Bo piknike ob prvem maju pokvaril dež? V Kopru prireditev že odpovedali

Slovenija 27. Apr 202314:28 0 komentarjev
Piknik
PROFIMEDIA

V občini Koper so odpovedali tradicionalno praznovanje 1. maja na Socerbu, saj pravijo, da je za ponedeljek napovedano izredno slabo vreme. Trenutna vremenska napoved Agencije RS za okolje (Arso) sicer kaže, da bo vreme v ponedeljek in torek spremenljivo oblačno, verjetnost za padavine bo nekoliko povečana. Kako pa bo v nedeljo, ko bodo v številnih krajih po Sloveniji zagoreli kresovi?

V številnih krajih po Sloveniji potekajo še zadnje priprave na prvomajska praznovanja in kresovanja, ki se tradicionalno odvijejo na predvečer mednarodnega praznika dela. Ker pa so dogodki ob prazniku delavstva v veliki meri odvisni od vremena, številni organizatorji te dni ”trepetajo” pred muhastim vremenom, ki je za april značilno nestanovitno.

V mestni občini Koper so tako že v sredo odpovedali tradicionalno praznovanje mednarodnega praznika dela na Socerbu, saj je, kot so navedli v sporočilu za javnost, za ponedeljek napovedano izjemno slabo vreme. Aktualna vremenska napoved, ki jo pripravljajo meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) sicer kaže, da bo v ponedeljek in torek vreme spremenljivo oblačno, verjetnost za padavine bo nekoliko povečana.

Bolj pa bo vreme prijazno do tistih, ki organizirajo, ali se nameravajo udeležiti kresovanja, saj za zdaj kaže, da bo v noči na ponedeljek suho. Ob tem velja sicer dodati, da se lahko vremenska slika do nedelje zvečer še spremeni.

Številna kresovanja po državi na predvečer praznika delavstva pripravljajo tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), in sicer: v Ljubljani na Rožniku, v Mariboru na trgu Leona Štuklja, v Murski Soboti na Trgu Zmage, na Križni Gori, v Celjski koči, na Debencu pri Mirni, na Lisci in Kremžarjevem vrhu. Več podrobnosti o dogodkih si lahko preberete na POVEZAVI.

Uprava za zaščito in reševanje organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove v naravnem okolju, obvešča, da morajo ob tem upoštevati napotke, omejitve in prepovedi:

  • prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega metra od roba kurišča kresa,
  • če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali (npr. peskom, kamni ali opeko),
  • kres mora biti ves čas pod nadzorom polnoletne osebe,
  • ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati, če pa kres že gori, je treba kurjenje prekiniti,
  • pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,
  • prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,
  • po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),
  • na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci.

Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote. V primeru morebitne razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja je kurjenje kresov v naravnem okolju prepovedano.

Več pa na TEJ POVEZAVI.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!