Cenjeni gastronomski vodnik visoko ocenil deset slovenskih restavracij

Slovenija 12. Apr 202309:55 > 11:52 0 komentarjev
podelitev nagrad, Gault&Millau
Peter Irman

Pri cenjenem mednarodnem vodniku po svetu gastronomije Gault&Millau so podelili posebne nagrade slovenskim restavracijam in šefom. Najvišjo oceno je prejelo deset slovenskih restavracij, podelili pa so tudi posebne nagrade za izstopajoče kuharske mojstre.

Eden najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault&Millau je štiri kape in s tem naziv najboljše restavracije letos podelil desetim restavracijam. Šef leta 2023 je postal Janez Bratovž iz ljubljanske JB restavracije, šef prihodnosti pa Rok Martinčič iz Gostilne Jež v Jagnjenici, so danes sporočili iz vodnika.

Vodnik, ki je razglasitev pripravil v torek v Ljubljani, je štiri kape podelil Hiši Franko iz Starega sela pri Kobaridu, Gostilni pri Lojzetu (dvorec Zemono, Vipava), Hiši Denk (Zgornja Kungota), Ošteriji Debeluh (Brežice), Restavraciji Strelec (Ljubljana), Restavraciji Mak (Maribor) in Restavraciji Pavus (grad Tabor, Laško). Štiri kape so prejeli tudi Grič (Šentjošt nad Horjulom), JB restavracija in Restavracija Milka (Kranjska Gora).

Poleg nazivov šef leta in šef prihodnosti so razglasili tudi dva šefa tradicije. To sta postala Ivica Evačić iz restavracije izolskega Hotela Marina in Matej Tomažič iz Majerije v vasi Slap v Vipavski dolini. Kot so pojasnili pri vodniku, so dva šefa tradicije letos razglasili zato, “ker sta oba tako prevzela s svojo zavzetostjo do ohranjanja bogate kulinarične dediščine regije, tesne povezave z lokalnim kmetijstvom, surovinami in živili ter tudi tesne povezanosti z lokalno skupnostjo oziroma socialnim okoljem”.

Naziv mladi talent je prejel Kristian Zule (Stara gostilna, Piran), najboljši slaščičar je postal Naser Gashi iz Ljubljane, naziv najboljši pop je prejel ljubljanski eVino bar, za najboljšega sommeliera oziroma natakarja pa so razglasili Miralema Junuzovića iz postojnskega Bistroja Štorja.

Podelitev nagrad Gault&Millau Podelitev nagrad Gault&Millau
Peter Irman
Podelitev nagrad Gault&Millau Podelitev nagrad Gault&Millau
Peter Irman
Podelitev nagrad Gault&Millau Podelitev nagrad Gault&Millau
Peter Irman

“Ponosni smo na vse svoje že uveljavljene gostince, natakarje in sommeliere, ki iz leta v leto ohranjajo svojo kakovost in vrhunskost svojih restavracij, navdušujejo pa nas tudi nova imena, ki si pot v slovensko in mednarodno gastronomijo šele utirajo,” so zapisali pri Gault&Millau Slovenija.

Prepričani so, da je pomemben del njihovega poslanstva tudi v tem, da te “prihajajoče zvezde” prepoznajo, jih izpostavijo in spodbudijo njihovo uveljavljenost, saj imajo tako domači kot mednarodni javnosti ponuditi ogromno dobrega in lepega.

Vse od prihoda vodnika na slovenski trg sicer opažajo nenehno rast slovenske kulinarične ponudbe. Mladi po manjših mestih svojo ljubezen do slovenske gastronomije in njene tradicije razvijajo na edinstven način in s svežimi pristopi, a praviloma vezano na močne korenine slovenske kulinarike, so dodali.

Glavni partner izdaje vodnika Gault&Millau Slovenija je Slovenska turistična organizacija. Njena direktorica Maja Pak je izrazila ponos, da si je Slovenija na globalnem turističnem zemljevidu kljub svoji majhnosti priborila status gastronomske velesile.

“Ob letošnji izdaji Gault&Millau gurmane z vsega sveta še posebej vabimo k odkrivanju trajnosti zavezanih restavracij z znakom Slovenia Green Cuisine ter tistih, ki stavijo na lokalno, avtentično ponudbo z znamko kakovosti Gostilna Slovenije. Ne nazadnje pa jih z vodnikom spodbujamo, da odkrijejo tudi edinstvena doživetja Slovenije,” je dodala.

Na podelitvi, ki se je je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, so napovedali tudi nov vodnik za letošnje leto. V njem je predstavljenih 180 restavracij, več kot sto tako imenovanih pop zbirališč, 93 vinskih kleti z 278 ocenjenimi vzorci vina in 25 karakterističnih slovenskih turističnih kmetij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!