Se boste res prehladili, če greste pozimi ven z mokrimi lasmi?

Magazin 11. Dec 202207:16 0 komentarjev
mokri lasje
PROFIMEDIA

Temperature so vse nižje in ob misli, da bi odšli od doma, ne da bi si popolnoma posušili lase, se nas večina zdrzne. Toda ali bomo zaradi mokrih las na mrazu dejansko zboleli, kot so nas od nekdaj svarile mame?

Biti na hladnem zraku ali vetru z mokrimi lasmi je za mnoge eden najbolj neprijetnih občutkov. Čeprav nas na mrazu z mokrimi lasmi zebe, se zaradi tega ne bomo prehladili ali zboleli, za spletno stran medicinskega centra Mayo Clinic v ZDA pojasnjuje ameriška zdravnica Carmen Dargel.

Prehlad in gripo namreč povzročajo virusi, ki se prenašajo zgolj kapljično. Če ne pridemo v stik s telesnimi tekočinami, ki virus vsebujejo, se z njim ne moremo okužiti. Kapljice z virusom se prenašajo, ko bolne osebe kihajo, kašljajo ali smrkajo, ne pa ko gremo ven z mokrimi lasmi. Mokri lasje po besedah Dargel zagotovo ne privlačijo virusov nič bolj, kot če bi imeli suhe lase.

Od kod mit izvira?

Virusi se lažje in hitreje širijo v mrzlem zraku, zato je pozimi prehladnih obolenj in gripe na splošno več. Čeprav se od mokrih las na mrzlem zraku ne bomo kar okužili, raziskava iz leta 2005 nakazuje na možnost, da lahko nenadna ohladitev telesa – če gremo na mrzel zrak z mokrimi lasmi – morda sproži nastanek simptomov, a le če smo z virusom že okuženi.

Avtorja študije sta 180 udeležencev razdelila v dve skupini. Ena skupina je morala svoja stopala potopiti v mrzlo vodo. Udeleženci, ki so potopili stopala, so nekaj dni po tem dvakrat bolj poročali o simptomih prehlada kot tisti iz kontrolne skupine.

Avtorja sta razložila, da “ima takrat, ko krožijo prehladna obolenja, del testnih subjektov neizražene okužbe, ki se, ko se zaradi ohladitve zožijo žile v dihalni poti, pogosto izrazijo”. A kot sta opozorila, se to zgodi samo, ko je bila oseba že prej okužena, izpostavljenost mrazu torej ni povzročila prehlada, temveč zgolj nastop simptomov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!