Ali se bo zaradi besed premierja Goloba odstrel nutrij sploh začel 1. avgusta?

Slovenija 27. Jul 202316:09 12 komentarjev
nutrija, nutrije
PROFIMEDIA

Na območju Ljubljanskega barja bi se s 1. avgustom moral začeti odstrel nutrij, a za zdaj ni jasno, če se bo to res zgodilo. V začetku tedna so namreč predstavniki 20 društev in organizacij na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prinesli skoraj 25.000 podpisov pod peticijo, s katero nasprotujejo odstrelu nutrij na tem območju. V kampanji sicer sodeluje tudi partnerka predsednika vlade Tina Gaber. Premier Robert Golob je v včerajšnji oddaji 24ur zvečer dejal, da bi bilo treba v primeru nutrij najti "boljšo rešitev" in s tem odprl vprašanje, ali se bo odstrel nutrij sploh začel. Kako pa na to vprašanje odgovarjajo na kmetijskem ministrstvu?

Odstrel nutrij na območju Ljubljanskega barja je v zadnjem tednu postala ena od osrednjih tem v slovenskih medijih. Razlog? V ponedeljek so predstavniki 20 društev in organizacij ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predali skoraj 25.000 podpisov pod peticijo, s katero nasprotujejo odlovu nutrij na tem območju.

Svoje mnenje o načrtovanem odstrelu – ta naj bi se začel 1. avgusta – pa je v videoposnetku, ki ga je objavila na družbenih omrežjih, podala tudi partnerka predsednika vlade Roberta Goloba Tina Gaber. V videoposnetku je govorila o “resničnem ozadju načrtovanega poboja nutrij” in o tem, da je v projektni študiji o naravovarstveni problematiki nutrije na Ljubljanskem barju “izražen motiv za bodočo sistemsko korupcijo”.

Zaradi njenih besed se je sprožil val ostrih odzivov strokovnjakov, ki so zavrnili njene argumente. O načrtovanem odstrelu nutrij in aktivizmu Tine Gaber je v včerajšnji oddaji 24ur zvečer govoril tudi premier Robert Golob, ki je dejal, da ima vsak pravico biti aktivist in se javno izražati na družbenih omrežjih.

“Moja partnerka bo delovala javno in vse, kar ima povedati, bo povedala prek medijev, mislim, da je to najbolj transparenten možen način delovanja. Civilna družba, ki nam postavlja ogledalo, pa včasih zahteva stvari, s katerimi se ne strinjamo. In kaj je s tem narobe? Ravno s tem, ko imamo več argumentov, pa ne nujno tistih, s katerimi se vsak posameznik strinja, pridemo do boljših rešitev. V primeru nutrij moramo najti boljšo rešitev. Takrat ko 25.000 ljudi podpiše peticijo in predlaga druge rešitve, mislim, da je prav, da jim tudi stroka prisluhne,” je včeraj dejal Robert Golob.

nutrije, predaja podpisov proti odlovu nutrij
Borut Živulović/BOBO

Zaradi njegovih besed, da je v primeru nutrij treba “najti boljšo rešitev”, se poraja vprašanje, ali se bo načrtovani odstrel nutrij na območju Ljubljanskega barja dejansko začel 1. avgusta. Prav to vprašanje smo danes naslovili na MKGP, kjer so nam odgovorili, da je ministrstvo na vlogo Javnega zavoda Krajinski par Ljubljansko barje in na podlagi pozitivnega strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenija že konec septembra 2022 izdalo odločbo, s katero daje okoliškim lovskim družinam dovoljenje za odlov nutrij na lovnih in nelovnih površinah Ljubljanskega barja do 31. decembra 2023.

“Odločba MKGP, ki je pravnomočna, izvajalcem le dovoljuje in jih ne obvezuje k izvedbi izlova na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje,” poudarjajo na ministrstvu in dodajajo, da odločba dovoljuje odlov v živolovke zlasti na površinah, kjer je sicer uporaba strelnega orožja iz varnostnega vidika neprimerna in lahko celo življenjsko nevarna.

“Ponovno poudarjamo, da je sicer lov nutrij z veljavno zakonodajo na lovnih površinah dovoljen celo leto. V skladu z odločbo MKGP pa je dovoljen odlov nutrij do 31. 12. 2023. Kdaj in v kakšnem obsegu se bo začel odlov, je odločitev koordinatorja izlova in izvajalcev in ne MKGP,” so za N1 pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje