Danes mnoge družine sejejo božično žito: kaj pomeni ta običaj?

Slovenija 13. Dec 202310:35 0 komentarjev
božično žito, božična pšenica
Foto: PROFIMEDIA

Danes, na god svete Lucije, je po tradiciji zadnji dan za sejanje božičnega žita ali božične pšenice. Kaj narediti, da bo žito lepo zeleno in gosto, in kaj žito predstavlja?

Božično žito oziroma kaleča božična pšenica je pogost okras prazničnih miz v adventno-božičnem času.

Ne le, da s svojo živahno zeleno barvo božično žito poživi domovanje, ampak ima v krščanski tradiciji tudi simboličen pomen. Žito predstavlja plodnost, novo življenje in obnovo. Ker v najbolj osnovnem smislu predstavlja tudi kruh, enega osrednjih simbolov krščanstva, simbolno pomeni tudi izobilje in srečo.

Božično žito ponekod sejejo že 4. decembra, na god svete Barbare, drugod na Marijin praznik, 8. decembra, najkasneje pa božično žito sejejo 13. decembra, na god svete Lucije, ki je včasih veljal za najkrajši dan v letu. Ker pšenica potrebuje okoli 10 dni, da vzkali, bo do božiča ravno prav zrasla, da bo lepo okrasila ali praznično mizo ali jaslice. Ljudsko verovanje pravi, da bolj kot je božična pšenica bujna in zelena, bolj uspešno bo prihodnje leto.

Od kod izhaja tradicija, ni znano, najverjetneje pa običaj izhaja še iz predkrščanskih časov.

Da bi žito zraslo čim bolj gosto, je priporočljivo pšenična zrna pred setvijo čez noč namakati v mlačni vodi. Naslednji dan zrna osušite na papirnati brisači in posejte. Najbolje jih je posejati v posodo z vlažno zemljo. Z zrnjem nikar ne varčujte in z njim prekrijte zemljo v posodi tako, da ne ostane nobenega prostora. Nato zrnje prekrijte z dodatnim slojem zemlje.

Namesto zemlje lahko uporabite tudi kosme vate. Vato prekrijte z dvema ali tremi sloji pšenice. Vse skupaj zalijte in postavite na toplo in osvetljeno mesto ter vlažite s pršilko. Nekateri viri opozarjajo, da se lahko ob sejanju pšenice v vato po prostoru začne širiti neprijeten vonj, zato svetujejo, da raje uporabite zemljo.

Ljudje po tradiciji pustijo rasti božično žito do svetih treh kraljev, 6. januarja, nekateri pa celo do svečnice, 2. februarja. Če zraste žito previsoko, ga s škarjami enkrat ali dvakrat skrajšajte na želeno višino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!