Čeprav ni več kun, vas po obisku bankomata še vedno lahko boli glava

Bankomat
Bor Slana/BOBO

Hrvaška je januarja prevzela skupno evropsko denarno valuto, vseeno pa sta obisk in dvig gotovine na njihovih bankomatih še vedno lahko drag opravek. Kako se lahko izognete dodatnim stroškom in v katerih primerih tudi slovenske banke na svojih bankomatih zaračunavajo dodatno provizijo?

V preteklih letih je bil pred poletnim dopustom na Hrvaškem nujen opravek pregled stanja na mejnih prehodih in obisk banke oziroma menjalnice.

Oboje se je s 1. januarjem letošnjega leta spremenilo.

Mejnih kontrol ni več, prav tako pa z letošnjim letom menjava evrov v kune pred oddihom na morju ni več potrebna.

Južna soseda je s 1. januarjem prevzela skupno evropsko valuto, ki jo uporablja večina Evrope. Tako ni več potrebno preračunavanje menjalnih tečajev, menjavanje denarja in, ne nazadnje, odločanje ob dvigu gotovine na bankomatu – s konverzijo ali brez nje.

Zato mnogi ne pomislijo na pasti, ki jih v zadnjih časih uvaja vse več bank – dodatno zaračunanje provizije, če je kartica izdana v tujini oziroma izdajateljica ne spada pod okrilje iste banke.

Na Hrvaškem tako večina bančnih skupin zaračunava strošek za dvig na svojih bankomatih s kartico, ki je izdana v tujini, in sicer pet evrov. Ne glede na višino dviga. Takšen primer se je denimo pripetil enemu od naših bralcev, ki je s kartico slovenske banke na bankomatu Privredne banke Zagreb dvignil gotovino.

Dodaten strošek za dvig gotovine strank tujih bank

Evropska pravila določajo, da banke za čezmejni dvig v evrih ne bi smele zaračunati več kot za nacionalne evrske transakcije iste vrednosti. Za dvig gotovine na bankomatu v tujini oziroma za komitente tujih bank pa lahko banka, ki je lastnica bankomata, zaračuna dodatno nadomestilo, tako imenovani ‘surcharge fee’. In to se je zgodilo našemu bralcu na Hrvaškem.

Podobno prakso imajo tudi slovenske banke. Na najpogostejših bankomatih dveh največjih bančnih skupin pri nas Nove Ljubljanske banke (NLB) in Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) za tuje izdajateljice zaračunavajo dodatno provizijo.

Pri NLB je nadomestilo 3,9 evra, pri NKBM pa štiri evre. To je pomemben podatek predvsem za številne lastnike računov pri dveh neobankah Revolut in N26. Slovenci imajo pri dveh bankah več kot 70.000 bančnih računov.

Pri plačilu s kartico pa vam provizije ali kakršnekoli pristojbine ne smejo zaračunavati, velevajo pravila EU. Plačati morate enake transakcijske stroške, kot če bi kartico uporabili doma.

Bankomat
BOBO

NLB: Gotovino dvignite že doma

Pri NLB svojim komitentom ob obisku Hrvaške svetujejo, da gotovino dvignejo že v Sloveniji.

“Svojim strankam, ki dvigajo gotovino na bankomatih na Hrvaškem, svetujemo, da pozorno spremljajo zapise na ekranu. Nadomestilo za dvig gotovine na bankomatih je praviloma napisano na ekranu in transakcijo lahko prekinejo, če ocenijo, da je ta provizija previsoka. Plačilu provizije hrvaškim bankam, lastnicam bankomatov, se ne morejo izogniti razen – kot smo uvodoma navedli – če dvignejo gotovino v Sloveniji,” pojasnjujejo pri NLB. Ob tem so dodali, da se je mogoče dodatnim stroškom izogniti tudi, če na Balkanu gotovino dvigujete na bankomatih članic NLB Skupine.

Iz NKBM pa so nam sporočili, da odsvetujejo dvigovanje gotovine na bankomatih, ki zaračunavajo dodatne stroške.

Združenje bank Slovenije ob tem svetuje, da pred dvigom gotovine na bankomatu v tujini preverite, kdo je lastnik bankomata.

“Velja, da je gotovino bolje dvigovati na bankomatih bank. Na bankomatih nebančnih lastnikov je treba biti še posebej pozoren na obvestila na zaslonu. Če se želi zaračunati nadomestilo, ki ga niste pripravljeni plačati, ali pa se želi njegova višina ‘prikriti’, transakcijo raje prekinite in poiščite bankomat banke, ki tega nadomestila morda nima.

Na turiste prežijo predvsem rumeno-modri bankomati, dvig gotovine na njih pa je običajno zelo drag. Gre za bankomate Euroneta oziroma ATM. Običajno so postavljeni na obljudenih lokacijah, njihove provizije pa so nekajkrat višje kot pri bankomatih v pod okriljem bančnih skupin.

Lastnik teh bankomatov je ameriško podjetje Euronet Worldwide, ki ni banka, ampak podjetje s sedežem v zvezni državi Kansas. Podjetje ponuja elektronske plačilne storitve in storitve avtomatov z denarjem, vendar niso banka, zato za njih veljajo drugačna pravila. Svoje bankomate običajno postavijo v izložbe trgovin, v lokale, na zasebna zemljišča, lastnikom pa plačujejo najemnino za prostor.

Zelo pogosti so namreč tudi na hrvaški obali, vse več pa jih je tudi pri nas.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.