Bo sodni svet vložil zahtevo za izvršitev ustavne odločbe glede sodniških plač?

Slovenija 11. Jan 202407:14 > 21:55 4 komentarji
sodišče, sojenje
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V Sodnem svetu so odločali, ali naj na ustavno sodišče vložijo zahtevo za izvršitev ustavne odločbe glede sodniških plač. Na sejo so povabili tudi predsednika vlade Roberta Goloba in predsednico državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, ki ju ni bilo. Svet bo izjavo za javnost glede odločitve podal v petek.

Sodni svet bo danes odločal, ali naj na ustavno sodišče vloži zahtevo za izvršitev ustavne odločbe glede sodniških plač, je za STA potrdil njegov predsednik Vladimir Horvat. Svet bo ugotavljal, ali je prišlo do neupoštevanja ustavne odločbe, in v primeru ugotovitve izpostavil odgovornost zakonodajne in izvršne oblasti, je dejal Horvat.

Horvat te ugotovitve v sredo še ni mogel napovedati, saj je odvisna od soglasja oz. večine glasov članov Sodnega sveta. Na današnjo sejo so povabili tudi predsednika vlade Roberta Goloba in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki se je nista udeležila.

Iz kabineta predsednika vlade so v sporočilu za javnost navedli, da so plače sodnikov neustrezne in da je treba zagotoviti materialno neodvisnost sodnikov. “Ker plačni sistem že po naravi terja celovito ureditev, ne pa parcialnega urejanja posameznih skupin zaposlenih, je uresničitev navedene ustavne odločbe vezana na uveljavitev celotne plačne reforme,” so poudarili. Dodali so še, da so na vladi po objavi odločbe ustavnega sodišča dogovor o ureditvi plač funkcionarjev sodne oblasti in državnotožilskih funkcionarjev že potrdili, niso ga pa podpisali.

Horvat je v sredo sicer že napovedal, da bodo, če se predstavnika izvršne in zakonodajne oblasti vabilu ne bosta odzvala, na to opozorili in se pri tem sklicevali na mednarodne standarde. “Vse veje oblasti morajo ena do druge ravnati spoštljivo, celo sodelovalno. V primeru, da je ena veja ogrožena oziroma napadena, se morata drugi dve veji oglasiti in jo zaščititi,” je v sredo dejal Horvat. Danes so iz sodnega sveta sporočili, da bo Horvat izjavo v zvezi z izvršitvijo odločbe ustavnega sodišča na temo problematike sodniških plač podal v petek.

Če bo sodni svet na ustavno sodišče vložil zahtevo za izvršitev omenjene ustavne odločbe, bo opravil tudi razpravo o tem, na kakšen način in s kakšno vsebino jo bodo vložili, je Horvat napovedal že prejšnji teden.

V sredo začeli 14-dnevni protest

Sodniki so sicer v sredo začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Med protestom se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali.

Sodni svet je sicer o neizvršitvi odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah konec decembra pisal Evropski komisiji. Po stališču Sodnega sveta zavzemanje za uresničitev odločbe ustavnega sodišča ni v nobeni povezavi s pogajanji za prenovo plačnega sistema v javnem sektorju. Gre za upoštevanje bistva načela pravne države, enakovrednosti in medsebojnega spoštovanja vseh treh vej oblasti.

“Neupoštevanje odločbe ustavnega sodišča Sodni svet šteje za hudo kršitev načela pravne države in zanikanje vladavine prava ter ustavne ureditve Republike Slovenije,” so med drugim zapisali v pismu.

V intervjuju za N1, ki ga bomo v celoti objavili v soboto, je bila do vladnega neizpolnjevanja ustavne odločbe o sodniških plačah precej ostra predsednica republike Nataša Pirc Musar. Dejala je, da vlade v tej situaciji ne razume, da se ji zdi njeno ravnanje izjemno nedostojno in da gre celo za “pravno huliganstvo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje