Ali ovce v vasi pod Krvavcem res zebe in so zanemarjene?

Slovenija 09. Dec 202207:12 24 komentarjev
ovce, krvavec
Facebook/@Tanja Tanči Berger

Fotografija ovac v snegu v Stiški vasi pod Krvavcem je na Facebooku sprožila ogorčenje nekaterih ljubiteljev živali, ki menijo, da so ovce zanemarjene, da jim je zunaj premrzlo in da lastnik ne skrbi zanje. Toda izkazalo se je, da je za živali ustrezno poskrbljeno, lastnik pa ni storil nobenega prekrška in je v nenehnem stiku s pristojnimi službami. Strokovnjaki zato opozarjajo, da so lahko kritike, čeprav dobronamerne, velikokrat preuranjene – če zebe nas, to še ne pomeni, da v istih razmerah zebe tudi ovce.

Po družbenih omrežjih občasno zakrožijo fotografije živali v domnevno neustreznih razmerah, kar sproži val neodobravanja, kritike pristojnih služb in komentarje o mučenju ali zanemarjanju živali. Nekatere kritike se izkažejo za neutemeljene. Tako je bilo tudi prejšnji petek, ko se je na družbenem omrežju Facebook pojavila fotografija, posneta v Stiški vasi pod Krvavcem. Na njej je mogoče v snegu videti skupino precej kosmatih ovac. Avtorica objave je zapisala, da “izgledajo popolnoma zanemarjene” in da imajo neurejeno dlako. Pripadale pa naj bi nekomu, ki zanje sploh ne skrbi. Zaskrbljena avtorica zapisa je o okoliščinah obvestila policijo in veterinarsko službo, pod objavo pa se pojavlja množica komentarjev, ki kritizirajo lastnika in pristojne službe, te pa pozivajo k ukrepanju.

Prijavo je 3. decembra Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin res prejela in jo že naslednji dan obravnavala. Kot je pojasnila za N1, se v tem in podobnih primerih lastniku živali odredi, da žival odlovi in jo namesti v ogrado ali hlev.

Rejec ovce že novembra poskusil premestiti v hlev, a neuspešno

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so primer iz Facebookove objave prvič obravnavali že novembra. Pojasnili so, da je rejec 15. novembra ovce že poskusil premestiti v ogrado poleg hleva, a mu to ni uspelo, o čemer je obvestil tudi Službo za identifikacijo in registracijo živali.

Težava je bila, da so ovce prek pašne sezone postale pretirano plašne, zato so se začele izogibati stiku s človekom, tudi rejcem. Ta jih je aktivno poskušal premestiti v ogrado poleg hleva. Ker mu to najprej ni uspelo, jim je, kot razlagajo na UVHVVR, dajal krmo in priboljške v bližini sosednjega tropa ovac in pričakoval, da se bodo sčasoma pridružile večjemu tropu.

Lastnik ni storil nobenega prekrška

Pri ravnanju z ovcami tako rejec oziroma lastnik ni zagrešil nobenega prekrška ali nepravilnosti, saj lahko ovce tudi v danih vremenskih razmerah prezimujejo na prostem. V obravnavanem primeru so se ovce ograde same izogibale, ker so zunaj nje dobile še dovolj paše, glede na obsežne gozdne površine v okolici pašnikov pa tudi iskanje ustreznega zaklona za te živali ni noben problem, so menili na UVHVVR.

Kot so opisali na Zvezi društev rejcev drobnice Slovenije, se ovce pozimi veliko bolje počutijo na prostem kot v zaprtih hlevih, ki so pozimi lahko zelo vlažni. To po njihovih besedah dokazujejo tudi hlevi z izpustom, saj so ovce večinoma zunaj in ne v hlevu, čeprav bi lahko bile noter. Natanko to se je zgodilo na Krvavcu.

Ovčja volna je termoregulativna, kar pomeni, da žival pozimi greje, poleti pa hladi. Ovc zato pri nizkih temperaturah ne zebe, vendarle pa morajo imeti suho zavetje, da lahko svojo volno posuši; v primeru mokrega snega ali dežja se jim volna namreč napoji z vlago, ob čemer se ne počutijo dobro in se morajo posušiti.

Težava bi lahko nastala le, če zaradi velike količine snega živali ne bi bilo več mogoče krmiti in dajati vode. Prav zato so inšpektorji rejcu odredili, naj ovce odlovi, omeji in jih ima pod nadzorom, kar bo omogočalo izvajanje ustrezne skrbi zanje. Če se imetnik živali ne bi odzval in izvedel odrejenih ukrepov, bi bil odgovoren za namerno zapustitev živali, a je rejcu v torek živali uspelo uloviti in jih namestiti v ogrado.

Razloga za zgražanje ni: “Antropocentričen pogled na take razmere ni na mestu”

Na zvezi so za N1 dejali, da so ovce na fotografiji videti lepo rejene in ne zanemarjene, tudi njihovo runo je primerne dolžine. Poudarili so sicer, da je ovce treba striči dvakrat letno, saj lahko neostrižena volna na živali splesni, lahko je tudi vir okužb in leglo za zunanje zajedalce.

Dodali so, da ovac na fotografiji v nasprotju z zapisom avtorice zapisa ne zebe, saj ovcam nikoli ni premrzlo. “Le dovolj hrane morajo imeti, saj jih greje poln vamp,” so zapisali in dodali, da je pri nizkih temperaturah lahko težava zgolj, da lahko voda, ki jo pijejo, zmrzne, in jim jo je zato treba vsakodnevno priskrbeti. Z UVHVVR so pojasnili, da so bile snežne razmere, ki so vidne s fotografij, zelo kratkotrajne, saj že naslednji dan od prijave, v času pregleda, sneg ni več prekrival travnikov, zato so ovce brez težav prišle do paše.

Tako zveza kot UVHVVR pa v dotičnem primeru poudarjata, da razloga za paniko in zgražanje ni. “Nepoučeni javnosti se taki prizori verjetno zdijo nehumani in jih vznemirjajo. Antropocentričen pogled na take razmere ni na mestu. Živali so se med evolucijo opremile z mehanizmi in strategijami, ki jim videne in podobne vremenske razmere ne predstavljajo nobene težave, če imajo na razpolago dovolj krme in vode,” so sporočili z UVHVVR.

Na Zvezi društev rejcev drobnice so na koncu dodali še, da ljudje svoje občutke pogosto prenašajo na živali, kar pa ni vedno najbolje zanje, saj se živali v enakem položaju pogosto počutijo drugače kot ljudje. Z vsiljevanjem svojih občutij jim pogosto škodimo in jih spravljamo v neugodno stanje, so dejali.

Primer bodo na UVHVVR sicer še naprej spremljali, a verjamejo, da bodo živali znale izbrati pogoje, ki jim bodo najbolj ustrezali.

Letos že več kot tisoč prijav

Leta 2022 (do 31. oktobra) je UVHVVR obravnavala 1.165 prijav v zvezi s kršitvami predpisov, ki urejajo zaščito in dobrobit živali. V tem obdobju so lastnikom odvzeli 432 živali. Vsi inšpekcijski postopki, v katerih se ugotovijo nepravilnosti, se zaključijo, ko so odpravljene vse neskladnosti ali pa so živali odvzete, so pojasnili.

Zakon o živinoreji sicer zapoveduje, da je treba domače živali rediti tako, da so zadovoljene njihove biološke potrebe, da niso motene njihove telesne funkcije in obnašanje in da ni presežena njihova prilagoditvena sposobnost.

Prav tako morajo biti njihovi krmljenje, nega in nastanitev takšni, da ustrezajo fiziološkim, etološkim (etologija: veda o navadah in vedenju živali, op. a.) in drugim potrebam domačih živali, biti morajo primerno negovane, zagotovljena jim mora biti ustrezna nastanitev v objektih za rejo.

Po drugi strani pa imamo domače ljubljenčke, za katere se nam zdi, kako zelo ljubko dihajo, v resnici pa se takrat praktično dušijo. Oteženo dihanje, pomanjkanje kisika, displazija kolkov, nezmožnost naravnega poroda, težave s hrbtenico in prirojene napake srčno-žilnega sistema so pogoste težave pri nekaterih psih in mačkah. Človek je namreč v želji po zadostitvi lastnih estetskih idealov z načrtno vzrejo nekatere pasme pripeljal do stanja, v katerem živali trpijo … O tej temi pa skupaj s strokovnjaki pripravljamo članek, ki ga bomo ta konec tedna objavili v rubriki Poglobljeno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje