Vključite gretje, takoj ko se usedete v avto? Napaka, obstaja boljši način

Navdih 12. Jan 202407:17 7 komentarjev
Sneg na avtocesti
PIC

Zaradi nizkih temperatur, ki so nas "presenetile" ta teden, je marsikateri voznik na poti v službo drgetal v avtomobilu.

Nihče ne mara vožnje v hladnem avtomobilu, zato ga marsikdo prižge že nekaj minut pred vstopom vanj, da ga vnaprej ogreje. Vendar obstaja učinkovitejši način segrevanja notranjosti vašega vozila.

Vklopite hlajenje in počakajte, da se motor segreje

Združenje Zaupanje vrednih strokovnjakov za avtomobile (TAP) s sedežem v Wyomingu v ameriški zvezni državi Kolorado je delilo nasvet za vožnjo v mrzlih zimskih dneh. V objavi na svoji spletni strani so strokovnjaki zapisali, da bi morali ob vstopu v avtomobil vklopiti hlajenje in izklopiti ventilator.

“Morda se komu zdi nenavadno, vendar tako deluje sistem ogrevanja/hlajenja avtomobila. Potem ko se nekaj časa vozite, hlajenje izklopite in vklopite ogrevanje in ventilator. Tako se bo avto hitreje segrel, kot če bi gretje takoj nastavili na najvišjo temperaturo,” so poudarili v združenju.

Zakaj ta trik deluje?

Trik na prvi pogled nasprotuje logiki, vendar je smiseln. Grelno jedro, ki ga ima večina avtomobilov v armaturni plošči, je sestavljeno iz reber, podobno kot klasični radiatorji. Rebra ustvarjajo veliko površino, tako da lahko zrak, ki gre skozi grelno jedro, pobere čim več toplote, ki potem skozi prezračevalne reže vstopi v notranjost avtomobila.

Tekočino v grelnem jedru segreva odvečna toplota motorja, zato ko vklopite grelec, dejansko ohladite motor. Če želite, da bi se motor hitreje ogrel, morate najprej ustaviti izgubljanje toplote – torej izklopite grelec (oziroma vklopite hlajenje). To je podobno kot pri segrevanju pečice; vrat pečice ne puščate odprtih, ker boste izgubili vso toploto.

Ventilator pa izklopite zato, da s tem zagotovite, da zrak ne bo pihal čez grelno jedro in toploto odnašal z njega. Tako bo toplota ujeta v v hladilnem sistemu motorja (zmanjšana bo njegova sposobnost hlajenja), zato se bo motor hitreje segrel. Šele ko je motor dobro ogret, vklopite tako gretje (grelno jedro) kot ventilator, ki bo topel zrak pomaknil v notranjost avtomobila.

Avtomobili s samodejno klimatsko napravo, ki omogoča nastavljanje temperature, vse to počnejo samodejno. Tako je normalno, da v avtu s samodejno klimatsko napravo ventilator ne piha, ko hladen avto zaženete. Inženirji vozil namreč to skrivnost že dolgo poznajo in so jo vprogramirali v avto. Ventilator ne deluje, dokler ni dovolj toplote motorja za ogrevanje zraka (razen če želite avto segrevati počasneje in ročno aktivirati ventilator).

Ta trik pa je v pomoč tudi, če se avto pregreje. Takrat je treba klimatsko napravo nastaviti na maksimum oziroma na gretje, vključiti ventilator na polno in odpreti vsa okna. To bo odvajalo toploto motorja skozi jedro grelnika in pomagalo ohladiti motor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje