Nevihtni val prešel Slovenijo in povzročil nekaj nevšečnosti

Slovenija 30. Jul 202301:00 > 14:10 0 komentarjev
NEVIHTA
PROFIMEDIA

Slovenijo je dopoldne prešla vremenska fronta, ki pa večjih težav ni prinesla. Popoldne bo ponovno nastalo nekaj ploh in neviht. Na agenciji za okolje so za celotno državo izdali rumeno opozorilo.

Po nekaj dneh lepšega vremena so Slovenijo znova prekrili oblaki. Zaradi močnejših dopoldanskih padavin so ponekod že na terenu gasilci.

Na območju občin Mirna, Mokronog-Trebelno, Šmarješke Toplice in Škocjan je močan veter poškodoval strehe ter podiral drevesa in električne drogove. Na agenciji za okolje (Arso) so izmerili, da je najmočnejši sunek vetra na območju Kopra zapihal s kar 84 kilometrov na uro. Pri Debelem Rtiču so izmerili tudi najvišji val, ki je bil visok kar 1,5 metra. Do velikih pretokov so že zjutraj narasle številne reke po državi.

Po napovedih vremenoslovcev je dež dopoldan od zahoda ponehal in se je delno razjasnilo. Popoldne bo ponovno nastalo nekaj ploh in neviht.

Zaradi nove pošiljke neviht, ki so že prejšnja dva tedna pustošile po vsej državi, so pri Arsu za celotno Slovenijo izdali rumeno opozorilo.

Rumeno opozorilo
Opozorilo za nedeljo. Foto: Arso

Ob nevihtah so možni močni nalivi in sunki vetra, pa tudi hitro naraščanje in razlivanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek v več delih države.

Zmerno lahko naraste tudi Sava. Vodnatost večine rek bo ostala srednja. V ponedeljek se bodo pretoki rek zmanjševali.

Posebna pozornost velja tudi ob morju, kjer bo zapihal močan veter severnih smeri oziroma tramontana. Poleg tega bo v zjutraj in dopoldne možno povišano valovanje morja ob slovenski obali, ki lahko poplavi nižje ležeče predele.

Ta mesec se je zvrstilo že več neurij. Samo v zadnjem valu ujm med 17. in 25. julijem je bilo prizadetih 190 občin, predvsem so bili na udaru Črna na Koroškem, Vojnik, Šentjur in Čepovan, kjer odstranjevanje posledic še poteka. Škoda bo ogromna.

Vendar z dežjem še nismo opravili. V ponedeljek in torek bo v prvem delu dneva še večinoma sončno, popoldne in zvečer pa bodo nastale posamezne plohe in nevihte, ki se bodo v torek nadaljevale tudi v noč. V sredo bo nestanovitno s krajevnimi plohami in nevihtami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!