Grah Whatmough razrešil direktorico Televizije Slovenija

Slovenija 20. Avg 202116:01 > 18:35
Nataiija Gorščak
Žiga Živulovič jr./BOBO

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je Natalijo Gorščak razrešil z mesta direktorice TV Slovenija. Kot je navedel v pismu zaposlenim, začasno sam prevzema naloge programskega direktorja javne televizije.

“Želim vas obvestiti, da sem danes izdal sklep o razrešitvi Natalije Gorščak z mesta direktorice Televizije Slovenija. Odločitev sem sprejel na podlagi izrecnega zakonskega pooblastila, potem ko programski svet RTV Slovenija ni sprejel odločitve v zvezi s predlogom o soglasju k razrešitvi direktorice Gorščak v zakonsko določenih 15 dneh,” je v sporočilu zaposlenim danes zapisal generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.

Ob tem je navedel, da bo do razpisa za novega direktorja Televizije Slovenija oziroma njegovega imenovanja dela in naloge direktorja Televizije Slovenija opravljal sam. “Gre za začasno rešitev, s katero bom zagotovil, da bodo vse aktivnosti na Televiziji Slovenija potekale nemoteno in v skladu z internimi akti, statutom in zakonom o RTV Slovenija,” je pojasnil.

V program in kadre naj ne bi smel posegati

Grah Whatmough je posebej poudaril, da sprejeta rešitev ne pomeni posega v program oziroma delo zaposlenih ter da so odgovorni uredniki in uredniki pri svojem delu neodvisni in avtonomni.  Poznavalci sicer opozarjajo, da bo imel Grah Whatmough  glede na pravne akte v vlogi direktorja televizije zelo omejene pristojnosti – v program in v kadre naj ne bi smel posegati.

Sklep o razrešitvi je bil Nataliji Gorščak izročen prek kurirja, saj je ta zadnje dni bolniško odsotna. Da bo generalni direktor RTVS sprejel omenjeni sklep, je bilo pričakovano. Predlog za razrešitev Natalije Gorščak z mesta direktorice televizije je namreč  programskemu svetu RTVS poslal konec julija in zahteval, da se do njega opredeli v 15 dneh, torej na vrhuncu dopustov.

RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./ Bobo

Očitno je Grah Whatmough igral na karto, da programski svet ne bo sklepčen, kar se je v ponedeljek tudi zgodilo. V primeru nesklepčnosti pa zakon generalnemu direktorju RTVS omogoča, da direktorico televizije razreši sam. Kot smo že poročali, je pred ponedeljkovo sejo potekalo precej intenzivno prepričevanje dela programskih svetnikov, naj se seje ne udeležijo. Na njej so nato manjkali vsi svetniki, ki podpirajo desno politično opcijo, pa tudi predstavnika narodnih skupnosti.

Predsednik programskega sveta Ciril Baškovič je sicer za 30. avgust sklical nadaljevanje seje o predlogu za razrešitev direktorice televizije, ob tem pa pojasnil, da lahko generalni direktor RTVS že pred tem Natalijo Gorščak razreši sam.

Gorščak: Nameravam dokazati, da sem delala dobro

Natalija Gorščak nam je po prejemu sklepa o razrešitvi danes dejala, da o kakovosti njenega dela največ pove še ena nagrada Trusted brand, ki jo bo v četrtek prejela Televizija Slovenija. Po njenih besedah so si nagrado zaslužili vsi  zaposleni in honorarni sodelavci javne televizije. “O odnosu generalnega direktorja do RTV Slovenija kot javne inštitucije največ pove dejstvo, da ni mogel počakati na sejo programskega sveta, ki je sklicana 30. avgusta, čeprav mora po zakonu dobiti njegovo predhodno soglasje,” je poudarila.

Gorščak je še ocenila, da gre za orkestrirano delovanje, in dodala, da namerava  s pravnimi sredstvi dokazati, da je delala dobro, v skladu s predpisi in veljavno zakonodajo.

Oster odziv opozicije

Na odločitev generalnega direktorja RTVS, za katero naj bi sicer stala največja vladna stranka SDS, so se že odzvali v opoziciji. Po navedbah Socialnih demokratov  je način razrešitve direktorice TVS  avtokratska zloraba oblasti s ciljem politične podreditve neodvisnega novinarstva.

“Zaporedje dogodkov in izjav razkriva sume kršitve integritete ravnanj generalnega direktorja Graha Whatmougha in korupcijska tveganja,” so navedli. Ob tem so napovedali, da bodo zahtevali  sklic nujne seje parlamentarnega odbora za kulturo.

Za sklic te seje se zavzemajo tudi v LMŠ, a dodajajo, da zgolj to ne bo dovolj. Po navedbah vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića namreč avtoritarna poteza generalnega direktorja RTVS pomeni novo klofuto vladajočih  demokraciji.
Brane Golubović
Twitter/Brane Golubović