Častim pol litra: oktobra po vsej Sloveniji študentske krvodajalske akcije

Slovenija 10. Okt 202217:01 0 komentarjev
Krvodajalec
Bor Slana/Bobo

Študentske krvodajalske akcije je zadnji dve leti močno krojila epidemija covida-19, današnji odziv na akcijo Častim pol litra v Mariboru pa je pokazal, da se mladi krvodajalci vračajo. "Danes smo zabeležili skoraj sto študentov krvodajalcev, kar je blizu številu v letih pred covidom-19. Zato smo zelo zadovoljni," so za STA povedali v ŠOUM.

Krvodajalska akcija, ki jo ta mesec prirejajo študentske organizacije in študentski klubi po vsej Sloveniji, je v Mariboru danes po dveh letih spet potekala znotraj študentskega naselja, kar je po besedah Dejana Spitala iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) tudi eden od razlogov za ponovno večji odziv mariborskih študentov.

Prejšnji dve leti so zaradi ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa, akcijo izvedli v sprejemni točki Centra za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, ki se je nahajala v prostorih medicinske fakultete. Odziv študentov nanjo je bil majhen.

Danes je akcija s sloganom Častim pol litra potekala v prostorih študentskega kulturno-prireditvenega centra Štuk na Gosposvetski cesti. V torek in četrtek pa lahko študenti darujejo kri v Centru za transfuzijsko medicino, ki se zdaj znova nahaja znotraj UKC Maribor. Za udeležbo se je treba predhodno naročiti.

“Pozivamo vse študente, da se v čim večjem številu odzovejo na poziv, saj je v tem obdobju, ko krvi primanjkuje, tovrstno plemenito dejanje še toliko več vredno. Mariborski študentje so v več kot 20 letih krvodajalskih akcij postali vzor številnim mladim po vsej Sloveniji in verjamemo, da se bodo tokratne akcije ponovno udeležili v velikem številu,” je povedala vodja študentske krvodajalske akcije Zala Urbanija.

“Častim pol litra”

ŠOUM prireja krvodajalske akcije že več kot 20 let, v zadnjih letih tradicionalno potekajo v spomladanskem in jesenskem terminu. Kasneje so se mariborskim študentom pridružila še ostala univerzitetna središča, iz česar je nastala vseslovenska študentska krvodajalska akcija pod geslom Častim pol litra.

Vodja procesa zbiranja krvi v Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor Erika Kavaš pozdravlja takšne akcije, saj meni, da je za ohranjanje tradicije krvodajalstva v Sloveniji ključno privabljanje novih generacij. “V naši državi je naša vizija ohranitev prostovoljnega, neplačanega in anonimnega krvodajalstva ter zagotavljanje samozadostnosti s pripravki s krvjo in z zdravili iz krvi. Za doseganje ciljev moramo izvajati dobro državljansko vzgojo glede pridobivanja novih krvodajalcev,” je povedala.

ŠOUM prireja omenjeno akcijo v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa Maribor in UKC Maribor.

Ob tem tudi letos v sodelovanju z Društvom študentov medicine Maribor omogoča vpis za darovanje kostnega mozga, v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije pa so na voljo tudi pristopne izjave za darovanje organov in tkiv po smrti, še sporočajo iz študentske organizacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!