Apel k prenovi zakona: “Lokalno mnogi ne poročajo o lobističnih stikih”

Slovenija 12. Jan 202418:18 0 komentarjev
rokovanje zaposlenih
Foto: PROFIMEDIA

Predsednik Združenja za zakonito lobiranje Slovenije Mihael Cigler je podprl Komisijo za preprečevanje korupcije pri izreki opominov lobistom, ki niso poročali o svojem delu. Ob tem je dejal, da je treba prenoviti Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je decembra lani 18 registriranim lobistom zaradi neporočanja o svojem delu izrekla opomine oziroma prepovedi lobiranja za določen čas. Imena kršiteljev bodo vpisana v javni register lobistov, ko bodo sankcije pravnomočne, so v četrtek sporočili s KPK.

“Vsakdo izmed nas, ki je v registru lobistov KPK, se mora poročanja o svojem delu držati,” je v odzivu na ugotovitve KPK poudaril Mihael Cigler, predsednik Združenja za zakonito lobiranje Slovenije. Meni, da bi zakon o integriteti in preprečevanju korupcije za tiste lobiste, ki o svojem delu ne poročajo, moral vključevati prekrškovne sankcije.

Cigler je opozoril, da zakon pri vpisu lobistov v register ne bi smel dovoljevati izjem. Po njegovih izkušnjah mnogi, predvsem na lokalnem nivoju, ne poročajo o lobističnih stikih. “To je katastrofa. Zakonodaja bi morala to rešiti, saj se s tem ustvarja korupcija,” je dejal Cigler.

Skladno z zakonom med lobiranje med drugim ne sodi delovanje posameznikov, ki želijo vplivati na odločanje organov s področij krepitve pravne države, demokracije in varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Cigler je pojasnil, da so roki za poročanje lobirancev na eni strani in registriranih lobistov na drugi strani v zakonu različni. Tako ima lobiranec zakonsko obveznost, da v roku treh dni, odkar je bil v stiku, o tem poroča KPK, ne poroča pa, o čem sta se pogovarjala. Lobist o stikih poroča le ob koncu leta.

O predlogih sprememb že tekla beseda

Združenje in KPK sta imela po besedah Ciglerja konec leta sestanek na ministrstvu za pravosodje glede predlogov sprememb zakona. Dogovorili so se, da bodo oblikovali strokovno skupino, ki bo pripravila predloge zakonodajnih sprememb. Cigler pričakuje, da bodo to storili še v mandatu zdajšnje vlade.

Tudi KPK je v četrtek opozorila, da je treba zakon o integriteti in preprečevanju korupcije v delu, ki ureja področje lobiranja, prenoviti. Izpostavili so, da veljavna zakonodaja ne omogoča učinkovitega nadzora nad poročanjem o lobističnih stikih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!