Biden prejel nepričakovano podporo: Putin si ga v Beli hiši želi bolj kot Trumpa

Slovenija 15. Feb 202408:16 4 komentarji
Vladimir Putin
Foto: Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS

Sedanji ameriški predsednik Joe Biden je bil deležen nekoliko nepričakovane podpore njegovi ponovni predsedniški kandidaturi. Zaradi njegove predvidljivosti in izkušenosti bi si ga ruski predsednik Vladimir Putin bolj želel v Beli hiši kot pa republikanca Donalda Trumpa. Slednji Putinovo podporo Bidnu, ki ruskega predsednika že ves čas ostro kritizira, razume kot kompliment.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo dejal, da bi mu bilo ljubše, da na predsedniških volitvah v ZDA novembra zmaga Joe Biden, ki je po njegovih besedah predvidljiv in ima več izkušenj kot Donald Trump. V pogovoru za rusko televizijo je Putin med drugim Bidna opisal kot “politika starega tipa”.

Zavrnil je vprašanja o starosti in duševnem zdravju Bidna, ki bo kmalu po volitvah dopolnil 82 let, češ da ni zdravnik. Dejal je, da ob njunem zadnjem srečanju leta 2021 ni opazil ničesar posebnega. Je pa bil kritičen do Bidnove politike glede vojne v Ukrajini, ker da je izjemno škodljiva in napačna. Ruski predsednik je sicer poudaril, da bo Kremelj sodeloval z vsakim, ki bo pridobil zaupanje ameriške javnosti in zmagal na predsedniških volitvah.

Biden je že leta oster kritik Putina in ga je pred invazijo na Ukrajino označil za morilca. Putin je Trumpa pred njegovo prvo kandidaturo na ameriških predsedniških volitvah leta 2016 označil za izjemnega in nadarjenega. Tudi Trump je pred volitvami leta 2016 namignil, da bi se s Putinom “zelo dobro razumela”.

Trump je nedavno sprožil plaz kritik z izjavo, da bo spodbudil Rusijo, naj napade vsako članico zveze Nato, ki ne bo izpolnila cilja zavezništva glede finančnega prispevka. V odzivu na Putinove izjave pa je Trump v sredo zvečer na volilnem zborovanju v Južni Karolini dejal, da gre za velik kompliment. “Z njim sem se dobro razumel, vendar noče imeti mene, ampak Bidna,” je dejal. “Biden mu bo dal Ukrajino,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje