Debeli četrtek padel na dan zaprtih trgovin, naval na krofe bo tako drugje

Magazin 08. Feb 202405:14 2 komentarja
Krofi
Foto: PROFIMEDIA

Trgovine so zaradi kulturnega dne zaprte, a na današnji debeli četrtek se je vendarle mogoče posladkati s pustnimi krofi. Pekarne in slaščičarne načeloma delajo s polno paro, jutri pa se jim pridružujejo še trgovci. Vse do pustnega torka bodo krofi za marsikoga glavna sladica, za katero bodo pripravljeni počakati tudi v kakšni vrsti.

Današnji kulturni praznik sovpada s t. i. debelim četrtkom, dnem, ko si lahko brez slabe vesti postrežemo z okusnimi pustnimi dobrotami. Najbolj prepoznavne pustne sladice pa letos ne boste mogli dobiti v trgovinah, saj so zaradi dela prostega Prešernovega dneva te zaprte.

Kljub zaprtim trgovinam preverite, ali so morda v vašem domačem kraju odprte lokalne, družinske pekarne. Večinoma imajo te bolj prilagodljiv delovni čas in so med prazniki pogosteje odprte.

Povpraševanje po krofih je bilo sicer že v preteklih dneh kar veliko. Večina pekarn v pustnem času močno poveča proizvodnjo krofov, nekatere tudi za več kot 500 odstotkov. Najbolj priljubljeni so še vedno krofi z mareličnim nadevom, je poročala STA.

Z debelim četrtkom pa prodajalci morajo aktivnosti premakniti v višjo prestavo. Kot so nam povedali v eni izmed najbolj priljubljeni ponudnici krofov v prestolnici, Slaščičarni Rašica v Črnučah, zadnjih pet let opažajo povečano število strank prav v obdobju med debelim četrtkom in pustnim torkom. Da bi si večjo količino izdelkov pripravili vnaprej, ni mogoče, saj vse izdelke pečejo sproti, kar pojasnjuje tudi občasne vrste pred vhodnimi vrati. So pa opazili, da se je sezona največjega povpraševanja letos začela nekaj dni prej kot sicer.

Ker je letošnji debeli četrtek padel na dela prost dan, si tokrat na Trojanah ne morejo obetati, da se bo pri njih ustavilo toliko voznikov, ki so na poti v službo, kot v preteklih letih, a letos nekoliko večje povpraševanje pričakujejo na račun zaprtih trgovin in lokalov, so pojasnili za N1. Zato so si pripravili dodatne zaloge. Če na običajen dan prodajo med okoli pet in sedem tisoč krofov na dan, so se za danes pripravili na prodajo od okoli 16 in 18 tisoč krofov. Vendarle pa poudarjajo, da je tak dan, kot je današnji, zanje “nepopisan list”, zato se bodo morali na razmere tudi sproti prilagoditi. Prodaja krofov je po njihovih izkušnjah namreč odvisna tudi od mnogih od njih neodvisnih dejavnikov, kot so denimo vreme, razmere na cesti in podobno.

Krof izpod rok dijakov Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, ki je zmagal na letošnjem tekmovanju za naj krof Slovenije, pa lahko žal kupite šele od petka zjutraj naprej, so sporočili na svojem Instagramovem profilu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje