Upokojenci sporočajo ministru: Če je človek star, ne pomeni, da nima obveznosti

Slovenija 02. Nov 202309:03 6 komentarjev
Upokojenci na avtobusu
(Slika je simbolična) Foto: PROFIMEDIA

Od uvedbe brezplačnih vozovnic za upokojence številni uporabniki javnega potniškega prometa opozarjajo na nehumane gneče na avtobusih in da kljub kupljeni vozovnici ostanejo brez sedeža. Pristojno ministrstvo je s problematiko seznanjeno. Sindikat upokojencev Slovenije je ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra pozval, naj javni promet uredi tako, da ga bodo lahko uporabljali vsi. V sindikatu namreč poudarjajo, so upokojenci enakopravni uporabniki javnega potniškega prometa, četudi je zanje brezplačen.

Večkrat smo že poročali o tem, da se v javnem potniškem prometu od uvedbe brezplačnih vozovnic za upokojence, na nekaterih bolj obremenjenih, ponavadi turističnih linijah, pojavljajo težave. Nezadovoljni so predvsem uporabniki, ki svoje vozovnice za prevoze kupijo, a kljub temu ostanejo brez sedeža in so tako primorani čakati na drug avtobus. Čeprav je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo sprva preigravalo možnost, da bi začeli upokojencem za medkrajevne avtobusne prevoze znova zaračunavati, je vlada naposled sklenila, da tega koraka ne bo naredila in da je pred tem na vrsti iskanje dodatnih rešitev.

Pristojno ministrstvo je opozorilo, da ima ta ukrep po njihovem mnenju nekatere negativne učinke. Minister Bojan Kumer je namreč problematiziral predvsem zasedenost transportnih sredstev v medkrajevnem potniškem prometu, na kar vse večkrat opozarjajo številni drugi uporabniki, kot so dijaki, študenti in delavci. Ti namreč zaradi zasedenosti ob jutranjih in popoldanskih prometnih konicah ostajajo na postajališčih in tako ne morejo priti pravočasno v službo, fakulteto ali na delo.

V Sindikatu upokojencev Slovenije so se na ministrove besede odzvali z opozorilom, da veliko starejših lahko pride do zdravnika, banke, zavarovalnice in drugih uradov samo z javnim prevoznim sredstvom. Tisti, ki nimajo lastnega prevoznega sredstva, brez javnega prevoza ne morejo niti v trgovino ali po drugih nujnih opravilih, dodajajo v sindikatu upokojencev in ob tem poudarjajo, da veliko starejših sodeluje tudi v različnih predstavniških organih, političnih strankah in organizacijah.

“Če je človek star, še ne pomeni, da nima obveznosti, da je izključen iz družbe in da potrebuje javni prevoz samo takrat, ko ga drugi ne potrebujejo. Takšno razmišljanje je nezaslišano in skregano s politiko trajnostne mobilnosti,” so predstavniki sindikata zapisali v javnem pismu ministru in dodali, da težava niso starejši, ki uporabljajo javni prevoz, pač pa organizacija javnih prevozov.

Ministra Kumra so zato pozvali, da zadevo, ki je v pristojnosti njegovega ministrstva, uredi tako, da bodo vsi lahko uporabljali javni prevoz, ko ga potrebujejo – od šolajočih in zaposlenih do upokojencev in starejših. “To je njegova dolžnost in ne razmišljanje, kako bi upokojencem omejeval pravice, ki jim jih daje ustava in sprejeti zakoni, še posebej enakost pred zakonom in prepoved diskriminacije,” so še dodali v sindikatu upokojencev.

Kot je znano, imajo upokojenci, starejši od 65 let, invalidi in vojni veterani možnost brezplačne uporabe javnega potniškega prometa. Upravičencev je 230.000, redno pa vozovnico po podatkih pristojnega ministrstva za okolje, podnebje in energijo uporablja sto tisoč ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje