ob napovedanem vremenskem dogajanju je hidrolog Agencije RS za okolje (Arso) Janez Polajnar opozoril, da nas zvečer in jutri čakajo jesenske poplave. “Smo v globoki jeseni, ko tudi vegetacijski pokrov ne nudi več zaščite, kot jo je ob katastrofalnih poplavah 4. avgusta letos,” je pojasnil na novinarski konferenci.

Voda bo ob močnem dežju odtekala zelo hitro, to pa pomeni, da bodo reke zlasti v severozahodni Sloveniji, pa tudi drugod hitro naraščale. “Dosegle bodo predvidoma velike pretoke oziroma bodo ponekod poplavile tudi v večjem obsegu,” je dodal. Poplavljale bodo reke v Posočju, reke v porečju Sore na Idrijsko-Cerkljanskem, Sava Bohinjka in Sava v srednjem in zgornjem toku.

”Upoštevajte navodila civilne zaščite”

Hudourniški odtok bo po besedah Polajnarja do jutrišnjega dne polnil struge večjih rek. Tudi reka Sava, kot ena glavnih odvodnikov padavinske vode, bo predvidoma jutri v zgodnjih jutranjih urah hitro narasla. Ponoči in v jutranjih urah bo Sava v okolici Ljubljane po navedbah Polajnarja dosegla pretok predvidoma od 1.200 do 1.600 kubičnih metrov na sekundo. Čeprav smo tako velike pretoke Save beležili že ob božičnih poplavah leta 2009 in jesenskih poplavah leta 2010, pa so razmere to pot nekoliko drugačne. “Glede na to, da so se odtočne razmere nekoliko spremenile, bo jutri potrebna previdnost,” je posvaril Polajnar.

Hidrološke razmere bodo neugodne tudi na reki Dravi, ki bo imela izredno povečan pretok, in sicer okoli 1.600 kubičnih metrov na sekundo. Narasli Dravi se bodo čez dan pridružili še odtoki iz Slovenije, čez dan se bodo poplavljene površine vzdolž celotne reke povečevale. “Jutri preko celega dneva pričakujemo poplavljanje Drave v spodnjem toku. To poplavljanje bo lahko v širšem obsegu. Pretok bo okoli 1.800 kubičnih metrov na sekundo,” je še pojasnil hidrolog Arsa.

poplave
Foto: Agencija za okolje

Čeprav hidrologi ocenjujejo, da bodo hudourniške poplave najbolj izrazite na prej omenjenih območjih, se te lahko pojavijo tudi drugod. Poplavljanje rek je namreč možno tudi na Vipavskem, Savinjskem in na Koroškem. Tudi ob obali so možni hudourniški izlivi in zastajanje padavinske vode. Danes ponoči in jutri dopoldne bo gladina morja povišana. Ob nočni plimi med 21. in 4. uro lahko morje poplavi do višine 30 do 40 centimetrov. Morje bo ob tem času močno vzvalovano.

Polajnar je v luči burnega vremenskega dogajanja, ki je pred nami, opozoril na odpadlo listje, ki lahko povzroča dodatne težave pri odvajanju padavinske vode v urbanih območjih. “Še danes popoldne imamo čas, da ga izkoristimo za samozaščitno ravnanje in ukrepe, da umaknemo vredne predmete v višja nadstropja, avtomobile na varna območja in da svoja dvorišča očistimo odpadlega listja. Voda bo naraščala zelo hitro. In ko bo naraščala, rešujemo svoja življenja in ne več lastnine. V tem času strogo upoštevajte navodila pripadnikov civilne zaščite,” je še pozval hidrolog Polajnar.

Na terenu več kot 200 ekip

Direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre pa je pojasnila, da trenutno na vodotokih po vsej Sloveniji izvajajo izredne ukrepe, na terenu pa je 212 ekip, ki čistijo, vzpostavljajo pretočnost vodotokov, popravljajo poškodbe na nasipih in podobno. Zaradi napovedane vremenske fronte bodo na vodotokih na bolj ogroženih območjih danes pozno popoldne umaknili mehanizacijo, začeli bodo izvajanje nujnih ukrepov za preprečitev škode in odvrnitev nevarnosti zaradi poplav.

“Začelo se bo z dežurstvi, spremljanjem vodostajev in po potrebi bodo te ekipe intervenirale v smislu odstranjevanja materialov, ki bi preprečili pretočnost vodotokov, vzpostavljanja začasnih nasipov, prebojev,” je še dejala Kodre. Ekipe bodo v pripravljenosti tudi v naslednjih dneh. Prebivalce je še pozvala, da umaknejo materiale, kot so bale sena in drva, ki bi jih voda lahko odnesla in bi lahko zamašili prepuste ali premostitve pod mostovi.

O Sneberjah

V Sneberjah, ki jih je avgustovska ujma močno prizadela, so prebivalci zaskrbljeni, da na Savi ni ustreznih nasipov, se po besedah direktorice Direkcije za vode Neže Kodre pričakujejo pretoki, ki so bili od leta 2000 identificirani že vsaj petkrat. “Gre še vseeno za precej nižje pretoke – okrog 1.400 kubičnih metrov, medtem ko so bili v začetku avgusta več kot 2.000 kubičnih metrov”. To po njenih besedah pomeni, da bo voda prestopila bregove, a ne bo zalila urbaniziranih območij. Poudarila je, da je območje Sneberij pred vodo v prihodnje še treba celovito zaščititi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje