Jereb: Do konca novembra bo umrlo do 400 covidnih bolnikov

Koronavirus 29. Okt. 202109:26 > 10:476 komentarjev
Delite:
Matjaž Jereb
Foto: N1

Številke glede koronavirusa niso spodbudne. Intenzivni oddelki so skoraj popolnoma polni, opozarjajo v UKC Ljubljana. Ko se bodo napolnili, sledi katastrofa. Po ocenah bo do konca novembra umrlo med 300 in 400 bolnikov, številni po nepotrebnem. Pristojni poudarjajo, da je naše vedenje v naslednjih dneh pomembno.

Kakšno je trenutno stanje glede covida-19 in kakšna so priporočila za naslednje dni? Stanje sta pojasnila vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki Matjaž Jereb in vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič.

“Epidemiološke razmere glede covida-19 se v zadnjem tednu slabšajo, število novookuženih strmo raste, kar se pozna na številu sprejemov v bolnišnico,” je povedal Jereb. V bolnišnici se zdravi 119 bolnikov, 51 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Povprečna starost bolnikov na navadnih oddelkih je 71 let, na intenzivnem pa 60. Najmlajši hospitalizirani bolnik je star 19 let, najmlajša bolnica na oddelku za intenzivno zdravljenje pa 34 let. “Nihče ni varen pred covidom-19,” je poudaril. Bolnišnično zdravljenje najpogosteje potrebujejo tisti, stari med 50 in 70 let.

Pozval je k odgovornemu ravnanju, saj so kapacitete slovenskega zdravstva omejene in so že skoraj popolnoma polne.

Dnevno na intenzivne oddelke sprejmejo med pet in deset bolnikov, na navadni oddelek pa je bilo včeraj sprejetih 15 bolnikov. Skladno z načrtom število covidnih postelj povečujejo. V državi je danes na voljo 150 postelj na intenzivnih oddelkih, od teh jih je 57 v ljubljanskem UKC. Klinični center ima za covidne bolnike na voljo 130 navadnih postelj. “Te kapacitete so praktično že zasedene,” je poudaril. Pretočnost se ohranja z odpusti, žal pa tudi s smrtmi bolnikov.

Pri širjenju covidnih oddelkov velik problem predstavlja pomanjkanje ustrezno usposobljenega kadra. “Tu imamo velike težave, že danes smo nekje na meji,” je povedal.

Številni, ki bodo umrli novembra, bodo umrli po nepotrebnem

V zadnjem tednu je v državi povprečno umrlo deset bolnikov dnevno. “To je kar veliko število. Sodržavljani naj se zavedajo, da bo zaradi covida-19 po oceni – verjetno ta ocena kar drži – samo do konca novembra umrlo med 300 in 400 bolnikov. Zelo veliko število. Številni od njih bodo umrli po nepotrebnem, ker še vedno prevladujejo necepljeni, ki bi se s cepljenjem lahko zaščitili,” je povedal.

Na intenzivnem oddelku lahko zdravijo največ 62 bolnikov. “Kar bo več, bo katastrofa za ta prostor,” je dejal Jereb. Na vprašanje, kaj to pomeni, je odgovoril: “Mislim, da si lahko vsak predstavlja, kaj pomeni izraz katastrofa.”

Hospitalizacija na intenzivnih oddelkih se v primerjavi s prejšnjimi vali epidemije podaljšuje, bolniki se povprečno zdravijo tri tedne. “Morate vedeti, da smo – upam – sredi četrtega vala. Dokončna ocena šele sledi,” je povedal.

Zdravstvo pa mora skrbeti tudi za bolnike, ki nimajo covida-19. Številni potrebujejo obravnavo v ambulantah ali bolnišnicah, operacije ali intenzivno zdravljenje.

75 odstotkov bolnikov na intenzivnem oddelku necepljenih

Pozval je tudi k cepljenju, večina bolnikov v bolnišnicah je necepljena. 65 odstotkov bolnikov, ki se zdravijo na navadnih oddelkih, ni cepljenih. Na intenzivnih oddelkih je delež necepljenih 75-odstoten. “Tudi iz starostnih skupin s kroničnimi boleznimi, kjer bi pričakovali, da se bodo zaščitili, pa se niso,” je dodal. Med hospitaliziranimi cepljenimi bolniki prevladujejo tisti, ki so imunokomprimirani.

Vsem, ki jih je cepljenja strah, je svetoval, naj se pogovorijo s svojim osebnim zdravnikom. Ponovil je, da cepljenje pred okužbo ne ščiti popolnoma, ščiti pa pred hudim potekom bolezni in smrtjo zaradi koronavirusa.

V prazničnem vikendu Jereb poziva tako cepljenje kot necepljene, naj se izogibajo druženjem. “Ostanite doma, če je to mogoče,” je dejal. Pozval je k nošenju zaščitnih mask v zaprtih prostorih, vzdrževanju medsebojne razdalje in skrbi za ustrezno higieno rok. “Vsak od nas naj prispeva, kolikor lahko k temu, da bomo epidemijo obvladali in ohranili delovanje zdravstvenega sistema,” je povedal.

Komentari

Vaš komentar