V službo v Ljubljano prihodnje leto tudi z brezplačnim prevozom

Slovenija 11. Dec 202208:51 8 komentarjev
PROFIMEDIA

Številne, ki se vsakodnevno vozijo na delo v Ljubljano, pestijo visoki stroški povezani s prevozom, iskanje parkirišča in stres na cesti. Pa tudi za okolje ni dobro, da se vsak pelje s svojim avtomobilom. A kaj ko pogosto, tudi iz bližnjih krajev, ni dobrih povezav z javnim prevozom. Na težave "vozačev" odgovarja projekt SmartMOVE. Prebivalcem krajev okoli Ljubljane bo GoOpti tri mesece nudil brezplačen prevoz do UKC in BTC, nato pa bodo ceno prevoza približali vozovnici za javni promet.

V Ljubljano se vsakodnevno pripelje več kot 120.000 ljudi, povečini s svojim avtomobilom, je poudarila direktorica Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) Lilijana Madjar. Vsakodnevna vožnja na delovno mesto je povezana z visokimi stroški za gorivo, vinjeto, zavarovanje avtomobila in servise. Pogosto je treba plačati tudi za parkirišče v bližini delovnega mesta, če imate srečo, da parkirišče sploh je na voljo. Na težave dnevnih migrantov so na RRA LUR skupaj s partnerji odgovorili s projektom SmartMOVE, ki krepi tudi trajnostno mobilnost.

Kako do brezplačnega prevoza?

Podjetje GoOpti bo tri mesece, od začetka februarja do konca aprila, prebivalcem krajev v okolici Ljubljane nudil brezplačen prevoz v Ljubljano. Storitev bodo lahko koristili prebivalci Kranja, Kamnika, Radomelj, Mengša, Domžal, Komende ali Trzina. Peljali jih bodo do UKC in BTC.

Zbirne točke v krajih bodo določili v skladu s prijavami, ki bodo prispele do 20. januarja 2023, naknadno pa bo moč prisesti na prevoz na že obstoječih relacijah. “Potniki bodo imeli 30-minutno časovno okno, v katerem jih bomo pobirali. Dan pred odhodom bodo dobili sporočilo sms s točno uro odhoda. Poznejše prijave bodo mogoče, bo pa njihova potrditev odvisna od razpoložljivih mest,” je pojasnil direktor podjetja Marka Gučka. Dodal je, da se bodo potniki lahko tudi odjavili od storitve in spremenili želene ure.

Brezplačne vožnje bodo nudili tri mesece, nato bi lahko storitev po Gučkovih besedah prerasel v tržno različico, ki bi se približala ceni javnega prevoza. “Dinamični shuttle je najbližja rešitev, ki jo lahko ponudimo kot alternativo osebnemu vozilu,” je dejal. Projekt po njegovih pojasnilih naslavlja dnevne vozače na delo.

Prijave zbirajo na povezavi: https://www.goopti.com/gremoskupaj

Delodajalci pozdravljajo alternativo omejenim možnostim javnega prevoza

Pri projektu SmartMOVE sodelujejo Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, podjetja BTC, Ikea, Studio Moderna in Krajinski park Ljubljansko Barje. Pomočnik generalnega direktorja UKC Ljubljana za investicije Jure Dolinar si želi, da bi na ta način zagotovili dodatno prijazno dostopnost do največje bolnišnice v državi tako za zaposlene kot za paciente in obiskovalce.

Izvršni direktor za marketing in trajnostni razvoj pri BTC Miha Mermal pa je izpostavil, da je na območju poslovno-trgovskega središča BTC zaposlenih več kot 3.000 ljudi, ki se na delo vozijo z različnih koncev Slovenije. “S tem projektom želimo prav njim ponuditi nove možnosti prevoza in računamo, da bo projekt uspešno dopolnil druge trajnostne načine mobilnosti,” je dejal.

“Veselimo se novih možnosti prevoza, ki bodo dobrodošle predvsem za tiste zaposlene, ki zaradi omejenih možnosti javnega prevoza nimajo boljše trajnostne alternative,” pa je dejala vodja skupnih služb in izobraževanja ter razvoja v podjetju Tatjana Demšar Pokorn.

“Želimo si, da bi imela vsaka občina svojo vstopno točko, preko katerih bi lažje uvajali in upravljali trajnostno mobilnost. Od projekta si želimo predvsem predlogov ukrepov, kako in na kakšen način lahko ljudje trajnostno pridejo do vstopnih točk in potem nadalje na trajnostne načine raziskujejo park,” je medtem pričakovanja povzel Krajinskega parka Ljubljansko Barje Janez Kastelic.

Projekt v celoti financirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi finančnega mehanizma ter sredstvi pripadajoče slovenske udeležbe, vreden je 1,6 milijonov evrov, trajal pa bo do aprila leta 2024. V njem sodeluje osem partnerjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje