Valentin Areh: novi začasni direktor TV Slovenija

Slovenija 20. Sep 202115:58 > 18:35 0 komentarjev
RTV Slovenija
Borut Živulovič jr./BOBO

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough je za v. d. direktorja TV Slovenija predlagal Valentina Areha, dolgoletnega novinarja in urednika na TV Slovenija. Sklep je podprlo 19 od 24 navzočih članov programskega sveta.

Na 30. redni seji programskega sveta RTV Slovenija, ki se je začela danes ob 15. uri, je generalni direktor Andrej Grah Whatmough za v. d. direktorja TV Slovenija predlagal Valentina Areha. O soglasju k njegovemu imenovanju na redni seji je odločal programski svet RTV Slovenija. Za Arehovo imenovanje je glasovalo 19 od 24 navzočih članov programskega sveta, dva sta bila proti, dva vzdržana, en član pa ni glasoval. Areh bo položaj prevzel z jutrišnjim dnem, 21. septembra 2021.

Grah Whatmough je za Areha dejal, da gre za dobrega kandidata, ki izpolnjuje formalne pogoje za v. d. direktorja, takih pa je po njegovem mnenju “znotraj hiše bolj malo”. Areh bo na mesto v. d. direktorja imenovan za obdobje šestih mesecev. Ko se končajo aktivnosti s sprejemom programsko-produkcijskega načrta in finančnega načrta RTVS za prihodnje leto, namerava namreč generalni direktor RTV Slovenija objaviti razpis za direktorja televizije.

Po nekaterih informacijah s Kolodvorske naj bi želja, da vodenje TVS začasno prevzame eden od urednikov Odmevov Valentin Areh, prišla iz kabineta premierja Janeza Janše. Areh naj bi sicer Nataliji Gorščak, še preden je bila ta razrešena s čela javne televizije, zatrjeval, da ga vodenje TVS ne zanima. Med novinarji navdušenja nad njegovo postavitvijo ni zaznati. Očitajo mu, da je delo urednika Odmevov opravljal zelo ležerno in lenobno ter da je z notranjo komunikacijo med novinarji redno seznanjal medije SDS.

Za izglasovanje soglasja k imenovanju direktorja je potrebna absolutna večina v 29-članskem svetu, torej najmanj 15 glasov. Enako velja tudi pri imenovanju v. d. direktorja.

generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanić/RTV Slovenija Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.

“Poskušal bom navezati stik s tujimi javnimi televizijami”

“Trudil se bom, če me boste potrdili kot v. d. direktorja, da v tem kratkem, omejenem mandatu poskrbim, da bi delo RTVS potekalo nemoteno, kot prioriteto tega kratkega obdobja pa si zadam, da bi naredili programsko produkcijski načrt za naslednje leto,” je na seji programskega sveta RTV Slovenija poudaril Grah Whatmough in dodal, da bo poskušal zagotoviti, da bo televizija delovala neovirano in nemoteno, dokler svetniki in svetnice ne bodo izvolili novega direktorja televizije. Glede na to, da je v preteklosti precej časa delal za tuje televizije, pa bi rad navezal tudi stik s predstavniki treh najuspešnejših evropskih javnih televizij – s predstavniki BBC, ZDF in ORF. Predstavnike britanske, nemške in avstrijske javne televizije bi tako prosil za njihove nasvete in izkušnje ter bi jih poskušal implementirati tudi v programsko shemo RTV Slovenija.

O imenovanju v. d. direktorja odločajo po tem, ko je Grah Whatmough s tega mesta razrešil Natalijo Gorščak. Spomnimo, Gorščak je bila o razrešitvi z mesta direktorice Televizije Slovenija obveščena 20. avgusta, ko ji je bil sklep o razrešitvi izročen prek kurirja za časa njene bolniške odsotnosti. V pismu zaposlenim pa je Grah Whatmough navedel, da začasno sam prevzema naloge programskega direktorja javne televizije.

Natalija Gorščak je sicer zaradi njene razrešitve že vložila tožbo na delovno in socialno sodišče. V tožbi Grahu Whatmoughu očita, da jo je razrešil s položaja, še preden je pridobil soglasje programskega sveta RTVS, in da ji ni omogočil zagovora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!