Predsednica republike Golobovi vladi: “Gre za pravno huliganstvo”

Slovenija 10. Jan 202416:10 22 komentarjev

V intervjuju za N1, ki ga bomo objavili v soboto, je bila predsednica republike Nataša Pirc Musar precej ostra do vlade, ki ni izpolnila ustavne odločbe o sodniških plačah. Dejala je, da vlade v tej situaciji ne razume, da se ji zdi njeno ravnanje izjemno nedostojno in da gre celo za "pravno huliganstvo".

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v intervjuju za N1, ki smo ga posneli danes in bo na n1info.si objavljen v soboto, komentirala tudi opozorilni protest sodnikov. Ta se je začel danes in naj bi trajal do 24. januarja, vzrok pa je neuresničena odločba ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Rok za izpolnitev odločbe je potekel 3. januarja.

Vprašali smo jo, ali vlado v tej situaciji razume – premier Robert Golob namreč pravi, da bodo plače sodnikov urejene skupaj s preostalimi plačami v javnem sektorju oziroma v okviru krovnih pogajanj.

“Ne, v tej situaciji prav nič ne razumem vlade,” je odgovorila predsednica. Ravnanje vlade se ji zdi izjemno nedostojno, še več, po mnenju Pirc Musar “gre za pravno huliganstvo”.

Zelo nezadovoljna je, da se odločb ustavnega sodišča ne spoštuje. Neuresničenih je sicer več, ta pa je zadnja takšna. “Nobena vlada si ne more in ne sme privoščiti, da ne spoštuje odločitev katerega koli sodišča, še najmanj pa ustavnega”, je bila jasna in ob tem vlado tudi pozvala, da to odločbo čim prej izvrši. “Gre za vladavino prava, za temelj demokracije,” je dodala.

Ni pa se pridružila pozivu sodnikov, da naj ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in predsednik vlade Robert Golob zaradi neuresničene odločbe odstopita s svojih položajev: “Nisem pristaš tega, da bi se za vsako stvar pozivalo ljudi, naj odstopijo.”

V soboto na N1 intervju s predsednico republike Natašo Pirc Musar

Celoten intervju s predsednico republike Natašo Pirc Musar, v katerem govori tudi o najbolj vročih aktualnih političnih vprašanjih, pa tudi o tem, kdo ji svetuje ter katere predvolilne obljube se ne drži in zakaj ne, bomo na n1info.si objavili v soboto. Njen odgovor na poziv Zorana Jankovića, da naj se mu opraviči zaradi izjav o kanalu C0, pa si lahko preberete na tej povezavi.

Pozvala pa je k tehtnemu premisleku, kakšen signal se daje politikom in državljanom s tem, da se odločitev sodišč ne spoštuje: “To je najslabše, kar se državi lahko zgodi.”

Kaj je še povedala o tem, pa v posnetku na vrhu članka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje