Bližajo se nam padavine: spremljajte, kako se pomikajo po državi

Slovenija 19. Okt 202307:25 1 komentar
Arso
Foto: Agencija RS za okolje

Agencija za okolje (Arso) za danes napoveduje krajevne padavine s posameznimi nevihtami predvsem za zahodni, južni in osrednji del Slovenije. Na Primorskem se bodo pojavljali močni in dolgotrajni nalivi, zato je Arso izdal oranžno vremensko opozorilo. Spremljajte radarsko sliko, kako se premikajo padavine.

Danes bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji bodo krajevne padavine. Zapihal bo jugozahodni veter. Ker se bodo predvsem na Primorskem pojavljali močni in dolgotrajni nalivi, je Agencija RS za okolje (Arso) za jugozahodni del Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo. Padavine se bodo na Primorskem začele krepiti že dopoldne.

Po podatkih vremenoslovcev bo do noči na petek na Primorskem predvidoma padlo od 40 do 80, krajevno tudi do okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter. Pri tem izračuni meteoroloških modelov največ dežja napovedujejo za širše območje Goriške in Vipavske doline ter Snežnika. Drugod po državi bo količina padavin sicer manjša in bo pojemala tako na severu kot vzhodu. Večinoma bo padlo od 10 do 50 litrov dežja na kvadratni meter.

Spremljajte, kje nastajajo nevihte (morda boste morali počakati nekaj trenutkov, da se vam radarska slika padavin prikaže).

Radarska slika padavin prava

Radarska slika padavin od trenutnega časa zamuja le okoli tri minute, saj čas na radarski sliki označuje začetek meritve, ki traja slabih 5 minut. Ker si meritve sledijo na 5 minut, radarja delujeta skorajda neprestano brez ustavljanja. Čas meritve v zgornjem levem kotu naj vas ne zavede, saj je zapisan v univerzalnem koordiniranem času UTC. Čas v Sloveniji je pozimi za eno uro, poleti pa za dve uri večji od UTC. Če na sliki piše 7.00, je tako poleti to ob 9.00 po našem času.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje