Astronomi zdaj vedo, od kod je prišel skrivnostni radijski signal

Magazin 12. Jan 202405:13 2 komentarja
FRB 20220610A, radijski izbruh, astronomija, vesolje, teleskop, Hubble
Fotografija galaksij, iz katerih je prišel FRB 20220610A (Foto: PROFIMEDIA)

Nepričakovano odkritje bi lahko osvetlilo vzroke za nastanek skrivnostnih vesoljskih izbruhov radijskih valov, ki že leta begajo znanstvenike.

Astronomi so izsledili izvor enega najmočnejših in najoddaljenejših hitrih radijskih izbruhov, ki so jih kdajkoli zaznali, poroča CNN.

Gre za močan izbruh imenovan FRB 20220610A, ki so za zaznali 10. junija 2022 in je prepotoval 8 milijard svetlobnih let, da je dosegel Zemljo, o čemer smo pisali tudi mi. Takrat smo zapisali, da je izbruh trajal manj kot milisekundo, a je v tem delčku trenutka oddal energijo, enako energiji, ki jo sonce odda v 30 letih, kar ga je uvrstilo med enega najmočnejših tovrstnih izbruhov.

Zdaj, več kot leto in pol kasneje, znanstveniki tudi vedo, odkod je signal prišel. Radijske izbruhe, imenovane FRB, znanstveniki poznajo šele od leta 2007 in od takrat je bilo zaznanih na stotine teh hitrih kozmičnih bliskov, ki so prihajali iz oddaljenih točk po vsem vesolju.

Določanje, od kod ti izbruhi prihajajo, pa je težavno. Za sledenje FRB so se za koristne izkazali radijski teleskopi, zato so raziskovalci uporabili avstralski kvadratni kilometer Array Pathfinder ali ASKAP, radijski teleskop v Zahodni Avstraliji in zelo veliki teleskop Evropskega južnega observatorija v Čilu.

Opazovanja so znanstvenike pripeljala do ogromne nebesne “pege”, za katero so sprva mislili, da je ena sama galaksija nepravilne oblike ali pa skupina treh galaksij, ki so si zelo blizu.

Zdaj so astronomi uporabili slike tega območja, ki jih je naredil vesoljski teleskop Hubble in ugotovili, da je hitri radijski izbruh prišel iz skupine vsaj sedmih galaksij, ki so si tako blizu, da bi jih lahko vse umestili v našo galaksijo, Rimsko cesto.

Odkritje izvora je presenetilo znanstvenike

Ugotovitve so raziskovalci predstavili v začetku tedna ob srečanju Ameriškega astronomskega društva v New Orleansu. “Brez Hubblove slike bi še vedno bilo skrivnost, ali ta FRB izvira iz ene monolitne galaksije ali iz neke vrste medsebojno delujočega sistema,” je povedala glavna avtorica študije Alexa Gordon, doktorandka astronomije na univerzi Northwestern.

Galaktična skupina, ki so jo odkrili, pa je izjemna in je primer “najgostejše galaktične strukture, kar jih poznamo,” je dejal soavtor študije Venfaj Fong, izredni profesor fizike in astronomije na univerzi Northwestern. Galaksije ki zaradi bližine vplivajo druga na drugo, lahko sprožijo nekakšne izbruhe nastajanja zvezd, ki pa bi jih lahko povezali z izbruhom FRB, je dejala Gordon.

Astronomi so pred tem ugotovili, da FRB večinoma izvirajo iz izoliranih galaksij, a so jih našli tudi v kroglastih galaktičnih kopicah in zdaj še v kompaktni skupini, je dejala Gordon. Ker pojav poznamo relativno kratek čas, je v zvezi z njim še vedno veliko neznank. Toda mnogi se strinjajo, da so verjetno v izbruhe vpleteni kompaktni predmeti, kot so črne luknje ali nevtronske zvezde, gosti ostanki eksplodiranih zvezd. Glede na nedavne raziskave bi glavni vzrok hitrih radijskih izbruhov lahko bili magnetarji, močno namagnetene zvezde.

Razumevanje, od kod izvirajo hitri radijski izbruhi, bi lahko astronomom pomagalo ugotoviti več o osnovnem vzroku, zaradi katerega se širijo po vesolju. V prihodnosti pričakujejo vse bolj občutljive metode zaznavanja hitrih radijskih izbruhov, ki bi lahko privedle do odkrivanja večih FRB na večjih razdaljah, je povedala Gordon. “Poskušamo odgovoriti na vprašanja: Kaj jih povzroča? Kdo so njihovi “starši” in kakšen je njihov izvor? Hubblova opazovanja pri tem nudijo spektakularen pogled na presenetljivo različne vrste okolij, ki povzročajo te skrivnostne dogodke,” pa je dejal Fong.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje