Burno dopoldne: veter do 84 kilometrov na uro, pri Debelem rtiču pa najvišji val

Slovenija 30. Jul 202310:29 > 11:05
Valovi na Hrvaškem
BOBO (fotografija je simbolična)

Na agenciji za okolje so med dopoldansko nevihtno vremensko fronto izmerili, da je najmočnejši sunek vetra na območju Kopra zapihal s kar 84 kilometrov na uro. Močan veter je za sabo pustil poškodovane strehe in podrta drevesa v občinah Mirna, Mokronog - Trebelno, Šmarješke Toplice in Škocjan, številne reke po državi pa so že zjutraj narasle do velikih pretokov. Pri Debelem rtiču so izmerili tudi najvišji val, ki je bil visok kar 1,5 metra.

Vremenska fronta, ki je dopoldan prešla Slovenijo, je povzročila nekaj težav.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je močan veter na območju občin Mirna, Mokronog – Trebelno, Šmarješke Toplice in Škocjan poškodoval strehe ter podiral drevesa in električne drogove v naseljih Volčje Njive, Stan, Glinek, Dolenje Laknice.

Na terenu posredujejo gasilska društva in delavci komunale. Gasilci so posredovali tudi v Postojni, kjer je meteorna voda poplavila pritličje stanovanjske hiše.

Po podatkih agencije za okolje so bili med 5. uro in 5.30 izmerjeni nalivi v Škocjanu (26 milimetrov), Trebnjem (24,6 milimetra), Godnjah (23,5 milimetra) ter Vodicah pri Ajdovščini (20,6 milimetra), pol ure prej pa še v Biljah, kjer je v pol ure padlo kar 30,5 milimetra dežja.

Nekatere reke bodo še naraščale

Po podatkih agencije za okolje so v zgodnjih jutranjih urah do velikih pretokov najhitreje narasle reke na območju Goriških brd, ki so dosegle velike pretoke. Do velikih pretokov so narasle tudi posamezne reke na Idrijsko-Cerkljanskem ter v porečjih Ljubljanice in Krke. Medtem ko reke na zahodu že upadajo, bodo drugod po Sloveniji začele upadati popoldne.

Zmerno bodo naraščale le še Ljubljanica, Krka in Sava, ob posameznih popoldanskih nevihtah pa lahko prehodno naraste tudi kakšen hudourniški vodotok.

V Kopru veter pihal 84 kilometrov na uro

Ob nevihti je v slovenski Istri zapihal tudi močan veter severnih smeri, največji sunek so izmerili na postaji Koper kapitanija, in sicer 84 kilometrov na uro, 82 kilometrov na uro so izmerili v Luki Koper, 71 kilometrov na uro pa na Jadranskem morju.

Ob močnih sunkih vetra so na oceanografski boji Zora pri Debelem rtiču izmerili tudi najvišji val, visok je bil 1,5 metra.

Spremljajte, kje nastajajo nevihte, tudi s pomočjo radarske slike padavin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.