Covid in huda epidemija respiratornih okužb: otroški oddelki v Ljubljani polni

Koronavirus 29. Okt 202110:12 > 10:52 2 komentarja

Starši, ki imate majhnega otroka, morebitnega starejšega sorojenca za zdaj prav tako imejte doma. To je sporočilo Tatjane Mrvič z UKC Ljubljana, ki pravi, da so vsi otroški oddelki v Ljubljani polni.

Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana Tatjana Mrvič je danes starše prosila, naj vendarle začnejo upoštevati priporočila stroke. “Če imate majhne otroke, ne hodite na druženja, ne imejte obiskov v tem času,” je povedala. Pojasnila je, da imamo na eni strani covid-19, na drugi pa hudo epidemijo drugih respiratornih okužb.

O covidu-19 med najmlajšimi je dejala, da imamo trenutno vsaj štiri otroke s covidom-19 hospitalizirane. “Pravzaprav vsak dan obravnavamo kakega na novo. Na žalost so med njimi tudi novorojenčki, se pravi, da se okužijo že v prvem mesecu življenja in zaradi tega potrebujejo tudi hospitalno obravnavo,” je pojasnila.

Vsi otroški oddelki v Ljubljani so polni. “Otroci z bronhiolitisom potrebujejo kisik, veliko je dojenčkov, kar nekaj jih tudi potrebuje zdravljenje v intenzivni enoti, in pravzaprav starši lahko največ naredijo s tem, da teh otrok ne vozijo v nakupovalna središča. Da se ne družijo z drugimi otroki,” je dejala Mrvič. Ob tem je starše pozvala, naj tisti, ki imajo doma majhnega otroka, starega pod šest mesecev, morebitne starejše sorojence za zdaj pustijo doma. “Mislim, da je skrajni čas, da se res tega začnejo držati, sicer bomo imeli hude probleme tudi na otroških oddelkih in bo zelo težko zagotavljati zadostno število postelj za otroke,” je dodala.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje