Bivši politik s seksistično objavo nad Tanjo Fajon, SD zahteva opravičilo

Slovenija 31. Mar 202214:18 > 18:21 18 komentarjev
Pavel Rupar
Srdjan Živulović/BOBO

Za številna zgražanja je na družbenih omrežjih s skrajno seksistično objavo na račun predsednice stranke SD poskrbel nekdanji politik. V SD so že sprožili postopke, saj gre "za šovinizem brez primere", ocenjuje pravna zastopnica stranke Nataša Pirc Musar. Rupar je po nekaj urah objavo izbrisal.

Da je politika prežeta s seksizmom, priča vse bolj neprimerna retorika tako v predvolilnih soočenjih kot objavah na družbenih omrežjih. Za pravo razburjenje v digitalni sferi je poskrbel Pavel Rupar, sicer nekdanji tržiški župan in nekdanji član SDS in SLS. Objavil je fotografijo predsednice stranke SD Tanje Fajon z razkrečenimi nogami in ob tem zapisal: “Morda pa tudi ta čaka na pregled mednožja?! Očitno ima zelo razgreto sceno po vseh teh letih.”

V stranki pišejo opominsko pismo

Da gre za šovinizem brez primere, je za N1 pojasnila odvetnica Nataša Pirc Musar, pravna zastopnica stranke SD. “Tanje Fajon nisem nikoli na volilnih soočenjih videla z razkrečenimi nogami, verjetno gre za fotomontažo,” je dejala in dodala, da gre pri Ruparjevem ravnanju za šovinizem in poseg v osebnostne pravice. “To so elementi strahovite predvolilne kampanje, kakršni po mojem mnenju še nismo bili priča,” je še povedala Pirc Musar. SD je Ruparju že poslala zahtevo za prenehanje z dejanji, ki posegajo v ugled in dostojanstvo Tanje Fajon, in za javno objavo opravičila. “Tanja Fajon je predsednica SD, poslanka v Evropskem parlamentu, odlična poznavalka političnih razmer v Sloveniji in govornica, je pomemben člen v volilni kampanji za volitve v Državni zbor 2022 … in je ženska. Ne želimo ugibati o tem, kaj od navedenega vas moti najbolj. Dejstvo je, da vas očitno moti do mere, ko sredstvo in način diskreditacije postane pravzaprav vzorec ne le neprimerne politične konfrontacije pač pa neprikrite mizoginije,” so Ruparju prek odvetnice Pirc Musar sporočili Socialni demokrati.

Predsednici SD je v bran stopila njena strankarska kolegica Emilija Stojmenova Duh, profesorica na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko. Na Twitterju je zapisala, da je tovrstnega nasilja preveč.  “Ta šovinistična in mačistična logika je nasilje. Ne želim takšne Slovenije, kjer je takšen besednjak normalen in sprejemljiv. Želim Slovenijo, kjer bo ženska spoštovana. Kjer bodo moški prvi stopili v bran ženski in takšnemu primitivizmu rekli ne,” je poudarila.

Odzvala se je tudi poslanka SD Meira Hot. Po njenem prepričanju smo že davno prešli meje okusnega in dopustnega v političnem dialogu. “Nekdanji politik in klasični šovinist ponovno obuja ideje o pregledu mednožja. Za našo predsednico. S takšnim nivojem se soočamo ženske v politiki. Ne z vsebino, ki jo želimo sporočiti, ali z rešitvami, ki jih imamo na najbolj akutna vprašanja,” je zapisala na svojem Facebookovem profilu. Dodala je še, da gre za popolno razvrednotenje in razčlovečenje, zato “se je treba končno enkrat glasno upreti ter ponovno zgraditi empatično in spoštljivo družbo”.

Po nekaj urah je Rupar nesprejemljivo objavo na Facebooku sicer izbrisal. To pa ni njegova prva neprimerna izjava na račun žensk. Leta 2005 je kot poslanec SDS med razpravo v DZ predlagal ginekološki pregled poslank opozicije, češ da bi se bilo treba prepričati o njunem spolu.

Pavel Rupar je bil tržiški župan in dolgoletni član SDS. Leta 2018 se je pridružil Marjanu Podobniku in njegovi stranki SLS, a nam je ta danes dejal, da ni več njihov član. Iz Ruparjevih objav na družabnih omrežjih pa lahko razberemo, da je še vedno goreč podpornik SDS. V daljšem zapisu na Facebooku je pred dvema dnevoma pozval volilce k podpori Janševi stranki. Med drugim je zapisal, da ima prijatelje, Boga, ki ga vodi, domovino, Janeza Janšo, Franca Kanglerja in druge, na katere je ponosen. “Podprite vse, ki so vas v teh dveh letih varno in brez težav, vsaj v večini, pripeljali s to vlado do dobrega življenja, do odličnih rezultatov. In verujte v Boga, ljubite Slovenijo in uživajte vsak trenutek, ker je vsak trenutek podarjen!” je še nanizal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje