Bobnar: Slovenija absolutno podpira čimprejšnji vstop Hrvaške v schengen. Pika

Slovenija 29. Avg 202211:20 > 13:37 6 komentarjev

Danes je na obisku v Sloveniji hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović, ki je skupaj s slovensko kolegico Tanjo Bobnar po dvostranskem srečanju obiskal mejni prehod Obrežje, na katerem so že odstranili žico. Oba ministra sta izpostavila napredek pri pripravi sporazuma o policijskem sodelovanju, Bobnar pa je še enkrat poudarila, da Slovenija podpira čimprejšnji vstop Hrvaške v schengenski prostor.

Današnje srečanje je bilo prvo s katerim od notranjih ministrov sosednjih držav, odkar je Tatjana Bobnar junija postala notranja ministrica. “Kolega Davorja Božinovića seveda poznam že od prej, ampak danes je to prvo uradno, bilateralno srečanje. Za nama je zelo konstruktivna diskusija, naredili smo pomemben korak naprej pri pripravi sporazuma o policijskem sodelovanju, naslovila sva migracije in prihodnost schengenskega območja. Naredili smo korak naprej pri sporazumu o policijskem sodelovanju, ki bo zelo pomemben za obdobje, ko bo Hrvaška v schengenskem prostoru. Slovenija absolutno podpira čimprejšnji vstop Hrvaške v schengenski prostor. Pika. Seveda pa pričakujemo, da hrvaški kolegi izvajajo nadzor na južni meji in pri tem uporabijo vsa orodja, kot je Frontex,” je dejala Bobnar.

Dodala je, da letos obe državi zaznavata povečane migracijske tokove v primerjavi z letoma 2021 in 2020, a hkrati sta bili to posebni leti za covidno obdobje. Opažajo znaten porast državljanov tretjih držav, ki jih prej niso zaznali, in sicer iz Indije, Burundije in s Kube. Ti zakonito prihajajo na območje Balkana, a potem nezakonito vstopajo v Slovenijo. “O tem je treba opraviti razpravo na ravni EU,” je dodala Bobnar.

“To srečanje zaključujeva na območju, kjer so že odstranili rezilno žico, za katero ocenjujemo, da je v tem času popolnoma nesorazmeren ukrep. Večkrat sem že ponovila, da nobena ograja ne more preprečiti migracijskih poti, te so bile, so in bodo. Zagotovo pa je odstranjevanje ograje znak dobrega medsosedskega sodelovanja,” je še povedala notranja ministrica. V prihodnosti bodo z meje s Hrvaško odstranili tudi panelno ograjo, izvajalec teh del bo izbran prek javnega naročila.

davor božinović
N1/Uroš Kokol

Hrvaški notranji minister Božinović je dodal, da je vesel, da se srečajo na tem simbolnem mestu, kjer je žica že padla, kar je po njegovih besedah zelo pomembno za ljudi na obmejnem območju.

“Potrebno je, da vladi obeh držav skrbita za kakovostno reševanje vseh težav naših državljanov. To pomeni čim manj administrativnih postopkov, naši državljani od nas želijo, da s čim manj administracije lahko živijo, kot so živeli pred korono in pred migracijsko krizo. Za to smo odgovorni mi. Veseli me, da je letos toliko – 1.700.000 – slovenskih državljanov dopustovalo na Hrvaškem, to je 30 odstotkov več kot lani, kar je znak, da se vračamo v normalno življenje. To je tudi rezultat sodelovanja med slovensko in hrvaško policijo. Vedno smo govorili, da vstop Hrvaške v schengen ni le v našem interesu, temveč tudi v slovenskem. Hvaležni smo za njihovo podporo.” Pozneje je Božinović pojasnil, da je številka 1.700.000 slovenskih državljanov pravzaprav število prehodov meje.

V nadaljevanju je dejal, da sodelovanje hrvaške in slovenske policije nima meja, tudi sam pa je zadovoljen z napredkom pri oblikovanju sporazuma o tem sodelovanju. “Večina varnostnih izzivov danes je čezmejne narave,” je poudaril.

Božinović je dejal, da je datum, ki je predviden za vstop Hrvaške v schengen, res 1. januar prihodnje leto. “To je v postopku odločanja in sprejemanja na nivoju EU. Midva sva pravzaprav naredila, kar se narediti da. Zagotovo je to v interesu državljanov obeh držav, seveda pa notranja ministra to težko napoveva,” pa je dodala Bobnar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje