Ali je varno uživati izdelke tik pred iztekom roka uporabnosti

Slovenija 27. Jan 202312:031 komentar
Trgovina, nakupovanje, nakupovalni voziček, hrana
Bobo

Da bi se izognili zavržkom, trgovci živilom pred iztekom roka uporabnosti znižajo ceno. Zveza potrošnikov Slovenije v svoji analizi ugotavlja, da se popusti gibljejo do 70 odstotkov. Kako varno je uživanje izdelkov tik pred iztekom roka uporabnosti?

Za živila tik pred iztekom roka uporabnosti trgovci znižajo ceno, da bi jih prodali in se izognili zavržkom. Kupci bi morali še isti dan porabiti šestino pregledanih izdelkov, med njimi je bilo največ mesa in mesnih izdelkov, so zapisali v ZPS, kjer so v analizi ugotovili še, da se popusti gibljejo od 30 do 70 odstotkov.

Izdelki z znižano ceno, ki jim bo v kratkem potekel rok uporabnosti, so v trgovinah postavljeni na različnih mestih, so, kot so danes sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), ugotovili ocenjevalci Mednarodnega instituta za potrošniške raziskave.

Nekateri trgovci, kot sta Hofer in Eurospin, te izdelke pustijo na običajnem mestu na polici, nekateri, kot so E. Leclerc, Lidl in Spar, jih prestavijo na posebej označena mesta. V Tušu in Mercatorju uporabljajo oba načina postavitve, so ugotovitve primerjalnega ocenjevanja ponudbe živil tik pred iztekom roka uporabnosti povzeli v ZPS.

Kot so opozorili, jih nekateri umestijo tako, da jih potrošniki zlahka spregledajo. “Ocenjevalci zato menijo, da je postavitev teh izdelkov boljša, če ostanejo na svojem običajnem mestu,” so zapisali. Tudi zato, ker je primerno, da jih potrošnik kupi načrtno in ne zaradi nižje cene, so poudarili.

Z vidika preglednosti oznak je po njihovem do potrošnika najmanj prijazna nalepka s ceno po znižanju, saj mora sam poiskati redno ceno izdelka in izračunati odstotek znižanja. Najbolj prijazna do potrošnika je informacija o višini popusta, ki vključuje obe ceni, ter informacijo o ceni izdelka za kilogram oz. liter, so navedli.

V ZPS so ob tem povedali, da so izdelki tik pred iztekom roka uporabnosti enako varni za uživanje kot izdelki z običajnim rokom uporabnosti. Pozornost na morebitne nagnite dele svetujejo le pri solatah. Če je potrošnik vešč prilagajanja svojega jedilnika, bo s kupovanjem takšnih izdelkov prihranil in pripomogel k manj zavržkom hrane.

V analizi so ocenjevalci v 19 različno velikih trgovinah v Ljubljani pregledali 179 izdelkov. Pri tem so se osredotočili na hitro pokvarljive izdelke, ki po poteku roka uporabnosti niso več varni za uživanje, kot so sveža zelenjava, gobe, deserti, pripravljene jedi, meso ter mlečni, mesni in nekateri veganski izdelki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar