Boštjan M. Zupančič delil skrajne objave: “ESČP naj preuči njegove primere”

Slovenija 25. Avg 202310:25 12 komentarjev
Boštjan M. Zupančič
Srdjan Živulović/BOBO

Nekdanji slovenski sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) Boštjan M. Zupančič je na družbenih omrežjih delil skrajne antisemitske objave. ESČP zato prejema pozive, da še enkrat preuči primere, v katerih je sodeloval kot sodnik in ki vključujejo Jude.

Evropsko sodišče za človekove pravice prejema pozive, naj ponovno preuči primere, v katere so vpleteni Judi, poroča judovski časnik Jewish Chronicle s sedežem v Londonu. Poziv se nanaša na nekdanjega sodnika na ESČP, Boštjana M. Zupančiča, ki je na družbenih omrežjih večkrat delil skrajne antisemitske vsebine.

Zupančič je bil sodnik na ESČP 17 let, delo pa je končal leta 2016. Na družbenih omrežjih je Zupančič med drugim delil zapis, da so Judi “osrednji sovražniki zahodne civilizacije” in karikature s kljukastim nosom, ki jih je pogosto mogoče videti v neonacistični propagandi.

Nekdanji sodnik ESČP je razsojal v številnih obravnavah, ki so neposredno vplivale na judovske skupnosti, vključno s primeri v zvezi s košer klavnicami in vračanjem premoženja v lasti nemških Judov.

Zupančič, ki je bil tudi podpredsednik Odbora ZN proti mučenju, je na družbenih omrežjih delil trditev, da so Judi, preden so na oblast prišli nacisti, “uvedli spolne perverzije vseh vrst, sadizem, mazohizme, veliko homoseksualnosti”, ob tem pa je dodal povezavo do videa, ki naj bi razkrival “vzpon Rothschildove bančne mafije”.

Prav tako je delil trditev, da “za požigom Zahoda stoji judovska vojna proti belcem, in če judovska oblast ne bo poimenovana kot rak, za belo raso ni upanja”.

Nekatere stranke proučujejo, ali bi bilo treba znova odpreti primere

Lord Carlile KC, nekdanji neodvisni pregledovalec zakonodaje o terorizmu, je dejal: “Zelo obžalujem, da je ta sodnik opustil načela človekovih pravic, ki so se mu gotovo zdela pomembna. “Sodišče in njegove države članice želim pozvati, naj se distancirajo od njegovih izjav in še enkrat preučijo primere, v katerih je sodil, da se zagotovi, da stališča, ki jih zdaj izraža, niso vplivala na njegove sodbe,” je še dodal po poročanju Jewish Chronicla.

Jonathan Turner, glavni izvršni direktor ekipe britanskih odvetnikov za Izrael, je dejal, da njegova stranka preučuje, “ali bi bilo treba ponovno preučiti sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice, pri katerih je sodeloval Boštjan Zupančič”.

Neimenovani britanski odvetniki so ob dogajanju izrazili zaskrbljenost in dodali, da bi moralo sodišče pregledati primere, v katerih je odločal Zupančič, da bi tako zagotovili, da na njegove odločitve ni vplival antisemitizem, še poroča medij.

Zupančič se je po odhodu z ESČP leta 2016 pridružil Evropskemu centru za pravo in pravosodje (ECLJ), vplivnemu konservativnemu mislišču za človekove pravice. Ta ima poseben status, ki mu omogoča, da pripravlja poročila za Združene narode. Prav tako pripravlja vloge za ESČP.

ECLJ prekinil sodelovanje

Ta teden je ECLJ sporočil, da Zupančiča zaradi razkritij razrešuje s funkcije in z njim prekinja sodelovanje.

V torek je bil Zupančiču začasno blokiran račun na platformi družbenih medijev X, prej znani kot Twitter, ker je s svojimi objavami kršil “pravilo o sovražnem vedenju”, poroča Jewish Chronicle.

Zupančič se ni odzval na prošnjo Jewish Chronicla za komentar, tiskovni predstavnik ESČP pa je zavrnil komentar.

Direktor ECLJ Gregor Puppinick je potrdil, da je z Zupančičem prekinil sodelovanje.

“Izločil sem ga, ko sem bil obveščen o njegovem antisemitizmu. Presenečen sem bil, saj je imel velik ugled. Sodišče v celoti obsoja antisemitizem,” je dejal Puppinick.

“Za antisemitizem ne bi smelo biti prostora, zlasti v institucijah za človekove pravice. ECLJ aktivno podpira judovsko skupnost in Izrael,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje