Premier Golob sporočil: 14. avgust bo dela prost dan in “dan solidarnosti”

Slovenija 08. Avg 202306:11 > 18:23 28 komentarjev
Robert Golob
Robert Golob. (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

V ponedeljek, 14. avgusta, bo dela prost dan, je na Instagramu sporočil predsednik vlade Robert Golob. Dodal je, da bo na tako imenovani "dan solidarnosti" vsa Slovenija stopila skupaj. Vsak od nas bo po svojih močeh prispeval svoj delež in pokazal, da najbolj prizadeti v poplavah niso ostali sami, je še dodal. V gospodarski zbornici sicer pozdravljajo solidarnost, a imajo dvome o učinku te odločitve, rekoč, da bo prosti dan povzročil dodatne stroške podjetjem v drugih delih države.

V krajih, ki jih je v preteklih dneh prizadela huda ujma z uničujočimi poplavami, odpravljajo posledice. Številni kraji v Zgornji Savinjski dolini in na Koroškem so še vedno odrezani od sveta, iz tujine pa medtem že prihaja mednarodna pomoč: helikopterji, vojaki in najnujnejša oprema. Kot kaže, so uničujoče poplave do zdaj terjale šest življenj.

Predsednik vlade Robert Golob je na Instagramu objavil video, v katerem je povedal, da so v zadnjih dneh od ljudi dobili ogromno odličnih pobud in predlogov, kako naj se vlada odzove na katastrofalne poplave, ki so prizadele Slovenijo. “Eden od takih predlogov je bil, da se 14. avgust razglasi za dela prost dan, da lahko takrat vsi mi pokažemo tistim, ki so bili najbolj prizadeti, da niso ostali sami. In, ja, vlada se je odločila: 14. avgust bo dan solidarnosti. Dan, ko bo vsa Slovenija stopila skupaj in ko bo vsak od nas po svojih močeh prispeval svoj delež. Prepričan sem, Slovenija to zmore,” je dodal premier, ki je sicer dan solidarnosti napovedal že včeraj zvečer med gostovanjem na POP TV.

Številni so si naslednji ponedeljek – 14. avgusta, že vzeli dopust, saj je v torek, 15. avgusta, Marijino vnebovzetje in s tem dela prost dan. Podaljšani konec tedna je tako marsikdo želel izkoristiti za krajši dopust, verjetno pa ga bodo številni zdaj izkoristili za čiščenje doma ali pa pri sorodnikih in prijateljih.

Golob je za TV Slovenija sinoči tudi ocenil, da bo škode zaradi ujme in katastrofalnih poplav za več milijard evrov. Za učinkovito sanacijo bo treba tako po njegovih navedbah “narediti vse in postrgati povsod, kjer se bo dalo,” ter dobiti čim več sredstev iz evropskih skladov in pomoči iz tujine.

GZS: To bo povzročilo dodatne stroške podjetjem

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer pozdravljajo hiter odziv vlade, ko gre za pomoč podjetjem na prizadetih območjih, imajo istočasno dvome o učinku vladne odločitve. Prosti ponedeljek bo namreč, kot menijo, povzročil dodatne stroške podjetjem v drugih delih države.

Na GZS pravijo, da razumejo dobronamernost predloga, ki bi prizadetim omogočil, da lahko podaljšan vikend izkoristijo za odpravljanje posledic poplav, a opozarjajo, da bodo hkrati s tem podjetja, tudi tista, ki so prav tako utrpela nekaj škode v poplavah, imela dodatne stroške.

Podjetja, ki so bila manj oškodovana v poplavah in so končno zagnala proizvodnjo, bodo namreč, tako pravijo v zbornici, zaradi ukrepa še ob dodatne prihodke. Ukrep bo obenem prizadel tudi tista podjetja, ki so se zaradi povečane količine naročil celo odpovedala kolektivnemu dopustu.

Če bi želeli pomagati prizadetim krajem, ljudem in podjetjem, bi po prepričanju GZS dosegli veliko večji učinek s tem, da bi namesto dodatnega prostega dne določili dodaten delovni dan in bi obračunane stroške za zaposlenega za ta dan namenili za pomoč prizadetim v poplavah, ob tem, da bi se država za ta dan odpovedala davkom in prispevkom od plač. Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje